El ve ağız yıkamadan gusül abdesti alınır mı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

El ve ağız yıkamadan gusül abdesti alınır mı

El ve agiz yikamadan gusul abdesti alinir mi

Selamün aleyküm hocam, Cünüpken(el ve ağız yıkamadan) içilen sigaranın (dişlerde,agızda,burun içinde vb ..) yaptığı; leke,iz,kalıntı vb.. Hanefî mezhebine ve erkek kişiye göre gusul abdestinin geçerliliğine ve sıhhatine engeli olurmu. Selamlar.



Hanefi mezhebine göre ağzın içi ve burnun içi gusül abdesti sırasında yıkanması farzdır
Alimler ağzın içinde veya ağzın dışında gusül almaya engel olan maddeleri bize ilmihal kitaplarında yazmışlardır

Dişlerin sigara ile yemek ile ve benzeri bazı yiyecek ve içecek ile sararması boyaların dişin içine işlemesi gusül abdesti almaya engel değildir Diyanet fetvasına bakabilirsiniz

Sigara içilirse dişler üzerinde nikotin birikir dolayısıyla gusül alınmaz diyen sadece bir site vardır onunda dikkate almayınız



Hocam teşekkürler,fakat cünüpken(ağız yıkamadan yemek içmek tenzihen mekruh diye yazıldığı için sordum)sormak istediğim farklı.

Answer ( 1 )

  1. komutan
    0
    2023-06-20T12:18:14+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Gusül abdesti alırken, vücudun belirli bölgelerini temizlemek önemlidir. İslam dininde gusül abdesti alırken el ve ağız yıkama gibi bazı adımlar bulunmaktadır. Gusül abdesti almak için aşağıdaki adımları takip etmek gerekmektedir:

    Niyyet etmek: Gusül abdesti almak için niyet etmek gerekir. İçten bir niyetle gusül abdesti alınır.

    Ağızı ve burunu yıkamak: Su alarak ağız ile birlikte burun içini de iyice çalkalamak gerekmektedir. Bu adımda suyu boğaza kadar alıp çalkalamak önemlidir.

    Tüm bedeni yıkamak: Baştan aşağı tüm bedeni suyla yıkamak gerekmektedir. Buna banyo yapma anlamında “tam bir yıkanma” da denir. Bütün bedenin suyla temas etmesi ve temizlenmesi önemlidir.

    Başın üzerinden aşağıya doğru su dökmek: Su alarak başın üzerinden aşağıya doğru su dökülmelidir. Bu adımda saçların ve vücudun üzerine suyun temas etmesi önemlidir.

    Bu adımları takip ederek gusül abdesti tamamlanır. Gusül abdesti alırken el yıkama adımı, bedenin tamamının suyla yıkanması içerisinde yer almaktadır. Dolayısıyla ayrıca el yıkamaya gerek yoktur. Ancak abdest alırken el yıkamak önemlidir ve abdest alındıktan sonra ağız ve burnun yıkanması gerekmektedir.

    En iyi cevap

Cevapla