Engellilere Müslümanca Bakış

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Engellilere Müslümanca Bakış

Engellilere Muslumanca Bakis

Yaratıkların en mükemmeli ve en şereflisi olan insanın, Allah katındaki değeri îman, sâlih amel ve güzel ahlakı nispetindedir. Çünkü Allah insanları bu açıdan değerlendirmekte, onların fizik yapılarına, renklerine, ırklarına, cinsiyetlerine, sağlam veya engelli oluşlarına bakmamaktadır.

En güzel biçimde yaratılan insanın fizîkî ve ruhî varlığını sağlıklı olarak sürdürmesi temel görevidir. Bu görevin ihmali, insanda bir takım özürlerin meydana gelmesine sebep olabilmektedir. Öte yandan insan, ölümü ve hayatı ile imtihan halindedir. Bazen nimetlerle bazen de musibetlerle imtihan olur. Dolayısıyla başına gelen her sıkıntının müsebbibi bizzat kişinin kendisi olmayabilir. İlâhî imtihanın yanı sıra, anne-baba ve toplumun da ihmal ve kusurları olabilir.

Kur’ân-ı Kerim’de, fiziksel anlamda çeşitli musibetlere maruz kalan peygamberlerden söz edilmiş ve bu sıkıntılar karşısında metanet ve sabır göstermelerinden dolayı övgüyle zikredilmişlerdir. Peygamber Efendimiz (sav) de şöyle buyurmuştur: “Amellerinizde orta yolu ve doğruyu bulmaya çalışın. Mü’mine musibet nevinden her ne ulaşır ise günahlarına bir kefâret olur. Bu musibet, beklenmedik bir hâdise olmuş veya ayağına batan bir diken olmuş farketmez.” (1)

Peygamber Efendimiz (sav): “Bir kimseye bineğine binerken yardımcı olman veya yükünü hayvanına yüklemesine yardım etmen bir sadakadır” (2) buyurmuştur. Bu mübarek sözleriyle, müminlerin birbirlerinin yardımına koşmalarının gereğini ve önemini belirtmişlerdir.

Müslümanların gücü yerinde olanlarının arasında bile yardımlaşma bu kadar önemli olursa; peki ya güçsüzlerin, engellilerin yardımına koşmanın önemi, değeri ve hükmü acaba ne olur? Yükünü yükleyebilene yardım sadaka ise, yükleyemeyen engelliye destek olmak acaba nedir? Binebilene yardım etmeye sadaka deniliyorsa, binemeyen engelliye koltuk çıkmanın Allah katındaki değerini bir de siz düşünün.

Sağlık nimeti sebebiyle Yüce Rabbimize ne kadar şükretsek azdır. Ancak şükür, sadece dille ifadeden ibaret bir sorumluluk değildir. Şükür, ancak kendi cinsiyle eda edilebilen bir borçtur. Neyin şükrü yapılıyorsa öncelikle onu, kendisine ihsan edenin    rızası doğrultusunda ve yerli yerince kullanmaktır. Sonra da o nimete sahip olmayanlarla onu paylaşmaktır. Onu paylaşma ise o nimetlerden mahrum olanlara destek çıkmak ile olur. Sahip olduğumuz imkanları sadece kendimizin yararına değil, başkalarının da istifadesine sunmakla olur.

Hem ferdi olarak bizlerin, hem de insanımıza hizmet etme konumunda olan bütün kurumlarımızın engelli kardeşlerimizin sıkıntılarını azaltan ve onların hayatlarını kolaylaştıran bir anlayışla gerekli tedbirleri alması hem dini hem insani sorumluluklarımız arasındadır.

1- Müslim, Birr, 52.

2- Buhârî, Cihâd 72, 128.

3-Hac,22/ 46.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam, engelli bireylere karşı şefkatli ve kapsayıcı bir yaklaşımı teşvik eder. Müslümanlar, yetenekleri veya engelleri ne olursa olsun tüm insanların Allah (Tanrı) katında eşit olduğuna ve saygıyı, itibarı ve desteği hak ettiğine inanırlar. Müslümanların engellilere bakışının bazı temel yönleri şunlardır:

    1. Eşitlik ve Haysiyet: İslam, engelliler de dahil olmak üzere tüm bireylerin doğuştan değerli olduğunu ve onlara haysiyet ve saygıyla davranılması gerektiğini öğretir. Engelliler, bir kişinin değerinin veya manevi konumunun bir ölçüsü olarak görülmez.
    2. Merhamet ve İlgi: Müslümanlar, engelli bireylere karşı şefkat ve nezaket göstermeye teşvik edilir. Hz.Muhammed (sav), engelli insanlara sevgi, empati ve destekle davranmanın önemini vurgulamıştır.
    3. Kapsayıcılık ve Erişilebilirlik: İslam, engelli bireylerin toplumun her alanına dahil edilmesini teşvik eder. Müslümanlar, fiziksel alanların, tesislerin ve hizmetlerin engelli kişilerin tam katılımını sağlamak için erişilebilir olmasını sağlamaya teşvik edilir.
    4. Destek ve Yardım: Müslümanlar, engelli bireylere ve ailelerine destek ve yardım sağlamaya teşvik edilir. Bu, gerektiğinde fiziksel yardım, duygusal destek ve mali yardımı içerebilir.
    5. Sabır ve Azim İçin Ödül: İslam, engelli bireylerin ve ailelerinin karşılaştığı zorlukları tanır. Müslümanlar, engeller de dahil olmak üzere zorluklar karşısında sabrın ve sebatın Allah tarafından ödüllendirildiğine inanırlar. Bu bakış açısı, bu tür zorluklarla karşılaşanlar için empati, anlayış ve desteği teşvik eder.
    6. Bireysel Yetenekler ve Potansiyel: İslam, engellilik yerine bireylerin yeteneklerine odaklanmayı vurgular. Müslümanlar, engelli bireylerin benzersiz yeteneklerini, becerilerini ve potansiyellerini tanımaya ve geliştirmeye teşvik edilerek topluma anlamlı bir şekilde katkıda bulunmalarına olanak sağlanır.
    7. Toplumsal Katılım: Müslümanlar, engelli bireyleri topluluğa aktif olarak dahil etmeye teşvik edilir. Bu, kapsayıcılıklarını ve katılımlarını teşvik eden eğitim fırsatları, istihdam seçenekleri ve sosyal faaliyetler sağlamayı içerebilir.

    Müslüman topluluk içindeki yorumların ve uygulamaların değişebileceğini not etmek önemlidir. Bununla birlikte, şefkat, eşitlik ve kapsayıcılığın kapsayıcı ilkeleri, Müslümanların engelli bireyleri toplumun değerli üyeleri olmalarını sağlayarak desteklemeleri ve yükseltmeleri için güçlü bir temel sağlar.

    En iyi cevap

Cevapla