Ecel nedir? Ecel hakkında bilgi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Ecel nedir ?

Bir insanın eceli gelmediği sürece ölmesi mümkün mü yani her ölüm ayırt etmeksizin ecel midir. ecel konusunda sıkıntılarım var bu konuda beni aydınlatır mısınız. annemi kaybetmiştim ne olduysa 4 gün içinde öldü. bun dan sebep hep şunu diyorum kimileri 7 kattan düşer ölmez yada kafasına kurşun yer ölmez ama bir anda annemi kaybedince nasıl oluyor soruları aklıma takılıyor.?

CEVAP:

Bir insan öldüyse eceli geldiği için ölmüştür eceli gelmediyse 7. Kattan da düşse kafasına kurşun da gelse o insan ölmez herkesin belli bir yaşa kadar Allah Teala tarafından verilen bir müddeti var o müddet bittikten sonraki ana ecel hallederiz yani bir insan ani bir ölümle karşılaştığı zaman bu eceli gelmedi de birileri tarafından öldürülmüş ya da herhangi bir olayla karşılaşarak ölmüş diyemeyiz eceli geldiği için bunlar da sebep olur  . O insanın kaderi de o şekilde yazılmıştır .

Ecel, İslam dininde, her canlı için önceden takdir edilen hayat süresi ve bu sürenin sonu olan ölüm vakti anlamında bir kavramdır.

Sözlükte geleceğe ait olmak üzere “belirlenmiş zaman, muayyen bir müddetin sonu” anlamına gelen ecel, bu temel anlamından hareketle iddet süresi ve borcun vadesi için de kullanılır.

İslam inancına göre, Allah, her varlık için bir yaşama süresi belirlemiştir. Buna ömür denir. Ömrünü tamamlayan her varlığın yaşamı sona erer. İşte ömrün bittiği, hayatın sona erdiği zamana ecel denir.

Ecel, Allah tarafından takdir edilmiş bir şeydir. İnsanın ne zaman öleceğini Allah bilir. Ecel geldiği zaman, ne bir dakika ileri gider ne de bir dakika geri kalır.

İslam inancında, insan her ne sebeple ölürse ölsün, eceli ile ölmüş olur.

Ecel ile ilgili bazı ayetler şu şekildedir:

  • “Her canlının eceli vardır. Ölüm geldiği zaman, hiçbir kimse onu ne bir an geri bırakabilir ne de onu öne alabilir.” (En’am, 6/61)
  • “Her canlının ölümü tadacaktır. Biz sizi imtihan etmek için şer ve hayır ile sizi deneriz. Ve bize döndürüleceksiniz.” (Enbiya, 21/35)
  • “Her ümmetin bir eceli vardır. Onların eceli geldiği zaman, onu ne bir saat erteleyebilirler ne de öne alabilirler.” (Araf, 7/34)

Ecel ile ilgili bazı hadisler şu şekildedir:

  • “Her canlının bir eceli vardır. Ölüm geldiği zaman, onu ne bir saat geri bırakabilir ne de onu öne alabilir.” (Tirmizi, Kıyamet, 23)
  • “Her ümmetin bir eceli vardır. Onların eceli geldiği zaman, Allah, onların en iyilerini gönderir.” (Müslim, İman, 342)

Ecel, insanın hayatının en önemli konularından biridir. İnsanın, ecelini bilerek ve buna göre yaşaması gerekir.

Ecel ile ilgili bazı hatırlatmalar şu şekildedir:

  • Eceli gelen insan, ne yaparsa yapsın, ölmekten kurtulamaz.
  • Ecel, her zaman beklenmedik bir zamanda gelebilir.
  • Ecel, insanın Allah’a olan borcunu ödemek için bir fırsattır.

Eceli geldiğinde ölmek için hazırlıklı olmak gerekir. Bu hazırlıklar, öncelikle manevi hazırlıklar olmalıdır. İnsanın, ölümün bir hakikat olduğunu ve Allah’a hesap vereceğini unutmaması gerekir. Ayrıca, ahirette mutlu bir hayat yaşamak için, dünyada iyi işler yapması gerekir.

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    1
    2022-02-15T23:22:08+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ecel, “Allah’ın, bilgisinde olan ölüm ve öldürülme zamanıdır.” Bu zaman dilimi hem öldürülme hem de ölüm vaktini kapsayan bir bilgiye bağlıdır.

    Eceli takdir ve tayin eden Allah’tır. Bunun zamanını doğrulayan da Allah’ın ilmidir.

    Ecel süre, vakit demektir. Terim olarak Allah’ın takdir ettiği sürenin sona ermesi, yani insanın ömrünün zaman bakımından sonlu olmasıdır. En’âm Sûresi 2. âyetteki ilk “ecel”, insanın ölüm süresi; ikinci “ecel” ise kıyâmetin ecelidir.

    Kader, ecel, ömür ve rızkla ilgili olarak rivâyet edilen hadislerin çokluğu İslâm kültüründeki “alınyazısı” anlayışının kaynağını oluşturmaktadır. Hadislerde ifade edildiğine göre kader, ecel, rızk ve insan davranışları anne karnında tayin ve tespit edilmiştir.

    İnsanoğlu bu yazıya göre dünyaya gelir, buna göre iş yapar ve buna uygun olarak vefât eder. Buhârî’nin rivâyet ettiği şu hadîs insan için yazılı bir ömrün takdirini ifade etmektedir: “Rasulullah buyurdu ki, sizden biriniz anne karnında kırk günde oluşursunuz. Sonra alaka olur, sonra bunun gibi mudga olur. Sonra Allah şu dört şeyi tespit için bir melek gönderir: Rızkını, ecelini, şakî veya said olacağını yazar. Allah’a yemin olsun ki, sizden biriniz ya da bir adam cehennemlik işleri yapar, tâ ki onunla cehennem arasında bir bağ kalmamış, bir zirâ mesafe kalmış; kitap önüne geçer ve cennetliklerin amelini işler, oraya girer. Başka bir adam da cennetliklerin amellerini işler, tâ ki onunla cennet arasında bir veya iki zirâdan başka bir mesafe kalmamıştır. Kitap önüne geçer, cehennemliklerin amelini işler ve oraya girer.”

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    “Ecel”, bir varlığın doğuştan önceden belirlenmiş olan, Allah tarafından takdir edilmiş olan ölüm zamanı veya ölüm anlamına gelir. İslam inancına göre, her insanın ömrü, yaratılış anında Allah tarafından belirlenmiştir ve bu süre ecel olarak adlandırılır.

    Ecel, insanın hayat süresinin sona erdiği noktadır ve bu süre Allah’ın takdir ettiği şekilde gerçekleşir. İslam inancına göre, ecel, bir kimsenin doğumundan önce Allah tarafından belirlenmiştir ve ne bir an önce ne de bir an geç gerçekleşir.

    Kur’an’da ecel kavramına sıkça atıfta bulunulur ve insanların ölümünün zamanının Allah’ın takdiri olduğu vurgulanır. Her canlının ölümü ve ömrünün sonu belirlenmiş bir ecele dayanmaktadır.

    Ecel kavramı, İslam inancında ölümün Allah’ın iradesine bağlı olduğunu ve her canlının belirli bir süre içinde öleceğini ifade eder. Bu kavram, insanın hayatının geçici olduğunu ve herkesin bir gün ölümle karşılaşacağını vurgular. Bu sebeple, Müslümanlar için ölüm, ecel zamanının geldiği ve Allah’ın takdirinin yerine getirildiği bir gerçeklik olarak kabul edilir.

Cevapla