Evlatlık edinmek, koruyucu aile olmak

Question

İslam Dininde Evlatlık edinmek, koruyucu aile olmak

Kusura bakmayın uzun yazdım ama anlamak için :)) konum daha doğrusu sorularım evlatlık almak ve koruyucu aile olmakla alakalı.

Evlatlık edinme: nüfusuna alıp kendi evladı gibi bakmak. Dinimizce haramdır.
Nedenleri:
1. başkasının çocuğunu kendi evlâdı yerine getirerek, haksız ve sahte bir muamele yapılmaktadır
2. bu çocuk büyüyünce aile içerisinde mahremiyet hususlarına riayet edilmeyecektir. (Ergenlik sonrası)
3. Evlâtlık olarak alınan çocuk mirasa ortak olacaktır.

—-

Koruyucu aile: çocuğun velayetinin biyolojik ailede olduğu, ama sizin aile ortamınızda ,aynen sizin çocuğunuz gibi birlikte yaşadığı bir model. Kişinin muhtaç bir çocuğa bakması caiz olduğu gibi, dinimiz de teşvik etmiştir.

(!) Ancak dikkat edilmesi gereken husus, koruma altına alınan çocuk bulüğ çağından sonra kız ise evin erkeklerine, erkek ise evin kadınlarına namahrem olacağından, örtünme ve yalnız kalmama hususlarına dikkat edilmesi gerekir.

Anlamadığım sorular şunlar:

1. Evlatlık edinirsen yani çocuğu nüfusuna alsan, ve yukarda yazan 3 nedene dikkat etsen. Yani en başından beri çocuğu oğlum veya kızım demesen ve öyle yetiştirmesen. Başkasının çocuğusun bilincinde büyütmek. Miras konusunu en başından halletsen, yani hiçbir hakka sahip olmasa (nüfusu evlat edinecek ailede olmasına rağmen) ve ergenliğe girdiğinde, kesinlikle herzaman dikkat etseler yalnız kalma durumuna, ozaman caizmidir evlatlık edinmek ?

2. Bu üstteki sorumda bahsettiğim özelliklerle birlikte evlatlık edinmek ile koruyucu aile arasındaki tek fark nüfusuna almamakmıdır?

3. Ömür boyu bir çocuğa koruyucu aile olmak caizmi ? (ömür boyu kendi evinde bakmak yetiştirmek, ancak nüfusuna almayarak). Yani evlatlık gibi ama nüfusuna almayarak bakmak. Ve yukarda bahsedilen 3 şeye dikkat ederek..

Evlat Edinmenin Hükmü

Answers ( 2 )

    1
    2021-02-01T14:58:25+03:00

    Merhaba. Bu uzun olduğu içinmi cevaplanmıyor ?

    0
    2022-12-28T07:54:29+03:00

    Sormuş olduğunuz sorunun cevabı uzun olduğundan değil yoğun olduğundan bakılamamıştır. Hakkınızı helal edin. Sizlerinde dediği gibi İslam’da evlat edinme diye bir durum söz konusu değildir.

    1) Siz harem ve selam olayına istediğiniz kadar dikkat etseniz de aynı evi aynı odayı paylaşıyorsunuz bu biraz mümkün olmamaktadır. Ama bildiğim kadarı ile anneye belirli ilaçlar verildiğinde anneden süt gelme olasılığı oluyor. Bu çocukta iki yaşından büyük olmadığı takdirde siz süt annesi eşiniz de süt babası olmaktadır. Ama çocuk 2 yaşından büyük ise bu durum gerçekleşmemektedir.

    2) Evlatlık alma ile koruyucu aile arasındaki fark çocuk 18 yaşından sonra sosyal hizmetlere alınıyor.

    3) Sorunuzun cevabı 1. sorunun cevabı ile aynıdır

Cevapla