Euzu Besmele Adabı

Question

EÜZÜ-BESMELE ADABI

 

besmele bismillahirrahmanirrahim

Euzu Besmele hakkında her şey

Euzu besmele nedir neden çekilir faydaları nelerdir bütün bu soruların cevapları burada

İslam’da gerek dünya gerek ahiretle ilgili olsun her önemli ve meşru işe besmele ile başlamak tavsiye edilmiş olup, tüm hayırlı işlerin açılış sloganıdır. Hz. Peygamber (s.a.v.), “Besmele ile başlanmayan işlerin bereketsiz ve neticesiz olarak kalacağını” belirtmiştir. ve kendileri fiili olarak uygulamış, her hayırlı işin başında besmele çekmiştir.

Allah’ın ölçüleri doğrultusunda bir hayat yaşayan Müslümanın dilinden hiç düşürmeyeceği zikri ve virdi, Eüzü besmele’dir.

Türkçe’de “besmele çekmek”, “bismillah demek” deyimleri besmeleyi okumak anlamına gelir. “Eüzü besmele” ise “Kovulmuş şeytanın şerrinden Allah’a sığınırım”
anlamındaki “Eüzü billahi mineşşeytânirracim” cümlesiyle besmelenin ortak adıdır.

İstiaze: Himayeye girmek, onun sayesinde hoşlanılmayan şeyden kendisini korumak anlamında bir şeyin yanında yer almak demektir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’den gelen haberlerde şerrinden Allah’a sığınılan şeyler pek çoktur.” Öyleyse hep Allah’a sığınmalıyız. Elmalılı merhumun dediği gibi; “Herşeyden önce gafletimizden, vesvesemizden, şeytanlıklardan arınmak için bütün bilinç gücümüzle Allah’a sığınarak “Eüzü billahi mineşşeytanirracim” diyelim ve o her şeyi çeken kuvveti yaşamak için, “Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla” demek olan besmele anahtarına yapışalım.”‘

İslam, bir kimsenin her işe Allah adı ile başlamasını ister. Eğer bu bilinçli bir şekilde ve samimiyetle yapılırsa şu üç güzel sonucu doğuracaktır:

1- Bu kişiyi kötülükten uzak tutacaktır. Çünkü, Allah ismi onun, kötü bir niyeti veya yanlış bir davranışı O’nun (Allah) adını anarak yapmaya hakkı olup olmadığı konusunda düşünmesini sağlayacaktır.

2- Kişi meşru bir işe başlarken Allah’ın adını anarsa, onun her hareketi tabiatıyla Allah’ın rızasına uygun yapılmış olur.

3- O Allah’ın yardım ve nimetiyle karşılaşacak ve şeytanın aldatmacalarından korunacaktır. Çünkü kim Allah’a yönelirse Allah da ona yönelir,”

Şeytan azılı ve apaçık tarihi düşmanımızdır. Onu iyi tanımalı ve hilelerine karşı uyanık olmalıyız. Şeytanı küçülten ve kahreden söz, euzü besmeledir

Ebu Melih anlatır: Ben Rasülullah (s.a.v.)’ın terkisinde (arkasında) idim Hayvanının ayağı kaydı. Ben “Şeytan helak olsun, kahrolasıca şeytan” dedim.
Rasülullah (s.a.v.): “Kahrolasıca şeytan” deme. Gerçekten sen böyle dediğinde şeytan büyüdükçe büyür (şişer) ve ev gibi olur ve bu işleri ben kendi gücümle yaptım, der (havalanır). Lakin, Bismillah (Allah’ın adıyla oldu) de, sen böyle söylediğin zaman, şeytan küçülür, hatta sinek kadar küçülüp gider” buyurdu.”

Rasülullah (s.a.v.) şöyle buyurmuşlardır: “Evine giren bir kimse, hem girerken hem de yemek yerken besmele çekerse, şeytan adamlarına, “Burada ne geceleyebilir ne de yemek yiyebilirsiniz” der, Eğer o kimse eve girerken besmele çekmezse, şeytan adamlarına, “Geceyi geçirecek bir yer buldunuz.” der.
O kimse yemek yerken besmele çekmezse, şeytan kendi adamlarına, “Hem barınacak yer hem de yiyecek yer buldunuz.” der, *

Öyleyse bir kimse evinin kapısından içeri “Bismillah” diyerek girmeli, böylece şeytana, o evde kalma fırsatı vermemelidir. Yemeğe “Bismillah” diyerek başlamalı, bu suretle şeytana, o yemeğe ortak olma veya bereketini giderme fırsatı verilmemelidir. Her firsatta Allah Teala’yı anarak şeytanın ümitlerini kırmalıdır. Besmele şeytana karşı en etkili manevi tedbirdir.

İslam, her türlü meşru işin başında besmele çekilmesini teşvik etmiştir.
Bir Müslümanın herhangi bir işe başlamadan önce besmele çekmekle, “Nefsim veya başka bir varlık adına değil Allah adına, O’nun rızası için ve O’nun izniyle başlıyorum.” demek ister; O’nun Rahman ve Rahim isimlerinin tecelli etmesini beklediğini, böylece hem dünya hem de ahiret saadeti dilediğini, giriştiği işe güç yetirebilmesi için gerekli olan kudretin Yüce Allah tarafından ihsan edilmesini temenni ettiğini ve kendisinin devamlı olarak O’nun yardımına muhtaç olduğunu bildirmiş, böylece ezeli kudretin yardımını celbetmiş olur.

Bismillahirrahmanirrahim” cümlesi, Arşı ferşe bağlayan ve kâinatı ışıklandıran ve her dakika herkes O’na muhtaç olan öyle bir hakikattir ki, milyonlar defa tekrar edilse yine ihtiyaç vardır. Değil yalnız ekmek gibi hergün, belki hava ve ziya (ışık, enerji) gibi her dakika ona ihtiyaç ve iştiyak duyarız.

Besmele de Allah (c.c.)’ın güzel isimlerinden üç tanesiyle dilimizi tatlandırarak işimize, sözümüze başlıyoruz.

Rabbimiz, “Herşey Allah’ı tesbih eder de siz onların tesbihinden anlayamazsınız.”‘ buyurur. “Bismillahi’rrahmanirrahim” deyip yürüyen insan, “dağlar ile, taşlar ile, seherdeki kuşlar ile” Allah’ı zikretmeye başlayan müslümandır.

Biz eüzü besmeleyle Kur’an okumaya başlarız. Allah’ın kelamını yine Allah kelâmıyla açarız. Allah’ın kelâmını anlamada Allah’tan yardım isteriz. “O (Besmele), Allah’ın isimlerinden bir isimdir. O’nunla Allah’ın en büyük ismi (İsm-i A’zam) arasında ancak, gözün siyahıyla beyazı arasındaki kadar yakınlık vardır (yani o kadar yakındır)”,

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) yerde duran bir kağıda rastladı, yanındaki delikanlıya, “Bu kağıtta ne var?” diye sordu. O da “Bismillah” var, dedi. Bunun üzerine Efendimiz (s.a.v.): “Bunu yapana Allah lanet etsin! Allah’ın ismini ancak (yakışan) yerine koyun.” buyurdu.”

Besmelenin yerine göre farz, vacib, sünnet, mendub, haram ve mekruh gibi hükümleri vardır. “Üzerine Allah’ın adı anılmayan hayvanların etinden yemeyin, çünkü bunu yapmak Allah’ın yolundan çıkmaktır.”‘* mealindeki ayet hayvan keserken, “yetiştirdiğiniz avcı hayvanların tutuverdiklerinden de yeyin ya silah kullanırken besmele çekmenin farz olduğunu göstermektedir. Mushaf
yazarken Tevbe suresi dışında kalan surelerin baş tarafına besmele yazmak da farz hükmündedir. Zira üzerinde sahabenin icmaı olan mushafta bu şekilde
yazılmıştır. Hayvan keserken besmelenin kasten terk edilmesi halinde kesilen hayvanın etinden yemek haramdır. Namaz dışında Kur’an okumaya başlarken,
sürenin başında eüzü besmele çekmek sünnet, namazda ise her rekatta Fatiha’dan önce sessiz olarak besmele okumak sünnettir.

Hz. Peygamber (s.a.v.)’in “cünüp ve hayız olan Kur’an’dan birşey okuyamaz” mealindeki hadisine dayanarak cünüp ve hayız olanların Kur’an okuma maksadıyla besmele çekmelerini haram saymışlar, ancak dua ve sena maksadıyla okunmasında bir mahzur görmemişlerdir.

Herhangi bir işe başlarken besmele çekmenin hükmü işin mahiyetine göre değişir. Haram ve yasak olan şeylere besmele çekmek haramdır. Hatta haram liaynihi olan içki gibi birşeye bile bile besmele çekmek elfaz-ı küfürdür. Meşru ve helal olan şeylere başlarken besmele çekmek sünnettir. Necaset mahallinde, pis olan yerlerde, çıplak bulunulan halde besmele çekilmez, mekruhtur.

Besmelenin “istiaze” den sonraya bırakılmasının hikmeti, kalbi güzel şeylerle süslemeye başlamadan önce, kötü şeylerden temizlemek ve tümüyle Allah’a yönelerek, Allah’dan başka her şeyden, bütün yönleriyle ilgiyi kesmektir?

Kur’an-ı Kerim’de çeşitli vesilelerle “Allah’ın adının anılması” ve “Allah’ın adının yüceltilmesi” emredilir. Hz. Nuh’un Tufan başlarken gemiye binenlerden “Allah’ın adı ile binmeleri”ni istediği (11 Hud, 41) ve Hz. Süleyman’ın Sebe’ Melike’sine (kraliçeye) gönderdiği mektuba “Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla” başlanmış olduğu (27 Neml, 30) bildirilerek, meşru ve önemli işlere besmele ile başlamanın tüm ilahi dinlerin ortak özelliklerinden olduğu ima edilmiştir.

Velhasılı Müslümanın her işi besmeleli olmalı, kendisine besmele çekilemeyecek işlerden uzak durmalıdır. Besmelesizlik, her işine şeytanı ortak etmek demektir.

25 Şevval 1440 Hicri

Namazda sürekli gelen vesvese

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2021-08-11T20:00:15+03:00

    İslam’da bütün yapılan meşru ve hayırlı işlere başlamadan önce besmele ile başlanılması tavsiye edilmiştir.

    Euzu besmele adeta bir meydana okumadır. Taşlanan şeytanın şerrinden sığınıyoruz öncesinde euzu ile; sonrasında ise Allah’ın rahman ve rahim isimleri ile başlıyoruz yapacağımız işlere.

    Herhangi bir işe başlarken besmele çekmenin hükmü işin mahiyetine göre değişir. Haram ve yasak olan şeylere besmele çekmek haramdır. Meşru ve helal olan şeylere başlarken besmele çekmek sünnettir. Necaset mahallinde, pis olan yerlerde, çıplak bulunulan halde besmele çekilmez, mekruhtur.

Cevapla