Erken doğarak ölen bebeğin cenaze namazı kılınır mı ?

Question

Doğduktan sonra ölen bebeğin cenaze namazı kılınır mı?

5.5 aylık bebeğim erken doğumla dünyaya geldi. Doğarken canlıydı yani kalp atışı vardı ancak akciğerleri gelişmemiş olduğu için müdahaleye rağmen vefat etti. Namazı kılınmaz dediler ve yıkayıp, kefenleyip hoca eşliğinde dua ile gömüldü. Namazının kılınması gerekir miydi ?

Erken dogarak olen bebegin cenaze namazi kilinir mi

Öncelikle başınız sağ olsun. Allah size sabır versin ve bu imtihanınızda güç ve huzur bahşetsin. İslam inancına göre, doğum sırasında canlı olarak dünyaya gelen ve daha sonra vefat eden bebeklerin özel bir yeri vardır. Bu durumda olan bebeklerin cenaze işlemleri, yetişkin bir Müslüman gibi yıkama, kefenleme ve cenaze namazı ile yerine getirilir.

Dini kaynaklara göre doğum sırasında canlı olan, yani bir süre de olsa nefes almış veya kalp atışı olmuş bebeklerin cenaze namazı kılınması uygun görülür. Bu uygulama, bebeğin dünyaya gelişini ve kısa da olsa yaşamış olmasını onurlandırır ve ahirette onun bir şefaatçi olacağı ümidiyle yapılır. İslam hukukuna göre böyle bir bebek, diğer tüm cenazelerde olduğu gibi usulüne uygun şekilde yıkanır, kefenlenir, ismi konur ve ailesi tarafından cenaze namazı kılınarak defnedilir. Cenaze namazı kılınmasıyla aile, bebeğin Allah’ın rahmetine ve mağfiretine emanet edilmesi için dua eder.

Ayrıca, Hanbeli mezhebine göre, anne karnında canlı olduğu bilinen, ancak doğum sırasında ölü olarak dünyaya gelen bebeklerin de cenaze namazı kılınır. Fakat diğer mezhepler, cenaze namazı konusunda daha farklı bir görüş bildirir ve ölü doğan bebeklerin yıkanması, kefenlenmesi gerekmediğini savunur. Ancak doğumdan sonra bir an bile olsa canlılık belirtisi göstermiş olan bir bebeğin cenaze namazı, onun bu dünyadaki kısa yolculuğunu uğurlamak için kılınır.

Böyle zor durumlarda ailenin teselli bulabilmesi için İslam’da önemli bir müjde vardır: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde, anne-babanın erken yaşta kaybettiği evlatların, ahirette onlara şefaatçi olacaklarını, onların cennete girmesine vesile olacaklarını müjdelemiştir. Bu müjdeye göre, ahirette bu çocuklar ebeveynlerine cennetin kapısını açmada yardımcı olacaklardır. Bu nedenle, böyle zor bir ayrılık yaşayan anne-baba, evlatlarının Allah katında bir şefaatçi ve manevi bir rahmet vesilesi olduğuna inanarak teselli bulabilir.

Allah bu zor imtihanınızda sabrınızı artırsın, bebeğinizi ahirette size şefaatçi ve müjdeci kılsın, ve hayırlı, sağlıklı evlatlarla sizi ödüllendirsin.

Dini Sitelerimiz:

dinisite.tr

arapcadua.com

mumsema.com.tr

dinisorusor.com

islamisorusor.com

dinisorusorcevapal.com

BENZER KONULARIMIZ:

Answers ( 2 )

  1. Erken doğan bebekler vefat ettiğinde cenaze namazları kılınır.
    İslam’da temel bir ölçü vardır doğum sırasında canlı olarak doğup daha sonra vefat eden ya da doğum sırasında ölen bebeklere isim konur yıkanır kefenlenir ve namazı kılınır.

    Hatta Hanbeli mezhebine göre anne karnında canlı olduğu halde ölü doğan bebeklerin bile cenaze namazı kılınır.

    Çok geçmiş olsun Allah size daha hayırlı daha sağlıklı bebekler nasip etsin ve sizi ahirette kavuştursun.

    En iyi cevap
    0
    2024-10-30T07:22:30+03:00

    Evet, İslam’da doğum sırasında canlı doğan ve kısa bir süre sonra vefat eden bebekleri için cenaze işlemleri uygulanır. Bu bebekler yıkanır, kefenlenir ve cenaze namazı kılınır. Bebekler için bu işlemlerin yürütülmesi, ruhlarına bir veda gerçekleştirilmiş olur ve bunların hak ettikleri değerler verilmiş olur.

    Hanbeli mezhebinde, anne karnında canlı olduğu biliniyor ve doğum sırasında ölü doğan bebekler için aynı işlemler yapılıyor. Diğer mezheplerde ise genellikle doğum sırasında canlı olarak dünyaya gelen bebekler için bu hüküm uygulanır.

    Allah sabır versin, kaybettiklerinizin ahirette şefaatçiliği olmasını nasip etsin ve gelecekte umarım sağlıklı, hayırlı evlatlar nasip etsin

Cevapla