Paylaş
Evli adamla imam nikahı kıymak
Question
Dul kadının imam nikahı, evli erkek dul kadın nikah
Dinimize göre tek evlilik en doğru olanıdır ancak bazı sebeplerden dolayı da erkek en fazla dört evlilik yapabilir. Yani evli olan bir erkek başka bir kadın ile de evlenebilir. Evli erkek ister dul bir kadınla evlenir isterse bekar olan bir kadın ile evlenir. Bunun dinimizce herhangi bir sakıncası yok ve günahı da yoktur.
Dul bir kadın nikah duasını kendi arasında okuyabilir mi? HAYIR
İslam hukuku ve genel dini kurallar konusunda genel bilgi verebilirim.
İmam nikahı, yani dini nikah, İslam’da bir evliliğin geçerli sayılması için gerekli şartlardan biridir, ancak resmi olarak tanınması devlet yasalarına bağlıdır. Bir erkeğin başka bir kadınla imam nikahı kıyması, şer’i şartlara uygun olması durumunda mümkündür. İslam’da bir erkeğin birden fazla kadınla evlenmesi (çok eşlilik) bazı şartlarla caiz kabul edilmektedir; bu şartlar arasında adalet, eşlerin rızası ve belirli maddi ve manevi yükümlülüklerin yerine getirilmesi gibi hususlar bulunur.
Ancak günümüzde birçok ülkenin medeni kanunlarında tek eşlilik zorunluluğu bulunmaktadır ve resmi olarak tanınan evliliklerde ikinci evlilikler yasaktır. Bu durumda imam nikahı kıyılsa dahi resmi olarak geçerliliği yoktur ve tarafların hukuki haklarını koruma açısından önemli riskler ortaya çıkabilir.
Dini açıdan, evli bir erkek imam nikahıyla başka bir kadınla evlenmek istediğinde ilk eşinin rızasını almak, eşit davranma konusunda adil olma sözü vermek ve evliliğin maddi-manevi tüm gerekliliklerini yerine getirme sorumluluğu bulunmaktadır. Bu tür bir evlilikte adaletli davranmanın oldukça zor olduğu, Kur’an-ı Kerim’in Nisa Suresi 129. ayetinde de belirtilmiştir.
Konuyla ilgili en doğru ve güvenilir bilgiyi almak için bir din âlimine veya bir müftüye danışmanız faydalı olacaktır. Ayrıca bu tür evliliklerin, tarafların duygusal ve hukuki durumları açısından da dikkatle değerlendirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
BENZER KONULAR:
- Cemaatle namaz kılındığında Nasıl Niyet Edilir?
- Cemaatle namaz kılarken Sübhaneke’yi Okuduktan Sonra Euzü Besmele Çekilir mi?
- Cemaatle namaz kılmanın önemi
- Kişi Eşi ve Çocuklarıyla Ailece Cemaatle namaz kılabilir mi?
- Kişi Evde Eşi İle Cemaatle namaz kılabilir mi?
- Tümünü görüntüle.
- Yatsı ve sabah namazını cemaatle kılmanın fazileti
- Sabah namazını cemaatle kılmanın önemi
- Namazı beklemenin fazileti
- Namaz kılmak nasip midir, Allah kimlere namaz kılmayı nasip etmez?
- Tümünü görüntüle.
Answers ( 2 )
İslam hukukuna göre, bir evli erkekle imam nikahı kıyılması durumu bazı önemli kurallar ve sınırlarla belirlenmiştir.
Evli Erkekle İmam Nikahı: İslam’da evli bir erkek başka bir kadınla nikahlanabilir ancak bunun için eşinin rızası ve İslam hukuku açısından izin verilmesi gerekir. Bazı İslam ülkelerinde, bir erkeğin dört eşe kadar evlenmesi mümkündür (kadınların sayısında da sınırlamalar vardır). Ancak, bir kadın tek eşli olmak zorundadır. Dolayısıyla, bir evli erkek ile imam nikahı kıyılması halinde, o erkeğin ilk eşinden izin alması gereklidir. Eğer izin alınmazsa, bu durum İslam hukukuna aykırı olabilir.
Dul Kadının İmam Nikahı: Dul bir kadın, daha önce boşanmış veya eşini kaybetmişse, İslam hukukuna göre tekrar evlenme hakkına sahiptir. Bunun için herhangi bir engel bulunmamaktadır. İmam nikahı da bu çerçevede geçerlidir, ancak dul kadının evlendiği kişinin durumuna göre belirli şartlar oluşabilir.
Evli Erkek ile Dul Kadının Nikahı: Eğer evli bir erkek, dul bir kadınla evlenmek istiyorsa, o erkeğin önce eşinden boşanması veya eşinin ölümünden sonra dul kadını nikahlaması gerekmektedir. Evli bir erkeğin başka bir kadınla nikah yapması, İslam hukukunda belirli koşullar altında ve bazı izinlerle mümkündür.
Özetle, İslam’da bir evli erkeğin imam nikahı kıyması, eşinin rızasına bağlıdır ve İslam hukukuna uygun bir şekilde yapılmalıdır. Dul bir kadın ise daha serbest bir şekilde nikahlanabilir.
İmam nikahı, İslam hukuku çerçevesinde yapılan bir tür dini evlenme şeklidir. Ancak, bu tür nikahın geçerli olabilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır. Evli bir adamla imam nikahı kıymak ve dul bir kadınla imam nikahı yapma konuları, İslam’da belirli kurallara tabidir.
Evli Bir Adamla İmam Nikahı: Evli bir adam, eğer eşiyle bir problemi yoksa, başkasıyla dini bir nikah yapması, İslam’da yasaktır. Bir erkeğin iki eşle evli olması, İslam’da belirli şartlara bağlıdır. Evlilikte, eşinin rızası ve adaletli bir şekilde eşlerini geçindirebilmesi gerekir. Evli bir erkeğin başka bir kadınla imam nikahı yapabilmesi için, eşinden boşanması veya eşinin rızasını alması gereklidir. Eğer evli bir adam, başka bir kadınla imam nikahı yaparsa ve eşinden habersizse, bu durum İslam hukukunda geçerli sayılmayabilir.
Dul Kadınla İmam Nikahı: Dul bir kadın, başka bir erkekle imam nikahı yapabilir. İslam hukukuna göre, dul kadınların yeniden evlenmesinde herhangi bir engel yoktur. Ancak, dul kadının önceden evli olduğu kişiyle ayrıldığına dair geçerli bir boşanma veya ölüm belgesi olması gerekir. Bir erkeğin dul bir kadınla imam nikahı yapması dini olarak mümkündür, ancak geçerli bir nikah işlemi yapılabilmesi için gerekli dini şartlar ve prosedürler takip edilmelidir.
Özetle, evli bir adamın başka bir kadınla imam nikahı yapabilmesi için, bazı özel şartlar ve adalet gereklidir. Dul bir kadın ise rahatlıkla imam nikahı kıyabilir.