Emeğe Saygı nedir ?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Emeğe Saygı 

Emege Saygi

İnsanın yaşaması ve Allah’ın verdiği sayısız nimetlerden istifade edebilmesi için çalışması gerekir. Peygamber Efendimiz (S.A.V.) “Hiç kimse elinin emeğinden daha hayırlı bir lokma yememiştir” (1) buyurmuştur. Yüce dinimiz İslam, emir ve yasaklarıyla fert ve toplumun dünyevi ve uhrevi huzur ve saadetini hedeflemiş, bu amaçla hırsızlığı, yalan söylemeyi, hile yapmayı, ticaret ve alış verişte eksik ölçme ve eksik tartmayı haram kılmıştır. Bu hususta Cenab-ı Hak Mutaffifin Suresinde şöyle buyurmaktadır.“Ölçüde ve tartıda hile yapanların vay haline! Onlar, insanlardan (bir şey) ölçüp aldıkları zaman, tam ölçerler. Fakat kendileri onlara bir şey ölçüp tartarak verdikleri zaman eksik ölçüp tartarlar. Onlar; insanların, âlemlerin Rabbinin huzurunda duracakları büyük bir gün için diriltileceklerini sanmıyorlar mı? (2)

Mümin; kazancının helal olmasına, kazanırken de başkasının hakkına tecavüz etmemeye özen göstermeli, yaptığı işi, ibadet şuuru içinde dürüstçe yapmalı, aldığı ücretin helal olmasına dikkat etmelidir. Sevgili Peygamberimiz, ticaret ahlakı ile ilgili prensipleri ortaya koyarken, ticarette haksız rekabeti, satışı kızıştırmak için alıcıymış gibi davranmayı yasaklamış; Gerçeği gizleyip yalan söyleyerek yapılan alışverişin bereketinin yok olacağını beyan etmiş, ticaretin bir fırsatçılık, haksızlık ve zulüm yolu haline getirilmemesi için hukuk ve ahlak kuralları koymuştur. Bu kuralların başında karşılıklı rıza gelmektedir. Cenab-ı Hak yüce kitabında şöyle buyurur: “Ey iman edenler! Karşılıklı rızaya dayanan ticaret haricinde, haksız yollarla mallarınızı yemeyin.” (3)

Parayı pulu, malı mülkü insanlığımız ve Müslümanlığımızdan daha üstün tutmayalım. Elimizdeki malın gerçek sahibinin Cenab-ı Hak olduğunu, kendimizin ise birer emanetçi olduğumuzun bilincinde olmalıyız. Ticaret hayatımızda toplumun fayda ve zararını en az kendimizinki kadar önemsemeliyiz ve ona göre hareket etmeliyiz.

Ticaret erbabı, alış verişte ölçüp tartarken adaleti gözetmelidir. Kur’an-ı Kerim’de: “Ölçtüğünüz vakit ölçüyü tam yapın. Doğru terazi ile tartın. Böyle yapmanız daha hayırlı, netice itibariyle daha güzeldir” (4) buyrulur. Bir başka ayeti kerimede ölçü ve tartıda hile yapanların ahirette hesaplarının çetin olacağına dikkat çekilir. Kur’an-ı Kerim Şuayb (A.S)‘ın kavminin ticaretle uğraşıp bolluk içinde yaşarken, Allah’a ve O’nun gönderdiği Peygambere karşı gelip ticarette adalet ve dürüstlükten saptıkları için helak olduklarından bir ibret vesikası olarak bahseder. Efendimiz (S.A.V.) ticari hayatta dürüst davrananlara, “Doğruluktan ayrılmayan ticaret ehli, Peygamberler, sıdıklar, şehitler ve Salihlerle birlikte olacaktır.” müjdesini vermiştir. (5)

Ne yazık ki bazı insanların iş hayatına dalınca ibadetlerini ve dini görevlerini ihmal ettiklerini görüyoruz. Gerçekten bu manevi bir afettir. Cenab-ı Hakk’ın şu ikazına dikkat edelim. Buyuruyor ki: Ey mü’minler! Mallarınız ve çocuklarınız sizi Allah’ı anmaktan alıkoymasın. Kim bunu yaparsa işte onlar ziyana uğrayanlardır.”(6) İslama göre Rabbine karşı sorumluluklarını yerine getirerek, helal kazanç için çalışan iş ve ticaret adamının, işinin başında geçirdiği dakikalar dahi ibadet sayılır ve ona sevap kazandırır. Bir toplumun en büyük güvencelerinden biri de bu şekilde manevi ve ahlaki meziyetlere sahip iş ve ticaret adamlarıdır. Cenab-ı Hak böyle kimselere Kitabında şöyle yer vermektedir. “Ne ticaret ne de alışveriş (müminleri) Allah’ı anmaktan, namaz kılmaktan ve zekat vermekten alıkoymaz. Onlar, kalplerin ve gözlerin allak bullak olduğu bir günden korkarlar.Allah onlara işledikleri amellerin en güzeli ile ecir verecek, lütfundan fazlasını da bahşedecektir.Allah, dilediğine hesapsız rızık verir.”(7)  

Kaynaklar:

1-Buhari; Büyu, 58.64.70; Müslim, Büyu,11

2-Mutaffifin 83/1-6

3-Nisa; 29

4-İsra 17/35

5-Tirmizi, Büyu,4

6-Münafikun, 63/9

7-Nur, 37/38

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Emeğe saygı, çeşitli iş ve istihdam biçimlerinde yer alan bireylerin haysiyetine, çabalarına ve katkılarına değer verilmesi ve kabul edilmesi anlamına gelir. Emeğin önemini kabul etmeyi ve çalışanlara adalet, onur ve takdirle davranmayı gerektirir. Emeğe saygının bazı temel yönleri şunlardır:

    İnsan Onurunun Tanınması: Emeğe saygı, mesleği veya sosyal statüsü ne olursa olsun her bireyin doğuştan gelen bir haysiyete sahip olduğunu kabul eder. İster manuel ister entelektüel olsun, her tür çalışma topluma değerli katkılar olarak görülür ve buna göre onurlandırılmalıdır.

    Adil Tazminat: Emeğe saygı, işçiler için adil tazminat sağlamayı içerir. Bu, temel ihtiyaçları karşılayan ve çalışmalarının değerini yeterince yansıtan adil ücretlerin sağlanmasını içerir. Adil tazminat, işçilerin geçim ücreti kazanma haklarını tanır ve hem kendilerinin hem de ailelerinin refahını destekler.

    Güvenli ve Sağlıklı Çalışma Koşulları: Emeğe saygı, çalışanlar için güvenli ve sağlıklı çalışma ortamları sağlamayı gerektirir. İşverenlerin işyerlerini tehlikelerden uzak tutma, çalışanların refahını artırma ve iş sağlığı ve güvenliği standartlarına uyma sorumluluğu vardır. İşçiler işyerinde fiziksel, psikolojik ve duygusal zararlardan korunmalıdır.

    Ayrımcılık Yapmama ve Eşitlik: Emeğe saygı, işçilere muamelede eşitliği ve ayrımcılık yapılmamasını teşvik eder. Bireyler cinsiyet, ırk, din, etnik köken veya sosyal statü gibi faktörlere dayalı olarak haksız muameleye veya ayrımcılığa maruz bırakılmamalıdır. Tüm çalışanlar için istihdam, kariyer gelişimi ve sosyal haklara ve korumalara erişim için eşit fırsatlar sağlanmalıdır.

    İş-Yaşam Dengesi: Emeğe saygı, iş-yaşam dengesinin önemini kabul etmeyi içerir. Çalışanların iş dışında kişisel yaşamları, sorumlulukları ve ihtiyaçları olduğunu kabul eder. Esnekliği, makul çalışma saatlerini ve dinlenme ve boş zaman fırsatlarını destekleyen teşvik edici uygulamalar, çalışanların refahına ve üretkenliğine katkıda bulunur.

    Tanıma ve Takdir: Emeğe saygı, çalışanların katkılarını kabul etmeyi ve takdir etmeyi gerektirir. Olumlu geri bildirim, teşvikler ve ödüller yoluyla becerilerini, çabalarını ve başarılarını tanımak, bir saygınlık, motivasyon ve iş tatmini duygusunu besler.

    İşçi Katılımı ve Temsili: Emeğe saygı, işçileri haklarını, koşullarını ve refahını etkileyen karar alma süreçlerine dahil etmeyi içerir. İşçi sendikaları veya işçi komiteleri gibi işçi temsili için yollar sağlamak, işçilerin endişelerini dile getirmelerine, hakları için müzakere etmelerine ve çalışma koşullarının iyileştirilmesine katkıda bulunmalarına olanak tanır.

    Etik Uygulamalar: Emeğe saygı, istihdam ilişkilerinde dürüstlük, bütünlük ve şeffaflık dahil olmak üzere etik iş uygulamalarına bağlı kalmayı gerektirir. Çalışanlara dürüst davranmayı, mahremiyetlerine ve mahremiyetlerine saygı duymayı ve işe alma, işe alma, terfi ve işten çıkarma gibi alanlarda etik standartları desteklemeyi içerir.

    Emeğe saygı, çalışmanın bireylerin, ailelerin ve bir bütün olarak toplumun yaşamlarındaki önemini kabul eder. Çalışanların katkılarına değer veren ve haklarını, esenliğini ve onurunu koruyan adil ve adil bir çalışma ortamını teşvik eder.

    En iyi cevap

Cevapla