Eğlencelerde Ölçülü Olmak

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Eğlencede Ölçülü Davranmak

Eglencelerde Olculu Olmak

İslam dini bize hayatın tüm yönlerini kuşatan ölçüler getirmiştir. Yüce Allah bu ölçülere uyarak yaşamayı emretmiş, bunu bize görev olarak vermiştir. Allah’ın koyduğu bu sınırlara uymanın insanı mutlu edeceğini bildirmiştir.

Evlilik törenleri her toplumda görülmekte ve bu törenler, o toplumun inanç ve kültürel değerlerine uygun olarak yapılmaktadır. Düğünlerde, sevinçler dostlarla paylaşılırken, çevreye zarar verilmemeli, başkaları incitilmemeli, helal-haram sınırları aşılmamalıdır. Gösteriş ve israftan kaçınılmalı, sadeliğe önem verilmelidir. Bu konuda sevgili peygamberimiz(s.a.v): “Evliliğin en hayırlısı, en kolay olanıdır”(1) buyurmuştur.

Dinimiz mütevazılıği ve ölçülü olmayı öğütlediği halde, günümüz bazı düğünlerinde bu değerler aşılmakta, lüks, israf ve ölçüsüz davranışlar sergilenmekte; lüks ve aşırı istekler sebebiyle kırgınlıklar yaşanmaktadır. Bazı semtlerde düğünler, cadde ve sokaklarda, apartmanların önlerinde yapılmaktadır. Birkaç gün boyunca geceleri geç saatlere kadar devam eden davullu zurnalı, sazlı sözlü eğlenceler, mahalle aralarında dolaşan araçlar, tahammül sınırlarını zorlamakta ve çevreyi rahatsız etmektedir. Çevrede görüntü ve gürültü had safhaya ulaşmakta, alkollü içkiler kullanılmakta, silahlar atılmakta ve bu yüzden de hayatlarını kaybedenler olmaktadır.

Düğünlerimiz ve merasimlerimiz, İslami ölçülere uygun olmalıdır. Eğlenirken ölçüyü kaçırıp taşkınlıklara meydan vermemeliyiz. Sevinirken bir başkasını üzmemeliyiz. Her türlü kutlama ve eğlencelerimizi İslami prensipler çerçevesinde yerine getirmeliyiz. Peygamberimiz (s.a.v.) bir hadisi şerifinde:  “Müslüman, diğer insanların elinden ve dilinden zarar görmediği kişidir.” (2) buyurmaktadır.

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam, müminleri eğlence ve boş zaman aktiviteleri söz konusu olduğunda belirli görgü kurallarına ve kurallara uymaya teşvik eder. İslam, eğlence de dahil olmak üzere hayatın her alanında ölçülü ve dengeyi vurgularken, Müslümanların takip etmeye teşvik edildiği belirli ilke ve uygulamalar vardır. İslam’da eğlence görgü kuralları ile ilgili bazı önemli noktalar şunlardır:

    1. İçerik Seçimi: Müslümanlara eğlence amaçlı girdikleri içeriklere dikkat etmeleri tavsiye edilir. Ahlaksız davranışları, şiddeti, ahlaksızlığı teşvik eden veya İslami değerlere aykırı eğlencelerden kaçınmalıdırlar. Yararlı, eğitici, moral verici ve etik standartlara uygun içeriğe öncelik vermek önemlidir.
    2. Fazla Zamandan ve Bağımlılıktan Kaçınmak: İslam, eğlence ve boş zaman aktivitelerinde ölçülü olmayı teşvik eder. Müslimânlar, aşırı müsamahakâr ve eğlence müptelası olmamaya dikkat etmelidirler. Eğlence ile iş, aile ve ibadet gibi hayatın diğer yönleri arasında dengeyi korumak çok önemlidir.
    3. Zaman Yönetimi: İslam, bireyleri zamanlarını akıllıca kullanmaya ve kalıcı faydaları olan faaliyetlere öncelik vermeye teşvik eder. Eğlencenin yeri varken, aşırı miktarda zaman tüketmemeli veya kişinin üretkenliğini ve ruhsal gelişimini engellememelidir. Müslümanlar, boş zaman aktivitelerinin yanı sıra ibadet, öğrenme ve topluma katkıda bulunma eylemleri için zaman ayırmaya teşvik edilir.
    4. İslami İlkelere Uymak: Müslümanlar eğlence faaliyetlerinde bulunurken İslami ilke ve değerlere bağlı kalmalıdır. Bu, alçakgönüllülüğü korumayı, gıybetten, dedikodudan kaçınmayı veya her türlü zararlı konuşmada bulunmayı içerir. Başkalarının haklarına saygı duymak, kendi eylemlerinin etkisinin farkında olmak ve etik davranışı desteklemek önemli hususlardır.
    5. Yasa Dışı Faaliyetlerden Kaçınmak: İslam, kumar, alkol veya uyuşturucu tüketmek veya haram (yasak) unsurlar içeren herhangi bir eğlence biçimine katılmak gibi açıkça yasak olan faaliyetlerde bulunmayı yasaklar. Müslümanlara bu tür faaliyetlerden uzak durmaları ve eğlence için meşru alternatifler aramaları tavsiye edilmektedir.
    6. Popülerlik ve Şöhret Takıntısından Kaçınmak: İslam, eğlence yoluyla şöhret, popülerlik veya aşırı ilgi aramayı caydırır. Müslümanlar, şöhret peşinde koşmak veya başkalarından onay almak yerine kişisel zevk, kendini ifade etme ve rahatlama için eğlenceye katılmaya teşvik edilir.
    7. Kültürel Hassasiyet: Müslümanlar, kültürel hassasiyetlere dikkat etmeli ve başkalarının kültürel veya dini inançlarına saygısızlık edebilecek veya rencide edebilecek eğlencelerden kaçınmalıdır. Çeşitliliğe saygı ve klişeleri sürdüren veya ayrımcılığı teşvik eden içerikten kaçınmak, İslami eğlence görgü kurallarında önemlidir.

    İslam inancında eğlence adabına ilişkin yorum ve uygulamaların bireyler ve kültürler arasında farklılık gösterebileceğini belirtmek önemlidir. Müslümanlar bilgi aramaya, alimlere danışmaya ve eğlence seçimlerini İslami ilke ve değerlerle uyumlu hale getirirken kişisel muhakemede bulunmaya teşvik edilir.

    En iyi cevap

Cevapla