Erkek ve kadının avret yerleri

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Erkek ve kadinin avret yerleri

1) ERKEĞİN AVRET YERLERİ:

İki kısma ayrılır:

1- Erkeğin erkeğe karşı avret yeri; göbekten diz kapağına kadar olan kısımdır (dizler de dâhil).

2- Erkeğin kadına karşı avret yeri; aynen öbüründe olduğu gibi, göbekten dize kadar olan kısımdır. Erkeğin mezkûr avret yerlerini açık olarak başkalarına göstermesi ve başkasının oralara bakması -özür hâli hâriç- câiz değildir, haramdır. Bu yerlerin örtülmesi farzdır. Ancak erkeğin kendi karısı bundan müstesna olup, eşine karşı her tarafını göstermesi câizdir. Zevcesinden başka, herkes için avret hâli aynıdır.

2) KADININ AVRET YERLERİ:

Bu da ikiye ayrılır:

1 – Kadının kadına karşı avret yeri; erkeğin erkeğe olan avreti gibidir. Yâni göbekten diz kapakları altına kadardır. Bu meselede, en yakın akrabalık ve yabancılık eşittir. Ancak bu vaziyet, Müslüman kadınları arasındadır. Müslüman olmayan (gayr-i müslim) yabancı kadınlara, örtünmeden bu şekilde görünmeye gelince, ihtilaflı olmakla beraber- esasen bu durum câiz değildir.

2- Kadının erkeğe karşı avret yeri ise; kendisine nikâh düşen “nâmahrem” erkeklere karşı yüz ve eller hariç; bütün bedenidir. Bu şahıslar amcaoğlu, teyzeoğlu, dayıoğlu, kayın gibi akraba seviyesinde olsalar dahi yine böyledir. Binâenaleyh, istisnalar dışında kalan bütün vü cudunu ve saçlarını onlardan örtmek farzdır, zaruret olmadıkça açılması ve bakılması haramdır. Yüz ve eller bundan müstesnâ olup, bunlar avretten sayılmamıştır; fakat ayakların durumu ihtilâflıdır. Bu mes’elede kat’iyet olmamakla beraber, ihtiyatlı olmak ve ayakları da örtmek gerekir. Uygun olan budur. Fakat bazen iş icabı, kolların ön kısmının açılmasına müsâade vardır. (Eğer yüz-göz makyajlı, boyalı-moyalı gösterişli ise, o şekilde nâmahreme görünmek caiz olmaz.)

Kadının, kendisine nikâhı düşmeyen “mahrem” erkeklere karşı avret durumuna gelince: Baba, kayınbaba, oğul. kardeş, kardeşoğlu, amca, dayı… gibi, kadının evlenmesi ebediyen haram olan yakın hısımlarına karşı, saçını, başını, boynunu, göğsünü -karnını değil- pazılarla kollarını, dizden aşağı baldırlarını açıkta bulundurması ve onların bakması veya dokunması aslında câizdir. Çünkü böyle yakın akrabaya karşı şehvet değil, şefkat hâkimiyeti vardır. Ancak bunun câiz olması da, şehvetten emin olmaya bağlıdır. Şayet bu durumda şehvete kapılma ihtimali varsa, o zaman bakmak ve dokunmak câiz olmaz, haram olur.

(Savaş esiri gayr-i müslim kadın hizmetçi “câriye”ler ise, hür kadınların yalnız mahremlerine görünebildiği kıyafetle, yâni baş, kol ve benzeri yerleri, açık olarak ya bancılara görünebilirler.)

Avret olan şeyler, vücuddan ayrılmış veya ölüm hâlinde- olsa bile, bakılması haramdır.
Kadının elindeki kına ve yüzük gibi ziynetlere ve elbise sine bakmak helâldir. Fakat altın, inci gibi boynundaki süslerini elbise üzerine çıkarıp, yabancılara teşhir etmesi câiz değildir. Çünkü onlar, örtülmesi icap eden yerlere mahsus, gizlenmesi gereken zinetlerdir.

Kadının örtünmesi hususundaki veciz ayet-i kerime “hicap ayeti” şöyledir:

“Mü’min kadınlara da söyle: Gözlerini haramdan sa kınsınlar. Zînetlerini (zînet yerlerini) açmasınlar. Bunlardan gö nen kısmı (yüz ve eller) müstesna. Baş örtülerini, yakalarının üstünü kapayacak surette koysunlar…”

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2023-10-23T16:30:15+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da, erkek ve kadının avret yerleri, kişinin cinsel organlarını ve cinsel olarak uyarıcı bölgelerini kapsamaktadır. Erkek ve kadının avret yerleri, Kur’an-ı Kerim’de ve hadislerde belirtilmiştir.

    Erkeklerin avret yerleri:

    • Göbek ile diz kapağı arasındaki kısımdır.
    • Erkekler, bu bölgeleri mahrem olmayan kişilere göstermemelidir.
    • Erkeklerin, bu bölgelerini örtmek için, göbek ile diz kapağı arasında kalan bölgeyi tamamen kapatacak şekilde bir kıyafet giymesi gerekir.

    Kadınların avret yerleri:

    • Yüz, eller ve ayaklar hariç, vücudun tamamıdır.
    • Kadınlar, bu bölgeleri mahrem olmayan kişilere göstermemelidir.
    • Kadınların, bu bölgelerini örtmek için, vücudun tamamının örtülmesini sağlayacak şekilde bir kıyafet giymesi gerekir.

    Avret yerlerini örtmenin hükmü:

    • Erkek ve kadınların, avret yerlerini örtmesi, İslam’ın beş şartından biri olan tesettür’ün bir gereğidir.
    • Avret yerlerini örtmeyen kişiler, günah işlemiş olurlar.

    Avret yerlerini örtmenin faydaları:

    • Cinsel taciz ve tecavüz gibi suçların önlenmesine yardımcı olur.
    • Kişilerin mahremiyetini korur.
    • Kişilerin ahlaki değerlerini güçlendirir.

    Avret yerlerini örtmenin şekli ve tarzı:

    • Avret yerlerini örtmenin şekli ve tarzı, kişinin kendi tercihine bırakılmıştır.
    • Ancak, örtünme, kişinin vücudunu kapatacak şekilde olmalıdır.
    • Örtünme, süslü ve dikkat çekici olmamalıdır.
    • Örtünme, hafif ve rahat olmalıdır.
    En iyi cevap

Cevapla