Evlilik Aktinde Vekalet

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Evlilik Aktinde Vekalet

Evlilik Aktinde Vekalet

SORU: Çok sevdiğim öz kardeşimi kızlarımı evlendirmek için vekil kılabilirmiyim, şeriatın bu konudaki hükmü nedir?

CEVAP: Kızı evlendirmede baba onun velisidir. Kızın görüşünü ve rızasını aldıktan sonra onu evlendirmek onun hakkıdır. Kişinin yapmış olduğu bütün akitleri, başkasına da vekalet yoluyla yaptırması caizdir. Rasûlullah (s.a) evlilik akti için bazı sahabilerini devreye koymuştur. Bundan da anlaşılıyor ki, vekil salih ve uygun olduğu zaman onu evlilik aktinde vekil kılmak caizdir.

Rivayetlere göre Abbas b. Abdulmuttalib hanımının kızkardeşini Peygamberimizle evlendirmiştir. Onun hanımının kızkardeşi Meymune binti el-Haris’tir. Meymune de vekaletini kızkardeşi Ümm-ül Fadl’a vermişti. Ümmül Fadl’da onun işini kocası Abbas’a vermişti. O da hicretin yedinci senesinde onu Rasûlullah (s.a) ile evlendirdi.

Yine rivayetlere göre Necaşi Habeşistan’da, Rasûlullah’a vekalet ederek Ümmü Habibe binti Ebi Süfyan (r.a) ile evlendirdi. Rivayetlere göre Necaşi’nin cariyesi ümmü Habibe’nin yanma girerek ona şöyle dedi: Kral diyor ki; Rasûlullah seni ona nikahlamamı yazıyor. Ümmü Habibe buna çok sevindi ve cariyeye; “Allah sana da hayırlı müjdeler versin” dedi.

Cariye dedi ki, “Kral, kendini evlendirecek bir vekil bulsun” dedi. Ümmü Habibe de, Halit b. Said b. As’ı evlilik akti için vekil kıldı. Akşam olunca insanlar toplandılar, Necaşi şöyle bir hitabede bulundu: Hamd, melik, aziz ve cebbar olan Allah’a mahsustur. Şahitlik ederim ki Allah’tan başka ilah yoktur. Ve yine şahitlik ederim ki Muhammed O’nun elçisidir, onun geleceğini Hz. İsa müjdelemiştir.

Bundan sonra, Rasûlullah (s.a) kendisini Ümmü Habibe ile evlendirmemi arzulamıştır. Onun arzusunu yerine getiriyorum ve mehir olarak da dört ffttfdinar veriyorum.

Bu defa Halit b. Said b. As şöyle konuştu: “Allah’a hamd olsun, O’na hamd eder, tevbe ederim. Şahitlik ederim ki, Allah’tan başka ilah yoktur. Ve yine şahitlik ederim ki Muhammed O’nun kulu ve elçisidir. Allah onu hidayetle ve hak dinle gönderdi ki bütün dinlere -müşrikler istemese de- galebe çalsın. Bundan sonra ben de Rasûlullah’ın arzusunu kabul ettim. Onu Ebu Süfyan’ın kızı Ümmü Habibe ile evlendirdim. Allah onu Rasûlullah için mübarek kılsın. Necaşi dinarları, Halit b. Said’e verdi. O da teslim aldı. Bu olay hicretin altıncı senesinde oldu.

Başka bir rivayette de bu evlilik aktinde Amr b. Ümeyye ed-Dam-ri vekaleti üstlendi. Allah Rasûlü onu vekil kılmıştı. Mehri Necaşi verdiği için bu işi ona nisbet ettiler.

Benzeri konular:

Answer ( 1 )

  1. komutan
    0
    2023-06-12T21:57:17+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Evlilik aktinde vekalet, bir kişinin başka bir kişiyi temsil etmesi için verilen yetkiyi ifade eder. Evlilik aktının gerçekleştirilmesi için taraflardan birinin fiziksel olarak bulunması gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda, taraflardan biri veya her ikisi de, evlilik töreninde hazır bulunamayabilir. Bu durumda, evlilik aktının gerçekleştirilmesi için vekalet verilebilir.

    Evlilik aktinde vekalet verme işlemi, yetkili bir kişi veya kurum tarafından belirlenen yasal prosedürlere göre yapılmalıdır. Bu prosedürler, genellikle noterlik veya mahkeme gibi resmi kuruluşlar aracılığıyla yürütülür. Vekaletname belgesi, vekilin kim olduğunu, hangi işlem için yetkilendirildiğini ve vekaletin ne zaman sona ereceğini açıkça belirtmelidir.

    Evlilik aktinde vekalet verme, özellikle uzak mesafelerden veya zorlu koşullardan dolayı bir tarafın törende bulunamaması durumunda kullanılır. Ancak bu konuda, her ülkenin yasal düzenlemeleri ve gereklilikleri farklılık gösterebilir. Bu nedenle, evlilik aktinde vekalet vermek isteyen bir kişi, yerel yasaları ve düzenlemeleri dikkatlice incelemeli ve yerel yetkililere danışmalıdır.

    Özetlemek gerekirse, evlilik aktinde vekalet, bir tarafın evlilik töreninde fiziksel olarak bulunamadığı durumlarda yetkilendirilen bir kişinin onun adına hareket etmesini sağlayan bir yetki verme işlemidir. Bu süreç, yerel yasalara ve düzenlemelere uygun olarak gerçekleştirilmelidir.

    En iyi cevap

Cevapla