Paylaş
Esneme Adabı nedir esneyen ne yapmalıdır
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Esnemeyi tutmak ve ses çıkarmamak
Esnemek ile ilgili hadisler
Buna delil Muslim’in Zühd ve rekâik bahsinde Ebu Hureyre Radıyallahu anh’dan naklettiği şu rivayettir: Rasûlullah Sallallahu aleyhi vesellem buyurdu ki:
“Esnemek şeytandandır. Buna göre sizden herhangi bir kimse esnediği takdirde gücü yettiğince kendisini tutsun.”
Yine aynı bahiste Süheyl b. Ebi Salih’den şöyle dediğini rivayet etmektedir: Ebu Said el- Hudri’nin bir oğlunu babama babasından hadis naklederek şöyle dediğini dinledim: Rasûlullah Sallallahu aleyhi vesellem buyurdu ki: “Sizden herhangi bir kimse esnediği vakit elini ağzının üzerinde tutsun. Çünkü şeytan girer.”
Tirmizî de Sünen’inin Edeb bahsinde Ebu Hureyre Radıyallahu anh’dan rivayet ettiğine göre Rasûlullah Sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurmuştur:
“Hapşırmak Allah’tandır. Esnemek şeytandandır. Sizden herhangi bir kimse esneyecek olursa elini ağzının üzerine koysun. Eğer ah ah diyecek olursa, şüphesiz şeytan onun karnının içinden gülüyor demektir ve şüphesiz Allah hapşırmayı sever, fakat esnemekten hoşlanmaz.” Yine Tirmizî’nin Sünen’inde Ebu Hureyre Radıyallahu anh’dan rivayete göre Peygamber Sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurmuştur:
“Namazda esnemek şeytandandır. Herhangi bir kimse esnediği takdirde gücü yettiğince esnemesini tutsun.”
Ebu İsa (Tirmizî) dedi ki: Ebu Hureyre’nin hadisi hasen, sahih bir hadistir.
İbn Hacer dedi ki: “İbn Battal dedi ki: Esnemenin şeytana izafe edilmesi, razı oluş ve isteyiş anlamında bir izafettir. Yani şeytan insanı esnerken görmekten hoşlanır. Çünkü bu insanın suretinin değişikliğe uğradığı bir haldir ve bundan dolayı o da güler. Yoksa bu esnemeyi şeytan yapmıştır, demek istemiyor. İbnu’l-Arabî dedi ki: Şâri’in şeytana nispet ettiği hoş olmayan herbir işin, şeytanın o işe vasıta oluşundan dolayı nispet edildiğini ve şâri’in meleğe nispet ettiği herbir güzel fiilin, meleğin onun vasıtası olması dolayısıyla ona nispet edildiğini açıklamış bulunuyoruz. (İbnu’l-Arabi devamla) dedi ki: Esnemek karnın dolu olmasındandır. Tembellikten neş’et eder. Bu ise şeytan vasıtasıyla olur. Hapşırmak ise gıdanın azaltılmasındandır. Bu ise insanı çalışkanlığa götürür ve bu meleğin vasıtası ile olur. Kimi ilim adamı şöyle demiştir: Esnemenin şeytana nispet edilmesi onun şehvet ve arzulara çağırmasındandır. Çünkü bu bedenin ağırlığından, gevşemesinden ve tokluktan ortaya çıkar. Maksat ise böyle bir davranışı doğuran sebebten sakındırmaktır ki, bu da alabildiğine yemek demektir.
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Babamin yaninda niye sürekli esniyorum ?
Hocam sizden yardım bekliyorum..
Babam eve geldiğinde hep esnemeye başliyorum, yanında otururken kötüleşiyor. Evde olmayinca esnemiyorum. Umarim bana yardım edebilirsiniz. Tesekkür ederim.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Esnemenin birçok sebebi vardır İnsanın bir şeyden sıkılması uyku gelmesi ortamdan usanması gibi birçok durumda insan esner Bu gayet insani bir durumdur fakat genelde esnemek hoş karşılanmamıştır
esnerken sağ elin içi ile ağzı veya sol elin dışıyla ağzı kapatmak sünnettir
babanızın içeri girmesi ile esnemenizin bir bağlantısı olabilir mi Onu bilemeyiz ama Babanız Eve girince huzurunuz kaçıyorsa canınız sıkılıyorsa esneme o hastalığınız olabilir