Paylaş
En hayırlınız ile başlayan hadisler
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
En hayırlınız konusu
Hocam çok araştırdım ama tatmin edici bir cevap bulamadım en tabiri varsa bu bir kişi olmazmı neden birden fazla hadiste sizin en hayırlınız deniyor en hayırlı olan tek değil midir şimdiden teşekkürler
CEVAP:
“Sizin en hayırlınız, Kur’an’ı öğrenen ve öğreteninizdir.” (Buhari, Fezailu’l-Kur’an, 1; Müslim, Fezailu’l-Kur’an, 1)
“Sizin en hayırlınız, ehline (eşine ve çocuklarına) en hayırlı olanınızdır. Ve ben de ehline karşı en hayırlı olanınızım.” (Tirmizî, Birr, 71)
“Sizin en hayırlınız, selamı yayandır.” (Tirmizî, Birr, 24)
“Sizin en hayırlınız, komşusuyla iyi geçinendir.” (Tirmizî, Birr, 25)
“Sizin en hayırlınız, arkadaşına hayırlı olanınızdır.” (Tirmizî, Birr, 26)
“Sizin en hayırlınız, yoldan geçen kimseye selam verendir.” (Tirmizî, Birr, 27)
“Sizin en hayırlınız, ilim öğrenen ve onu başkalarına öğretendir.” (Ebu Davud, İlim, 1)
“Sizin en hayırlınız, insanlara en faydalı olanınızdır.” (İbn Mace, Mukaddime, 10)
Bu hadisler, İslam’da hayırlılığın önemini vurgulamaktadır. Hayırlı insan, Allah’ın rızasını kazanan, insanlara faydalı olan ve iyilikleriyle topluma örnek olan kişidir.
“Sizin en hayırlınız, Kur’an’ı öğrenen ve öğreteninizdir.” hadisi, Kur’an’ın önemini ve Müslümanların Kur’an’ı öğrenme ve öğretme sorumluluğunu hatırlatmaktadır. Kur’an, Allah’ın kelamı ve Müslümanların en önemli kaynağıdır. Kur’an’ı öğrenmek ve öğretmek, Allah’a yaklaşmanın ve cennete girmenin en önemli yollarından biridir.
“Sizin en hayırlınız, ehline (eşine ve çocuklarına) en hayırlı olanınızdır.” hadisi, ailenin önemini ve Müslümanların aileleriyle iyi geçinme sorumluluğunu hatırlatmaktadır. Aile, insanın en temel ihtiyacıdır. Ailenin huzurlu ve mutlu olması, toplumun huzurlu ve mutlu olması için de önemlidir.
Diğer hadisler de farklı alanlarda hayırlı olmanın önemini vurgulamaktadır. Selam vermek, komşularla iyi geçinmek, arkadaşlarla iyi ilişkiler kurmak, yoldan geçen kimseye selam vermek ve ilim öğrenmek ve öğretmek, hayırlı insan olmanın önemli vasıflarındandır.
BENZER KONULAR:
Cevapla