Evli Kadının Yerleşim İkametgahı Nasıl Olmalıdır?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kadının İkametgahı

SORU: Nikâh aktinden sonra gelinin babasının evinde geceye dek ı caiz midir? Veya gündüz babasının evinde gece kocasının evınde olması caiz midir?

CEVAP: Nikâh aktinin şartlan yerine geldikten sonra kadın kocasının eşi olur. Ona kocasına itaat etmek vacib olur. Kocanın evine gitmek de bu itaatin içine girer.

“Onları (kadınları) gücünüz ölçüsünde oturduğunuz yerin bir bölümünde oturtun. Onları sıkıştırıp kendilerine zarar vermeye kalkışmayın…” (Talak/6) ayetinden âlimler, erkeklerin eşlerini istedikleri yere götürme haklarına sahip olduklarını anlamışlardır. Yine, Allah (c.c) kadınların nafakalarını kocalarına vacib kılmıştır. Bu nafaka mukabilinde kadından itaat istemiş. Kadın itaat ederse, kocasına ram olursa kocasına da infak düşer, Allah (c.c) şöyle buyuruyor:

İmkanı geniş olan nafakayı imkanlarına göre versin; rızkı daralmış bulunan da Allah’ın kendisine verdiği kadarından nafaka ödesin. Allah hiç kimseyi verdiği imkandan fazlasıyla yükümlü kılmaz. Allah bir güçlükten sonra bir kolaylık yaratacaktır. (Talak/7)

Bunu (mecburi ikameti) Allah’ın şu sözünden de anlıyoruz:

Onları ya meşru ölçüler içerisinde tutun veya onlardan meşru ölçülere göre ayrılın… (Talak/2)

Burdaki tutmak fiili, kadının kocasının evinde durması demektir.

İslâm hukukçuları, kocanın hanımını, ihtiyaç zamanında dışarıya çıkmak için izin vermesi haricinde evde tutma hakkı olduğuna dair hüküm vermişlerdir. Bu ihtiyaç da ebeveyni ziyaret etmek ve gerekli olan bazı ödevleri yerine getirmek gibi şeylerdir. Yine fakihler, karısına zarar vermemek kaydı ile istediği yere intikal ettirebileceği konusunda kocanın hak sahibi olduğuna dair hüküm vermişlerdir.

Bazı İslâm ülkelerinde kadının nikâhtan sonra bir müddet babasının evinde kalması örf haline gelmiştir. Bu örf İslâmî kurallarla çatışmaz. Bilakis kadınla koca arasındaki muhabbete vesile olur. Yine koca ile karısının ailesi arasındaki ilişkileri de artırır. Kur’an-ı Kerim’in evlilikten hedeflediği gaye budur:

Kaynaşmanız için size kendi cinsinizden eşler yaratıp aranızda sevgi ve merhamet peyda etmesi de O’nun alâmetlerindendir

Doğrusu bunda, iyi düşünen bir kavim için (alınacak) dersler vardır. (Rum/21)

Yok eğer sorudan kasıt, kadının ailesinin kadının sadece gece vakti kocasının evine gitmeye müsade etmeleriyse, buna hakkı yoktur. İslâmî kurallara uygun olduğu sürece gündüz de kadının kocasının evine gitmesine kimse mani olamaz.

Benzeri konular:

Cevapla