selamunaleyküm , henüz ergenliğe girmememe rağmen ergenlik hakkında her şeyi biliyorum ve bundan yararlanarak bir kaç kez günah işledim ama pişman olup tövbe ettim.Günahlarım henüz buluğ çağına girmediğim için sayılır mı?
Bu sorudan anlaşılan sen ergensin
Gençliğini haram yollarla geçirme ergen olsan da olmasan da günah işlere kendini alıştırma
Gençlik yıllarını Allah yolunda geçirenler, ahirette herkes hesap derdinde iken onlar Arsin altında koltuklar üzerinde keyif sürecekler
Baknz Arsin gölgesinde hadisi
Merhaba bazı kaynaklarda ergenlik yaşı ortalama olarak 12 yaş. Burada kasıt 12 yaşından gün almasımı yoksa 12 yaşını doldurması mıdır mesela 2000 doğumlu birisi 2012 yılında mı ergen olur yoksa 2011 yılında 12 yaşından gün almaya başlayınca mıdır?
Answers ( 4 )
Daha ihtilam olmamış olmasına rağmen yukarıdaki kişiye nasıl sorumlulukların başlamıştır diyebildiniz? Her yerde dışarıya meni atmaktan bahsediliyor ve ergenliğe girmeden mezi gelebilirmiş. Mecellede bile ihtilam yazıyormuş. Nasıl oluyor da başlamış oluyor? Daha 15 yaşında değil ve ihtilam olmamış, tek belirti testislerin büyümesi oysaki. Kanıt sunarak kanıtlarsanız sevinirim.
Cevap verilirse gerçekten çok mutlu olurum çünkü bu durum uzun bir süredir benim aklımı kurcalıyor
Ergenlik/Buluğ, İnsan hayatının devrelerinden olan çocukluk çağının sona erip, olgunluk (erginlik) çağının başladığı noktadır.
İslâm’ın bülûğ çağı ile çok yakından ilgisi vardır. Bülûğ çağının başlangıcı, kızlarda dokuz: erkek çocuklarda oniki yaşın bitimidir. Son sınırı ise soğuk iklimlerde veya anormal hallerde erkeklerde onsekiz; kızlarda da onyedi yaştır. Artık erkek onsekiz, kız da onyedi yaşına gelince bülûğa ermiş sayılırlar. Ancak kız veya erkek, bülûğa erme sınırının son yaşlarına gelmeden, uykuda veya uyanıkken ihtilam olurlar, menileri gelir veya kadın ve erkek evlenmeleri halinde biri hamile kalmaya, diğeri de hamile bırakmaya müsait duruma gelirlerse, artık bülûğa ermiş sayılırlar. (Mecelle, mad. 985)
Yukarıda saydığımız bülûğa erme sıfatları genellikle kızlarda dokuz, erkeklerde oniki yaşlarında meydana gelir. İklimin sıcak olduğu bölgelerde yetişme daha erken olacağından, bu özellikler daha erken yaşlarda da görülebilir. Bu özelliklerin görüldüğü andan itibaren de İslâmî sorumluluklar başlar. Bu yaşa gelmeyenlere İslâmî sorumluluk yüklenmemiştir. (Tecrid-i Sarîh, I, 80).
İmam Ebu Yusuf ve İmam Muhammed’e göre, gerek erkek, ve gerek kızlar için bülûğ yaşının son sınırı onbeş yaştır. (Mecelle, mad. 987) Hanefî mezhebinde fetva da buna göre verilmiştir. Şâfiî ve Hanbelî mezhebinde bülûğ yaşının son sınırı onbeş, Mâlikî mezhebinde onsekiz yaş olarak belirlenmiştir.
Öncelikle cevap için teşekkürler, ama anlamadığım bir kısım var. Yazdığınız yazıda ihtilam olma durumu ile buluğ çağına girilir yazmasına rağmen daha ihtilam olmamış birisine başlamıştır dediniz? Oysaki verdiğiniz cevapta meni gelmesi durumu ölçü alınmış. Nasıl başlamış oluyor o zaman?