Enbiya suresi hakkında bilgi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kuranda 21. sure olan Enbiya suresi ile ilgili kısaca bilgiler

Enbiya suresi

Enbiya kelimesinin Türkçe karşılığı “peygamberler” kelimesidir. Bu surede peygamberlerin, tevhid davası uğruna yaşadıkları anlatıldığı için enbiya suresi ismini almıştır. Enbiya suresi peygamber efendimize Mekke şehrinde indirilmiş ve 112 ayetten oluşmuştur. Enbiya suresinde, Allah’ın tek olduğu, vahiy, peygamberlik ve insanların vahiylere olan bakışı, kainatta Allah’ın varlığının delilleri, ölüm ile yaşam hakkında bilgiler Hz. İbrahim kıssası gibi konular içermektedir.


Enbiya suresi

Enbiya suresi konusu ve içerdiği mesajlar

Kur’ân-ı Kerîm’in 21. sûresi
Bu sûreye, çeşitli âyetlerinde peygam­berlerden söz edildiği için, “Peygamberler” anlamında olmak üzere “Enbiya” adı veril­miştir. Mekke devrinde nazil olmuştur. 112 âyettir. Âyet sonlarına ahenk veren fasıla­ları mim ve nun harfleridir.
Bu sûrede, tevhid, nübüvvet (peygam­berlik) ve âhiret inancı üzerinde durulmak­ta, ayrıca on sekiz peygamberin tebliğ hayatlarına ve özelliklerine değinilerek bazı öğütler verilmektedir.

Sûrede bahsedilen konular ve bazı sonuçlar özetle şunlardır:

* İnkarcıların, Yüce Allah’a hesap verme­leri yakın olduğu halde, bunu unutup din­den yüz çevirmekte, Kur’ân’a ve Peygam-ber’e dil uzatmaktadırlar. Geçmişte de niceleri, peygamberlerine böyle davranmış ve helak edilmişlerdir. Onların İlâhîazaptan kurtulmak için çırpınmaları da fayda et­memiş, sönüp gitmişlerdir. Bunlar ayrıca âhirette de ceza göreceklerdir (âyetler: 1-15, 36-41).
* Yüce Allah, evreni eğlence olsun diye yaratmamıştır; bunda birçok hikmetler vardır. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi O’na aittir. O tek Tanrı’dır; eğer başka tanrılar olsaydı, kâinatın düzeni bozulur, her şey mahvolurdu. Öyleyse puta tapanla­rın, Allah’a ortak koşması ne kadar saçma­dır! O putların, değil onları azaptan koru­mak, kendilerine bile faydası yoktur. Baş­langıçtan beri bütün peygamberlere, tek Allah’a inanılması ve sadece O’na ibadet edilmesi vahyedilmiştir (16-25,42-44).
* Allah, çocuk edinmemiştir. Melekler O’nun sadece değerli kullarıdır. Onlar Al­lah’ın buyruğundan dışarı çıkmayan, O’na son derece saygılı olan varlıklardır; Allah’ın razı olduklarının dışındakilere şefaat et­mezler; öyleyse müşriklerin, şefaatçi ola­caklarını umarak meleklere tapmaları yan­lıştır (26-29).
* Gökler ve yer bitişik halde İken, Allah onları birbirinden ayırmıştır. O, her şeyi sudan canlı kılmıştır. Dünya, güneş ve ay belli bir yörüngede dönüp yüzmektedir (30-33}. (Bu âyetlerde, son devirlerde ortaya konulan birçok ilmî keşiflere İşaret edil­mektedir)
* İnsanlar fânidir, ölümlüdür. Onlar bu dünyaya imtihan için getirilmişlerdir. So­nunda herkes Yüce Allah’a dönecektir (34-35).
* Yüce Allah’tan gelen gerçekleri, sadece (kalp kulağı) sağır olanlar işitmez. Kıya­mette adalet terazileri kurulacak, hiç kim­seye haksızlık edilmeyecek, iyiliğin ve kö­tülüğün zerresi bile değerlendirilecektir (45-47).
* Geçmiş peygamberlerin yaşayışından, onların Allah’a olan bağlılıklarından ibret almak gerekir. Allah’tan korkup azabından sakınmalı, O’nun yolunda çalışmalı, sıkıntı­lar karşısında sabırlı olup Allah’a sığınmalı, O’ndan ümit kesilmemeli ve O’nun lütuf ve ihsanına güvenilmelidir. Ayrıca Kur’ân’dan öğüt alınmalı ve dinde ayrılığa düşülmeme-lidir (48-95).
* Takva sahibi müminler, Allah’a ve buy­ruklarına gönülden saygı gösteren ve kı­yametten korkan kimselerdir (49).
* Kur’ân Yüce Allah katından indirilmiş mübarek bir öğüttür; ona inanmak gerekir (50).
* Hz. İbrahim, putperest toplumunu uyarmış, onlara putların acizliğini göster­miş; fakat onlar inkârda direnerek, onu ateşe atmışlardır. Yüce Allah da ateşin yakmamasını sağlayarak Hz. İbrahim’i kurtarmış; ayrıca ona evlat vererek birçok lütufta bulunmuştur (51-73).
* Yüce Allah, Hz. Lût’u da peygamber yapmış ve onu sapık bir toplumdan kurta­rarak rahmetine kabul etmiştir (74-75).
* Daha önce Hz. Nuh’un duasını da kabul etmiş, onu ve müminleri tufandan kurtar­mıştır (76-77).
* Yüce Allah, Hz. Dâvud ve Hz. Süley­man’a peygamberlik ve hükümranlık ver­mişti. Hz. Dâvuda demirden zırh yapmayı öğretmiş, Hz. Süleyman’a da rüzgârı boyun eğdirip emrine vermişti (78-82).
* Cenab-ı Hak, Hz. Eyyûb’u da sıkıntılar­dan kurtarmış ve ona birçok lütuf ve ihsan­da bulunmuştu (83-84).
* Hz. İsmail, Hz. İdris ve Hz. Zülkifl de Al­lah’ın rahmetine nail olmuş, sabreden kimselerdi (85-86).
* Allah Teâlâ, Hz. Yûnus’un duasını kabul ederek, onu sıkıntıdan (balığın karnından) kurtarmıştı (87-88).
* Hz. Zekeriyya’nın da duasını kabul eden Allah, ona Yahya’yı vermişti. İşte bütün bu peygamberler, hayır işinde ko-Şan, Allah’a dua ve niyazda bulunan, O’na karşı derin saygı besleyen insanlardır (89-90).
* Hz. Meryem ve oğlu {Hz. îsâ) da, âlem­ler için, Allah’ın kudretini gösteren bir delil kılınmıştır (91).
* Müslümanlarve yukarıda bir kısmından bahsedilen bütün peygamberler ile onlara
inananlar bir tek ümmettir. İslâm milletin­den ayrılanlar, bunun hesabını Allah’a ve­recektir. İnanıp salih amelde bulunanlara ise mükâfatları verilecektir. Helaki hak etmiş toplumlar için artık geri dönüş yoktur. (92-95)-
* Ye’cûc ve Me’cûc gelince, kıyamet ko­pacaktır. O gün inkarcılar, faydasız bir pişmanlığa kapılırlar. Onlar ve taptıkları putlar cehennem odunudur ve orada sü­rekli kalacaklardır. Müminler ise, cehen­nemden ve korkulardan uzak, türlü nimet­ler içinde mutluluğa kavuşacaklardır (96-106).
* Allah Teâlâ, insanlara acıdığı için, onla­ra doğruyu ve güzeli göstermek üzere Hz. Muhammed (s.a)’i göndermiştir. O da, Tek Allah inancını ve müslümanlığı hakkıyla açıklamıştır; artık ötesi Yüce Allah’a aittir (107-112).

Benzer konular:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Enbiya Suresi, Kur’an-ı Kerim’in 21. suresidir ve 112 ayetten oluşur. İslam dini açısından önemli bir suredir ve Müslümanlar tarafından okunup anlaşılmaya çalışılan bir metindir.

    Enbiya Suresi, Mekke döneminde inmiştir ve adını ilk ayetinde geçen “Enbiya” kelimesinden almıştır, bu kelime “peygamberler” anlamına gelir. Sure, peygamberlerin hayatlarına, mesajlarına ve tevhid inancını yayma çabalarına vurgu yapar.

    Surede, peygamberlerin gönderiliş amaçları, tebliğ ettikleri mesajlar ve insanların bu mesajlara nasıl tepki verdikleri anlatılır. Peygamberler, Allah’ın vahiyleriyle insanlara doğru yolu göstermişlerdir, ancak bazı insanlar bu mesajları reddetmiş ve inkar etmişlerdir.

    Enbiya Suresi, Allah’ın kudretini, hikmetini ve hükümranlığını vurgular. Surede, evrenin yaratılışı, doğa olayları ve insanın yaratılışı gibi konulara değinilir. İnsanların Allah’ın varlığını ve birliğini görmeleri için çeşitli deliller sunulur.

    Surede, peygamberlerin mucizeleri anlatılır. Örneğin, Nuh’un gemisi, İbrahim’in ateşe atılması, İsmail’in ve İshak’ın doğumu, Musa’nın asasıyla denizin yarılması gibi mucizeler peygamberlerin doğruluğunu gösteren işaretlerdir.

    Enbiya Suresi, insanların ölüm ve ahiret gerçeğiyle yüzleşmeleri gerektiğini hatırlatır. İnsanların dünya hayatında sahip oldukları geçici nimetlerin fani olduğu, ahiretteki gerçek hayatın önemine vurgu yapar. İman edenlerin ahirette ödüllendirileceği, inkar edenlerin ise cezalandırılacağı ifade edilir.

    Enbiya Suresi’nin genel mesajı, tevhid inancını yaymak, peygamberlerin hayatlarından dersler çıkarmak ve ahiret gerçeğini hatırlamaktır. Müslümanlar, bu sureyi okuyarak peygamberlerin örnek hayatlarına ve Allah’ın mesajlarına olan imanlarını güçlendirirler. Aynı zamanda, dünya hayatının geçiciliğini kavrar ve ahiret hayatına hazırlanmak için salih amellerde bulunurlar.

    En iyi cevap

Cevapla