Edep ne demektir? Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Edep nedir edep ve adap hakkında bilgi

Edep ne demektir kısaca

edep
adab

 

İSLAMDA EDEP

Yüce Allah ayet-i kerimede “Biz gerçekten insanı en güzel bir biçimde yarattık”1 buyurduğu gibi; Eşref-i mahlukat olan insan kendi kıymeti harbiyesi içinde bazı duygu ve davranışlara sahiptir ki,bu özelliği sayesinde dünya ahiret saadetini yakalayabilir.İşte bunlardan biri de EDEP’ tir.
EDEP: Allah rızasına uygun ahlaktan başka, dinin gerekli kılıp, aklında hoş gördüğü hareket ve sözlerin hepsidir. İffet, zarafet, nezaket, adaletin tatbiki, yumuşak davranma ve insaf gibi güzel vasıfların tümünü ifade eden bir terimdir. Bir başka ifade ile edep: insanları güzel davranışlara davet eden ve kötü davranışlardan da alıkoyan bir meziyettir.
Edep; eğer fertler olarak bizlere, toplumun her kesimine ve her alanına hâkim olmazsa orada kokuşmalar, çürümeler, isyanlar, canilikler, ahlaksızlıklar, boşanmalar, iftiralar, ihtiraslar, bencilik görülmeye başlar.

Edep; İlk önce ailede başlar. Edebi özümsemiş bir ailenin nesilleri de edepli olacaktır. Edepli nesiller edepli toplumları meydana getirecektir.
Günümüz insanlarından bazıları, edepsizliği bir hayat tarzı olarak telakki ederek; İçinde dini motif olan her hareketi çağdışı ve gericilik diye yaftalamaları ise kendilerini de mutsuz eden olayları önlerinde bulmuşlardır.
Son günlerde gündemi meşgul eden haberlere sanki alıştık: küçük şeyler için kavga eden insanlar, çoluk çocuğun yanında bile ağızlardan düşmeyen küfürler, ana babanın kıymetini bilmeme ve ona yapılan kırıcı sözler tavırlar, yıllarca küs duran kardeşler akrabalar, birbirine tahammül göstermeyen komşu, maç tartışması için son bulan hayatlar vb. bunların hepsi edep ayrıntısına muhtaç yaşanılan bir hayatı göstermiyor mu?
Bu yaşanmışlıkların parçası olan insanın edeple bulduğu değeri Mevlana nasıl tarif ediyor: “Âdemoğlunun eğer edepten nasibi yoksa Âdem değildir;. Gözünü açta bak Kelamullah’a Kuran’ın bütün ayetlerinin manası edepten ibarettir.”

Netice olarak; haram ve günahlardan kaçınmak edeptir. Farz, vacip ve sünnet-i seniyye ile amel etmek edeptir.
Allah’u Teâlâ görüyormuşçasına ibadet etmek, O’nun her an bizi gördüğünü, açık gizli bütün halimize vakıf olduğunu bilerek davranmak edep’tir.
Hangi renkten, hangi ırktan olursa olsun oradaki insanlara hizmet etmek, onlara lütuf ve keremle muamele etmek, güzel ahlak, hayâ edep’tir.
Diline sahip olmak, kimsenin kalbini kırmamak, nefsi için herhangi bir davada bulunmamak, sabır ve sükûnetle hareket etmek edep’tir.
Çarşı-pazarda, trafikte, bankada, hastane de velhasıl hayatın her alanında birbirimize saygılı olmak edep’tir.

———————————.
1- Tin Suresi(4)
1- Buhârî Edep

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2020-11-06T22:05:23+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Edep ve hayayı kuşanan kalpte ancak hayır ve güzellik bulunur. Edebi kendisinde üstün bir özellik olarak benimsemiş bir kalpte ancak güzel düşünceler güzel davranışlar meydana gelir. Mü’minin hayatı edeple değer bulur. Edeple günahını bilerek hatırlayarak pişman olarak yapılan tevbe kabul olur. Edep yoksunluğu insanın değerini düşürür. Edep ve haya eşsiz bir hazinedir ve bu hazine kullanıldıkça artmaktadır.

    En iyi cevap

Cevapla