Paylaş
Evlenilmesi haram olanlar
Question
Nikahı haram olanlar
EVLENİLMESİ HARAM OLANLAR
Evlenilmesi haram olanlar ikiye ayrılır. Birincisi; ebedi haram olanlar, ikincisi; geçici haram olanlar.
A) EVLENİLMESİ EBEDI HARAM OLANLAR
Bu engeller Kur’an-ı Kerim’de topluca zikredilmiştir:
“Size şunlarla evlenmek haram kılındı: Analarınız, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeş kızları, kız kardeş kızları, sizi emziren sütanneleriniz, süt kız kardeşleriniz, karılarınızın anneleri, kendileriyle zifafa girdiğiniz karılarınızdan olup evlerinizde bulunan üvey kızlarınız, -eğer anneleri ile zifafa girmemişseniz onlarla evlenmenizde size bir günah yoktur- öz oğullarınızın karıları, iki kız kardeşi (nikâh altında) bir araya getirmeniz. Ancak geçenler (önceden yapılan bu tür evlilikler) başka. Şüphesiz Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.”
1- Nesep (soy) yoluyla evlenilmesi haram olanlar: Bunlar dört gruptur.
a) Ne kadar yukarıya çıksa da kişinin usulü (ecdadı). Bunlar erkek için, anası, anneannesi, babaannesi; kız için, babası, dedeleri.
b) Ne kadar aşağıya inseler de kişinin füru’u (çocukları) : Bunlar da erkek için kızı, kızının kızı, oğlunun kızı ; kadın için, oğlu, oğlunun oğlu, kızının oğlu.
c) Anne-baba veya onlardan birinin yakınlık derecesi uzak olsa da füru’u. Bunlar anne ve babanın çocukları, torunları, kardeşleri ve yeğenleri.
d) Dede ve ninelerin şürüunun birinci tabakası: Bunlar kişinin kendisinin veya anne ve babasının halaları ve teyzeleridir. Bunların dışındaki yani ikinci tabakayla evlenilebilir. (Hala, teyze ve dayıların oğulları veya kızları.)
Bir kadının soy yoluyla ebedi olarak evlenemeyeceği erkekler :
a) Baba
b) Dedeler (babanın babası, annenin babası ve yukarısı)
c) Oğul
d) Oğlunun oğlu, kızının oğlu (torunlar ve aşağısı)
e) Erkek kardeşler
f) Amcalar
g) Dayılar
h) Babanın ve annenin amcaları
1) Babanın ve annenin dayıları
2) Kardeşlerinin kız ve erkek) oğulları (yeğenler)
2- Evlilik (musâhere) yoluyla evlenilmesi haram olanlar: Bunlar da dört kısımdır. Evlilik dolayısıyla meydana gelen hısımlıklara “sihri hısımlık” da denir. Boşanma veya ölüm bu çeşit hısımlığı sona erdirmediği için sürekli bir evlenme engelidir.
a) Ne kadar yukarı çıkarsa çıksın usulün eşleri : Erkek, babasının veya dedelerinin karılarıyla; kadın ise, annesinin veya babaanne ve annean nesinin kocasıyla evlenemez.
Allah (c.c.) Kur’an-ı Kerim’inde şöyle buyuruyor: “Babalarınızla evlen miş olan kadınlarla evlenmeyin. Ancak daha önce geçen geçmiştir. Şüphesiz o bir hayasızlıktı. O ne kötü bir yoldu.”
b) Ne kadar aşağı inse de furu’uneşleri : Bir erkek, oğlunun veya torunlarının eşi ile evlenemez. Bir kadın da aynı şekilde kızının veya torunlarının kocalarıyla evlenemez.
Bu konuda âyet-i kerimede şöyle buyuruluyor : “Sizin sulbünüzden olan oğullarınızın helâlleri (karıları) da haram kılındı.”
c) Zevcenin usulü : Karısıyla cinsel ilişkide bulunsun veya bulunmasın karısının annesi (kayınvalide), baba veya anne tarafından nineleri haramdır. Bir kadın için ise, kayınbabası ve kocasının dedeleri ile evlen mesi ebedi olarak haramdır.
d) Zevcenin Füru’u (üvey kızlar) : Bir erkeğin, zifaf yaptığı kadının başka kocasından olma kızları (üvey kızlar) ile evlenmesi haramdır.
Evlenme açısından haram olanlar, sahih nikâhtan olduğu gibi zina yoluyla da geçerlidir. Yani bir kimse zina etse, zina ettiği kişinin usulü ve furu’u kendisine haram olur.
Bir kadına evlilik yoluyla ebediyyen haram olan erkekler
a) Kayınbaba
b) Dedeler (kocanın)
c) Cinsel ilişkide bulunduğu kocasının oğulları (üvey)
d) Üvey oğulların çocuklan
e) Üvey babalar
3- Süt emme (Rada) yoluyla evlenilmesi haram olanlar : Rada yoluyla haram olan kadınlar, nesep (soy) yoluyla haram olan kadınların aynısıdır.
Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruluyor : Sizi emziren süt analarınız ve süt kadresleriniz… (size haram kılındı). ” Peygamber Efendimiz ise bu konudaki genel prensibi şu hadisiyle belirlemiştir: “Nesepçe haram olanlar süt yoluyla da haram olur.”
Süt emme yoluyla haramlığın oluşması için gerekli olan şartlar:
1- Süt emmenin bebeğin hayatının ilk iki senesi içinde olması gerekir. İki sene sonra süt emzirme olursa bununla mahremiyet sabit olmaz. Bu cumhurun görüşüdür. Dellileri ise şu hadistir : “Süt hısımlığı, ancak iki yaş içinde emzirilen sütle oluşur.” (53) Ébu Hanife’ye göre ise, bu süre iki buçuk yıldır.
2- Süt emme miktarı : Çoğunluğa göre azı için bir sınır yoktur. Şâfi’ye göre ise, beş doyurucu ve fasılalı emiş şarttır.
Süt hısımlığında, evlenme engeline giren hısımları belirlemenin yolu şöyledir. Süt emen çocuğu, süt emziren kadının öz çocuğu gibi kabul eder sek, öz çocuk o aileden kimlerle evlenemezse, süt emen çocuk da onlarla evlenemez. Süt anne, süt baba, süt dede, süt nine, süt kardeş. süt hala, süt
teyze gibi.
B) EVLENİLMESİ GEÇİCİ HARAM OLANLAR
Belirli bir sebebe bağlı olarak kendileriyle evlenilmesi geçici olarak haram olanlardır. Bu sebebin ortadan kalkmasıyla söz konusu haramlık da ortadan kalkar.
1- Üç talakla boşanmış kadın: Kim karısını üç talakla boşarsa ikinci kez onunla akit yapması haramdır. Ancak boşanan kadın bir başkasıyla evlenir, onunla cinsi ilişkide bulunur, o kocasından da onun kendi iradesi ile boşaması veya ölmesi sonucu ayrıldıktan sonra iddetini tamamlayacak olursa yeni bir nikâh akdi yapabilir. Bu şekilde ilk kocasına yeni bir zevcelikle döner. Koca yeniden onun hakkında üç talak hakkına sahip olur. Kadın başka bir kocayla evlendikten, onunla belli bir süre tecrübe yaşadıktan, koca da ayrılığın ne olduğunu hisettikten sonra yeniden üç talak hakkına sahip olarak kadınla evlenebilir. Böylece hayatlarında yine bir düzen oluşur. Kadın da, kocasının rızasını kazanmak için daha fazla gayret gösterir. Böylece eski evlilikerinin yıkılmasına sebep olan şeylerden kaçınırlar.
Allahu Teala, boşanmış kadının tekrar helâl olmasının yolunu şöyle açıklamıştır : ” Talâk (boşanma) iki defadır. Ondan sonra ya kadınları iyilikle tutmak ya da güzellikle salmak vardır. Kadınlara verdiğiniz mehirleri geri almanız size helal olmaz.Meğer ki ikisi de aralarındaki (lüzumlu hak ve güzel geçim hususunda) Allah’ın emirlerine riayet edememek korkusunda olsunlar. Eğer koca, karısını ikin citaláktan sonra üçüncü olarak bir kere daha boşarsa, bundan sonra kadın başka bir erkeğe nikâhlanmadıkça / ve onunla cinsi ilişkide bulunup o kocanın isteğiyle ondan ayrılmadıkça) ilk kocasına hela! olmaz. Bu ikinci koca da kadını boşarsa, Allah’ın emirlerini tutacaklarına umitvâr oldukları takdirde (iddeti bittikten sonra evvelkilerin birbirlerine dönmeleri kendilerine günah değildir.”
Üç talâkla boşanmış kadının ikinci kocasıyla cinsel ilişkide bulunması gerekir. Bu konuda delil şu hadistir: “ Hz. Aişe (r.a.) der ki : Rifâa el-Kurezi (r.a.) nin karısı Rasulullah’a gelerek şöyle dedi: ” Ben Rifâa’nın eşiydim, beni üç talakla boşadı. Ondan sonra Abdurrahman b. Zübeyr’le evlendim. Ancak o benimle cinsel birleşmede bulunacak durumda değildi.” Bunun üzerine Hz. Peygamber şöyle buyurdu: “Rifâa’ya dönmek mi istiyorsun? Hayır, sen Abdurrahman’ın o da senin balcığından tatmadıkça bu olmaz.”
Bu hadiste, ikinci kocanın kadınla cinsi ilişkide bulunmasının onun birinci kocaya dönmesini helal kılacak şekilde olması için ilişki anında zekerinin (erkeklik uzvu) sertleşmesinin şart olduğuna işaret vardır. Bu durum da, çocuk ya da ilişkiye kudreti olmayan biriyle, evlilik yeterli değildir.
Üç talâkla boşanmış kadının ilk kocasına helâl olması için gerekli olan şartlar şunlardır:
1- Kadın önce iddetini tamamlamalı
2- Bir başkasıyla evlenmeli
3- Nikâhı sahih olmalı
4- Evlendiği ikinci kocasıyla cinsel ilişkide bulunmalı
5- İkinci kocasından ölüm veya boşanma yoluyla ayrılmalı
6- Kadın ikinci kocasından ayrıldıktan sonra iddetini tamamlamalı.
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Evlenmesi yasak olanlar birkaç madde halinde zikredilmiş Soydan gelen yasaklar nene anne teyze hala gibi kız kardeş gibi yeğen gibi
Süt emme yoluyla haram olanlar süt anne gibi süt annenin çocukları gibi
Evlenme yoluyla haram olanlar kayınvalide gibi boşanıp ya da ayrılıncaya kadar baldız gibi
İslam’da evlenilmesi haram olan kişiler üç ana grupta incelenir: kan hısımlığı, süt hısımlığı ve evlilik hısımlığı.
1. Kan Hısımlığı ile Haram Olanlar
Bu grupta doğrudan kan bağı olan kişiler yer alır ve bunlarla evlenmek haramdır:
2. Süt Hısımlığı ile Haram Olanlar
Süt hısımlığında, iki çocuğun aynı süt anneden emzirilmesi ile akrabalık oluşur ve bu kişiler kan bağı gibi kabul edilir. Şu kişilerle evlenmek haram olur:
3. Evlilik Hısımlığı ile Haram Olanlar
Evlilik yoluyla oluşan akrabalıklar da bazı kişileri evlenilmesi haram kılar:
Bu kuralların yanında, aynı anda birden fazla kız kardeşle veya bir kadınla ve onun yeğeniyle evlenmek de İslam’da yasaktır. Bu gibi akrabalık bağlarına dikkat edilmesi, aile düzeni ve toplum ahlakı açısından İslam hukukunda önemli bir yere sahiptir.