Paylaş
Enes ibn malik kimdir kısaca hayatı
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Enes İbn Mâlik
Hz.Enes ibn malik kimdir kısaca hayatı
Bu değerli sahabi Hz. Peygamber’in (s.a) hizmetçisidir. İsmi Ebu Sümame ibn Mâlik ibn en-Nadr ibn Damdam en-Neccari el-Hazreci el-Ensâri’dir. Rivayete göre ekşi baklavayı sevdiği için Rasûlullah (s.a) kendisine Ebu Hamza künyesini vermiştir. Annesi Ebu Süleym Sehle bintu Melekan’dır. Süt yönünden Hz. Peygamber’in halasıdır. Sahabi kadınlarının en fazileti ilerin dendir. Hicretten on sene Önce dünyaya
gelmiş ve küçük yaşta miislüman olmuştur. Hz. Peygamber (s.a) rabbi-ne kavuşuncaya kadar hizmet etmiştir. Hâdimu’r-Rasûl (Rasûl’ün hizmetkarı) diye isimlendirilir ve bu isimle iftihar ederdi, iftihar etmeye de hakkı vardı. Çünkü bu, büyük bir şerefti. On sene boyunca Hz. Pey-gamber’e hizmet etmişti. Bu süre Hz. Peygamber’in Medine’deki ikamet süresiydi.
Enes, iyi bir ok atıcısı idi. En çok hadis rivayet edenlerdendi. Bu-harî ve Müslim’in Sah /Merinde kendisinden 2286 hadis rivayet edilmiştir.
Hz. Peygamber’in (s.a) kendisi için yaptığı dua sebebiyle çok sayıda çocuğu oldu. Annesi Ümmü Süleym Hz. Peygamber’den oğlu Enes için dua etmesini istemişti. Hz. Peygamber de dünya ve ahirette-ki her türlü iyiliği ona vermesi için Allah’a dua etmişti. Bu duasında Hz. Peygamber şöyle demişti:
Allahım! Onu mal ve evlat ile rızıklandır ve ona bereket ihsan et.
Allah’ın, Enes’e bir lütfü olarak bahçesindeki ağaçlar iki defa meyve verirdi. Bahçesindeki reyhandan etrafa misk kokusu saçılırdı.
Enes ibn Mâlik, Hz. Peygamber hayatta iken devamlı Medine’de kaldı. Hz. Peygamber vefat ettiği zaman Dımeşk’e göç etti ve bir süre orada ikamet etti. Sonra oradan Basra’ya göç etti ve ölünceye kadar orada kaldı. Enes ibn Mâlik, sahabilerin en son vefat edenidir.
Sahih olan rivayete göre hicri 93 yılında Basra’da vefat etmiştir. Vefat ettiğinde yüz yaşının üstünde idi. Onun yüz seneden fazla yaşadığında âlimler ittifak halindedirler.
el-Maarif isimli kitabında İbn Kuteybe şöyle demektedir:
Basralı üç kişi vardır ki bunlar kendi soylarından gelen yüz kişi görünceye kadar vefat etmemişlerdir; bunlar: Enes ibn Mâlik, Ebu Bekre ve Halife ibn Berd’dir.
Enes ibn Mâlik vefat ettiğnde Müverrik şöyle demiştir: “Bugün ilmin yarısı gitmiştir.” Kendisine sorulmuş: “Nasıl yani?”
O şöyle cevap vermiştir: “Biz bir hadis hakkında Ehl-i Ehva [17]ile anlaşmazlığa düştüğümüzde onlara şöyle derdik: Gelin, bunu bizzat Hz. Peygamber’den işiten kişiye soralım (yani Enes’e).”
Ebu Hureyre Enes hakkında der ki: “Namazı onun kadar Rasûlul-lah’m namazına benzeyen başka birisini görmedim.”
Ölümünden önce, kefenlenirken Rasûlullah’ın bir tel saçının -ki onu hep muhafaza ederdi- dilinin altına konulmasını vasiyet etmişti.
Enes, Hz. Peygamber’e hizmet eden bir çocuk iken onunla birlikte Bedir savaşına katılmıştı. Birisi ona sordu: “Bedir’e şahit oldun mu?” Ona şöyle cevap verdi: “Anasız kalasıca! Bedir’den ne zaman ayrı kaldım ki?” Savaşacak yaşta olmadığı için Bedir’e iştirak edenler listesinde zikrediîmemiştir. Hz. Peygamberle birlikte sekiz savaşa iştirak etmiştir.
Allah kendisinden razı olsun.
Benzer Konular:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Enes b. Mâlik (ra) sahabidir. Rasulullah (sav)’in hizmetinde bulunan bir sahibidir Enes (ra). Asıl ismi; Ebu Sümame ibn Mâlik ibn en-Nadr ibn Damdam en-Neccari el-Hazreci el-Ensâri’dir. Hicretten on yıl önce dünyaya geldiği rivayet edilir Hz. Enes (ra)’unun. Enes, iyi bir ok atıcısı idi. En çok hadis rivayet edenlerdendi. Rasulullah (sav)’in kendisi için yaptığı dua sebebiyle çok sayıda çocuğu oldu. Annesi Ümmü Süleym Hz. Peygamber’den oğlu Enes için dua etmesini istemişti. Hz. Peygamber de dünya ve ahirette-ki her türlü iyiliği ona vermesi için Allah’a dua etmişti.