Paylaş
Evliliğin faydaları nelerdir? madde madde
Question
Evliliğin psikolojik faydaları
- Evliliğin en büyük faydası hiç şüphesiz insanların cinsi isteklerini meşru yollardan tatmin etmeleridir. İnsanoğlu buluğ çağına geldiği zaman insana isteğini yaptırmaya çalışacak şayet bu ihtiyaç meşru olan evlilik yoluyla giderilmezse gerek fert gerekse toplum için çok kötü sonuçlar doğuracaktır. Gayri meşru şekilde giderilmeye çalışılan bu ihtiyaç en azından frengi, bel soğukluğu ve aids gibi hastalıklara davetiye çıkarmaktır. Eşcinsellik vb. cinsi sapmalar evlilik kurumuna önem verilmemesi ve dikkat edilmemesinden doğmaktadır. Kiliselerde olan pislikleri zaman zaman haberlerden izlemekteyiz. Bekar kalmak, ruhbanlık fıtrata uygun değildir, Rabbimizin istediği bir iş de değildir. Evliliğin zıddı zina ile ilgili Allah Rasulü (SAV) şöyle buyurmaktadır:
- Evlilikteki diğer bir gaye eşlerin Allah rızasını kazanmakta yardımlaşmalarıdır. Çünkü eşler birbirlerinin maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılayarak, günaha düşmelerini önlerler. Bir başka deyişle evlilik, Allah’ın rızasını kazanmakta yardımlaşmak, birbirlerini Allah’ın yoluna yönlendirmek, iyi bir Müslüman olma noktasında birlikte hareket etmektir. İslam’a göre hareket edilen bir aile yuvasında, harama düşme anında bir kişiyi ilk uyarıcı hiç şüphesiz eşidir. Şu nebevi fermana kulak verelim: “Geceleyin kalkıp namaz kılan ve hanımını da uyandıran, hanımı kalkmak istemediği zaman da yüzüne su döken kişiye Allah rahmetini çokça versin. Allah, geceleyin kalkıp namaz kılan, kocasını da uyandıran, kocası kalmak istemeyince yüzüne su döken kadına da rahmetini çokça versin.” (Ebu Davud, Salat, 307 ; Nesai, Kıyamü’l-Leyl,5) Bu hadise bize çok garip gibi geliyor ama burada muhabbet, neşe, huzur, sükun var. Biz ise değil böyle hareket etmek evliliğimizde güzel söz diye bir şey yok. En basitinden evimizi bir telefonla arasak eşimizle nasıl konuşuyoruz hiç düşündünüz mü? Bir de aynı telefonda bir daire amiri olsa hatta kaymakam, belediye başkanı ya da bir milletvekili olsa nasıl konuşuyoruz hiç düşündünüz mü?
- Evlilik huzur, rahatlama, mutluluk ve merhamet mekanlarıdır. Stres, sıkıntı, problem çağında yaşarken bunun bir sebebi de aile hayatımızın İslam’a uygun olmamasıdır. Oysaki Rabbimiz bize ne buyuruyor: “İçinizden kendileriyle huzura kavuşacağınız eşler yaratıp, aranızda sevgi ve rahmet var etmesi, Allah’ın varlığının belgelerindendir. Bunlarda düşünen bir toplum için dersler vardır.” (Rum-30-, 21)
- İnsan türünün ve neslinin korunması da evliliğin diğer bir faydasıdır. Her insan soyadını taşıyacak çocuklar ister, neslinin devam etmesini ister, gerisinde hayırlı çocuklar bırakmak ister. Evlilik müessesesi olmasaydı nesepler birbirine karışır, kimin eli kimin cebinde hesabı kim kimin çocuğu bu belli olmaz tam bir karmaşa yaşanırdı. Neslin devam etmesinde ve korunmasında en önemli husus evliliktir.
—
Evlenme, evlilik Bir erkekle bir kadın arasında Allah’ın koyduğu prensipler çerçevesinde akdedilen muamele. İslâm nazarında bir ibadet kabul edilen evlilik ile ilgili olarak, İslâm Hukuku’na dair yazılan kitaplardan bazısında; “Bizim için Hz. Adem’den bu güne kadar, meşrû olarak devam ede gelen ve Cennette de devam edecek olan iki şey vardır; bunlar, evlenme ve imandır (İbn Âbidin, III, 3) şeklinde kaydedilmektedir.
Evlenmenin yani nikâhın çeşitli sebepleri vardır. Nikâhtaki şer’î, akli ve tabii sebeplerin başka bir şer’î hükümde bu şekilde bir arada toplandığı az görülmüştür .
Evlenmenin şer’î delilleri, Kur’an-ı Kerîm, hadisler ve ümmetin icmâı * ile sâbittir.
Kur’an-ı Kerîm’den evlenmenin meşrûluğuna şu ayetler delildir; “Size helâl olan kadınlardan ikişer, üçer, dörder adet nikâh edin” (en-Nisâ, 4/12); “Sizden bekârları ve kölelerinizle câriyelerinizden sâlih olanları nikâh edin. Eğer fakir olurlarsa Allah onları Fazl ve keremiyle zengin kılar. Allah vâsi’dir, âlimdir” (en-Nûr, 24/32).
Cihat ve evlilik İslâm’ın insanın hayatına hâkim olmasının nedenlerinden biridir. Evlenmede ise bunların her ikisi de mevcuttur. Bu nedenle “Evlilikle meşgul olmak kendini nâfile ibadetlere vermekten daha faziletlidir. Çünkü evlilikte nefsi haramdan koruma ve çocuk yetiştirme gibi önemli hususlar vardır” (İbn-i Âbidin, III, 3) kanâatine varılmıştır.
İslâm şerîatının temel esaslarından biri de evliliğin fıtri bir olgu olduğudur. İslâm dini ruhbâniyetle (dünyadan elini eteğini keserek yalnız başına yaşama, evlenmeme); insanın yaratılışı ile çatıştığı, onun nefsi isteklerini ve karakterine ters düştüğü için savaşmaktadır.
Beyhakî ve Taberanî’nin rivâyet ettikleri bir hadiste Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurur: “Evlenmeye gücü yetip de evlenmeyen benden (benim ümmetimden) değildir.”
Bu hadis-i şerifte de görüldüğü gibi İslâm kişiyi, sırf Allah’a yaklaşmak, ruhbanlıkta bulunmak ve ibadet edeyim diye bir köşeye çekilmekten alıkoymaktadır.
Allah Resulu’nün hayatını göz önüne aldığımızda onun, toplumun fertlerini kontrol altında bulundurmak, insanın nefsini düzeltmek hususunda ne denli titizlik gösterdiğini açıkça görürüz. Onun bu konuda titizlik göstermesinin temelinde, insan gerçeğinin anlaşılması ve onun arzu ve isteklerine cevap verme duygusunun yattığını görürüz. Öyle ise evlilik vb. İslâmî prensipler sayesinde toplumun hiçbir ferdi yaratılışının ötesine geçemeyecek, gücü ve imkanının dışında gayret sarf edemeyecek; tam aksine orta yolda, sağa sola sapmadan yürüyecektir.
Evlilik konusunda Resulullah (s.a.s.)’ın şu davranışı, insanın nefsi duygularına gem vurması ve insan hakikatına ne denli vakıf olduğunun en büyük delillerinden kabul edilir; şöyle ki: Buhâri ve Müslim’in Enes (r.a.)’den rivâyet ettikleri bir hadiste şunları görmekteyiz: Üç heyet, Resulullah’ın yanına gelerek, onun ibadetini sordular. Kendilerine Allah Resulü’nün ibadeti hakkında bilgi verilince, -Onun ibadetini az bulacaklar ki şöyle dediler: “Resulullah ile biz bir olabilir miyiz! Onun geçmişteki ve gelecekteki günâhlârı bağışlanmıştır. İçlerinden biri tüm geceyi namaz kılmakla geçireceğini, diğeri devamlı oruç tutacağını ve üçüncüsü de kadınlara yaklaşmayacağını ifade ettiler.” Daha sonra Rasûlullah (s.a.s.) bu durumu öğrenince onları çağırıp şöyle buyurdu: “Allah’a yemin olsun ki ben sizin Allah’tan en çok korkanınız ve O’ndan en fazla sakınanızım; fakat zaman zaman oruç tutar ve iftar ederim; namaz kılar ve uzanıp yatarak istirahatte bulunurum; kadınlarla da evlenirim. Benim sünnetimden yüz çeviren benden (benim ümmetimden) değildir” (Buhâri, Nikâh, 1; Müslim, Sıyâm 74, 79).
Evlilik sosyal bir maslahatı beraberinde getirir. Evliliğin genel yararları yanında bir de sosyal yararları vardır. Bu yararların basında insan varlığının korunması gelmektedir. Zira evlilik sayesinde, insan neslinin devam etmesi ve çoğalması, nesillerin birbirini izlemesi ve böylelikle Allah’ın insanı yeryüzüne mirasçı kılması sözkonusudur. Evliliğin insan üzerindeki sosyal, ahlâkı ve bedensel yararlarını inkâr etmek mümkün değildir. Kur’an-ı Kerim bu sosyal hikmete parmak basarak şöyle demektedir: “Allah size kendi nefislerinizden eşler yarattı, eşlerinizden de sizin için oğullar ve torunlar yarattı…” (en-Nahl, 16/72).
Evliliğin diğer önemli yararlarından biri de, nesebin korunmasıdır. Meşrû evliliğin bir an için yokluğunu düşünürsek toplumların nesepsiz ve hiçbir fazilete sahip olmayan çocuklarla ne denli sıkıntılara girdiklerini hemen görürüz.
Evliliğin sağladığı yararlardan biri de toplumun ahlâkı çözülme ve bozukluktan beri kalmasıdır. Evlilik sayesinde kişiler sosyal bozukluklardan emin kalırlar.
Hz. Peygamber (s.a.s.), evliliğin sağladığı yararları, bir grup gence hitapları sırasında şöyle dile getirmişlerdir; “Ey gençler, sizden evlenmeye gücü yeten kimse hemen evlensin; zira evlilik gözü haramdan en iyi koruyan ve tenasül uzvunun en sağlam kalesidir. Evlenmeye imkânı olmayan ise oruç tutsun; zira oruç şehveti kırmaktadır… (Buhâri, Savm, 1, Nikâh, 2 3; Müslim, Nikâh,1, 3; Ebû Dâvûd Nikâh, 1, İbn Mâce, Nikâh, 1).
Yine evliliğin faydaları arasında toplumun hastalıklardan uzak kalmasını, kişinin rûhî ve nefsi bir rahatlığa kavuşmasını zikredebiliriz. Bu tedbirler sayesinde toplumun fertleri zinânın bir sonucu olarak ortaya çıkacak olan bulaşıcı hastalıklardan kurtulmuş; hayasızlığın yayılması önlenmiş ve harama giden yollar kapanmış olur.
“Kaynaşmanız için size kendi cinsinizden eşler yaratıp da aranızda sevgi ve merhamet peyda etmesi de O’nun varlığının delillerindendir. Doğrusu bunda, iyi düşünen bir kavim için ibretler vardır” (er-Rûm, 21).
Allah (c.c.), evlilikte müslümanın kimi tercih edeceğini açıklamıştır:
“(Ey Müminler,) iman etmedikçe müşrik kadınlarla evlenmeyin. Mümin bir cariye, hoşunuza gitse bile müşrik bir kadından hayırlıdır. (Mü ‘min kadınları) iman etmedikçe müşrik erkeklerle evlendirmeyin. Mümin bir köle, hoşunuza gitse bile (hür) bir müşrikten hayırlıdır. Bunlar (sizi) cehenneme çağırırlar; Allah ise, izniyle, cennete ve mağfirete dâvet ediyor. İşte, Allah, düşünüp ibret alsınlar diye, ayetlerini insanlara böyle açıklar ” (el-Bakara, 2/221).
Hz. peygamber de Buhâri ve Müslim tarafından nakledilen bir hadisinde, bir kadınla ancak dört meziyeti dolayısıyla evlenildiğine işaret ederek, bunların; kadının malı, soyu-sopu güzelliği ve bir de dini olduğunu belirtmiş, sonra da, “sen kadının dindar olanını al” buyurmuştur (Buhâri, Sahih, VI, 123; Müslim, Sahih, II. 1086). İbn Mâce tarafından nakledilen bir hadisinde ise şöyle demiştir: “Kadınlarla güzellikleri dolayısıyla evlenmeyin; olabilir ki, güzellikleri onları kötülüğe sevkeder. Malları dolayısıyla da evlenmeyin; olabilir ki malları da onları size karşı isyâna sevkeder. Fakat onlarla dinleri dolayısıyla evlenin. Dindar olan siyahi bir cariye, diğerlerinden üstündür” (“İbn Mâce, Sünen, I. 572). (Daha geniş bilgi için bk. Nikâh).
Answers ( 2 )
Evliliğin bizler için birçok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar yukarıda detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Evliliğin bizler için faydalarından bazılarını sıralayacak olursak;
1) İlk önce evlilik bizleri zinaya gitmeden kurtarır.
2) Eşlerin Allah rızasını kazanmakta yardımlaşmalarıdır.
3) Evlilik huzur, rahatlama, mutluluk ve merhamet mekanlarıdır.
4) Evlilik; toplumun ahlâkı çözülme ve bozukluktan beri kalmasıdır.
5) Evlilik; nesebin korumasını sağlar
Evliliğin faydaları çeşitli açılardan değerlendirilebilir. İşte evliliğin bazı önemli faydaları:
Genel Faydalari
Cinsel İhtiyaçların Meşru Bir Şekilde Karşılanması:
Cinsel isteklerin evlilik yoluyla meşru bir şekilde karşılanması, bireylerin ve toplumun sağlıklı yapısını korur.
Gayri meşru ilişkilerin yol açabileceği sağlık sorunları ve ahlaki bozulmaların önüne geçer.
Neslin Devamı ve Soyun Korunması:
Çocuk sahibi olma ve soyun devam etmesi evlilik yoluyla sağlanır.
Meşru evlilik, nesep karışıklığını önler ve çocukların haklarını korur.
Toplumsal İstikrar ve Ahlaki Düzen:
Evlilik, toplumun ahlaki düzenini korur ve sosyal bozuklukları önler.
Evlilik yoluyla bireyler, sorumluluk duygusuyla hareket eder ve toplumsal uyum sağlanır.
Psikolojik Faydalari
Psikolojik Destek ve Yardımlaşma:
Evlilik, bireylerin birbirlerine maddi ve manevi destek olmalarını sağlar.
Eşler, stresli ve zor zamanlarda birbirlerine yardımcı olur ve dayanışma gösterirler.
Duygusal Güvenlik ve Huzur:
Evlilik, bireylere duygusal güvenlik ve huzur sağlar.
Sevgi, saygı ve şefkat gibi duygular, evlilik yoluyla daha yoğun yaşanır.
Ruhsal Rahatlama ve Mutluluk:
Evlilik, ruhsal rahatlama ve mutluluk sağlar.
Bireyler, evlilik yoluyla manevi tatmin ve iç huzur bulurlar.
İbadet ve Dinî Destek:
Eşler, birbirlerini Allah’ın rızasını kazanma yolunda desteklerler.
Evlilik, ibadetlerde yardımlaşmayı ve manevi gelişimi teşvik eder.
Dinî Açıdan Faydalari
İslami Yükümlülüklerin Yerine Getirilmesi:
Evlilik, İslam’ın emrettiği bir ibadet olarak kabul edilir.
Eşler, birbirlerini haramlardan korur ve Allah’ın emirlerine uygun hareket ederler.
Cihat ve Evlilik:
Evlilik, kişinin nefsini haramlardan koruma ve çocuk yetiştirme gibi önemli görevleri içerir.
Evlenmek, nafile ibadetlerden daha faziletli kabul edilir.
Sosyal Faydalari
Toplumun Sağlıklı Olması ve Hastalıklardan Korunması:
Evlilik, toplumun sağlıklı kalmasını ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmasını sağlar.
Evlilik dışı ilişkilerin yayılmasını önler ve toplumu ahlaki bozulmalardan korur.
Sosyal Statü ve Saygınlık:
Evlilik, bireylere toplumsal statü ve saygınlık kazandırır.
Evli bireyler, toplum içinde daha güvenilir ve saygın kabul edilirler.
Evliliğin Genel Yararlari
Ekonomik Destek ve İşbirliği:
Eşler, ekonomik açıdan birbirlerine destek olurlar ve birlikte iş yaparak maddi durumu iyileştirirler.
Ortak bir yaşam sürmek, bireylerin ekonomik sorumluluklarını paylaşmalarını sağlar.
Çocuk Yetiştirme ve Aile Eğitimi:
Evlilik, çocukların sağlıklı bir ortamda yetişmesini sağlar.
Eşler, çocuklarına değerler ve ahlaki eğitim vererek geleceğe hazırlamış olurlar.
Bu faydalar, evliliğin bireyler ve toplum üzerindeki olumlu etkilerini açıkça göstermektedir. Evlilik, hem manevi hem de maddi açıdan bireylere ve topluma birçok fayda sağlar.