Evlilik Yolları

Question

Evlilik Yolu

Evlilik Yollari

Selamın aleyküm hocam.Evlenmek için o cemaatden miş gibi görünmek ya da cemaate bağlanmak caiz mi?



Köprüyü geçene kadar farklı davranmak sizce caiz mi

Belki sözünü ettiğiniz cemaate sizinle 99 tane ortak noktaları vardır, ortak noktaları benimsediğinizi gösterebilirsiniz, ayrılık sebebi olan noktalara gelince inanmadığınız halde bunu da kabul ediyorum demeniz yanlıştır bu ikiyüzlülüktür, siz yanlışa yanlış deyin evlilik olmayacak ise de olmasın.

Yıllar önce bir arkadaşım vardı, arkadaşım desem aslında yanlış olur öğrencim.
Fıkıh derslerime katılan bir kardeşimizdi. Yanlış yapıyorsun dediğim halde tutturdu mutlaka bir cemaate girip çarşaflı alacağım. Çarşafı benimseyen maalesef sadece iki cemaat kaldı isimlerini vermiyorum Allah onları muvaffak etsin.
Bir cemaat için uğraştığı pek oralı olmadı tabiatına uymadılar sonra diğer cemaat için İstanbul’a gitti dünya kadar masraf yaptığı iş yerini taşıdı sonra yine olmadı  yeri geldi bir sürü zarar etti.
Tek amacı vardı onların arasına girip çarşaflı bir kız beğenip evlenmek.

En son hata ettiğini anladı başka yerden bir kız buldu evlendi


Hocam bir sorum olacaktı.
Ailemin uzaktan akrabayla tanıştırdığı bir çocukla görüşüyorum. Görüştük ve anlaştık, evlenme kararı aldık. Fakat, ailem (annem babam), çocuğu gördükten sonra vaz geçtiler..
Nedenleri sorduğumda, dış görüşünü hoşlarına gitmemiştir (kısa boylu, kilolu..).
Bir kaç istihare namazları kıldım, Allah bana sürekli beyaz ve güzel şeyleri görmemi nasip etti..
Ne yapmam lazım bu durumda ? Evlenmem caizmidir ?


Allah hayırlısını nasip etsin.
Önce istişare edin yani anne baba ile danışın onları ikna edin daha sonra istihare yapın.


Amin hocam.
Fakat her istihare istişareden sonra yapılmıştır, ve daha sonradan red gelmiştir. Bunu anlamadığım için ve aklım karıştığı için size danışmak istedim…
Tekrar konuşmak istemiyorlar..
26 yaşındayım, okulumdan yeni mezun oldum. Artık evliliğe adım atmak istediğimi anlatmıştım, anlamışlardı onaylarıyla görüştük konuştuk ve namazlar kılındı..


istihareniz iyiye alamet .ama anne ve babanızın rızasını alın .onlara insanların dış görünüşü değil iç güzelliğini anlatmaya çalışın güzellikler gelip geçicidir.güzel huylarda inşaallah kalıcıdır.Allah yardımcınız olsun.
BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2023-06-07T10:07:24+03:00

    İslam’da evlilik, kutsal ve önemli bir kurum olarak oldukça teşvik edilmektedir. Müslümanlar, karşılıklı sevgi, saygı ve uyumluluğa dayalı evlilik arkadaşlığı aramaya teşvik edilir. Müslümanlar arasında evlilik uygulamalarında kültürel farklılıklar olsa da, İslam’da evlilik yapmanın bazı genel kuralları ve tavsiye edilen yolları vardır:

    1. Karşılıklı Anlaşma: Evlilik hem gelinin hem de damadın özgür ve gönüllü rızasına dayanmalıdır. Her iki tarafın da herhangi bir zorlama veya baskı olmaksızın evliliği isteyerek kabul etmesi önemlidir.
    2. Evlenme Teklifi ve Kabulü: Tipik olarak, evlilik teklifi damat veya ailesi tarafından geline veya ailesine yapılır. Bu doğrudan veya aracılar aracılığıyla yapılabilir. Teklifin ardından gelin veya velisi tarafından teklifin kabulü gelir.
    3. Mahr (Çeyiz): Damadın bağlılığının ve mali sorumluluğunun bir simgesi olarak geline mehir adı verilen bir çeyiz vermesi gerekir. Mahr, damadın geline üzerinde anlaşmaya vararak verdiği bir hediyedir ve onun şahsi malı haline gelir.
    4. Şahitler: Nikah olarak bilinen evlilik akdi, şahitler huzurunda resmiyet kazanır. Evlilik sözleşmesine tanıklık edebilecek en az iki tanığın bulunması tavsiye edilir.
    5. Evlilik Töreni: Evlilik töreni kültürel geleneklere bağlı olarak değişebilir. Genellikle evlilik yeminlerinin okunmasını, duaları ve çift için kutsamaların sunulmasını içerir. Tören, imam gibi bir din görevlisi veya İslami kurallara göre evlilik yapmaya yetkili herhangi bir kişi tarafından gerçekleştirilebilir.
    6. Velime: Evliliğin aile, arkadaşlar ve toplumla kutlanması için bir evlilik ziyafeti veya resepsiyonu olan velime yapılması tavsiye edilir. Velima, nikahın duyurulduğu ve kutlandığı neşeli bir olaydır.

    İslami evlilik uygulamalarının rıza, karşılıklı saygı ve bağlılık ilkelerine odaklandığına dikkat etmek önemlidir. Kültürel uygulamalar değişebilir, ancak İslami ilke ve değerlere bağlı kalınmalıdır. Ayrıca evlilik sürecinde İslami öğretilere uygun olduğundan emin olmak için bilgili kişilerden veya din bilginlerinden rehberlik alınması tavsiye edilir.

    En iyi cevap

Cevapla