Evlilik yüzüğünü dışarıda takmak günah mı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Evlilik yüzüğünü dışarda takmak haram mı

selamun aleyküm. Birkaç sitede. Kadının evlilik yüzüğünü dışarıda takamayacağını, haram olduğu söyleniyor? Bu doğru mudur? Tektaş gibi yüzükler kadına haram mıdır?

Evlilik yuzugu

Kadının dışarıda altın takılarını ve süs eşyalarını kullanmasını Allah yasaklamıştır.

Nur suresi 31. ayet tefsiri/açıklaması

Mü’min kadınlara da söyle: Bakmaları helal olmayan şeylere bakmaktan gözlerini korusunlar. Avret yerlerini zinadan ve açmaktan muhafaza etsinler. Tefsirciler şöyle der: Yüce Allah, mü’min kadınlara, gözlerini kapama ve avret yerlerini ko­rumalarını pekiştirmeli bir şekilde emretti. Ayrıca, yükümlü kılma husu­sunda, erkeklerden fazla olarak, mahremleri ve akrabaları dışında kimseye zînetlerini göstermemelerini de emretti, Kadın­lar, kasıt ve kötü niyet olmadan açılan yerleri dışında, zînetlerini yabancı­lara göstermesinler. İbn Kesir şöyle der: “Zînetten hiçbir şeyi yabancılara göstermesinler.” Ancak gizlenmesi mümkün olmayanlar bu hükmün dışın­dadır. Nitekim İbn Mesud şöyle der: “İki zînet vardır. Birincisini, koca dışında kimse göremez. Bunlar; yüzük ve bileziktir. İkincisi, nâmahrem olanların görebileceği şeydir. Bu da dış elbisedir.”

Bir görüşe göre, kasıt­sız görünenlerden maksat, yüz ve ellerdir. Bunlar avret değildir. Beyzâvî şöyle der: “En açık olan, yüz ve ellerin, bakma hususunda değil, namazda avret olmayışıdır. Zira hür kadının bütün bedeni avrettir. Kocası ve mahre­minin dışında hiç kimse için, kadının bedeninden herhangi bir yere bakmak helal değildir. Ancak, tedâvî olmak ve şahitlik yapmak gibi zarurî durumlar bu hükmün dışındadır.

Baş örtülerini göğüsleri üzerine sarkıtsınlar ki, boyun ve göğüslerinden bir şey görünmesin. Kelimesi, örtünme ve korunmada titiz davranmayı ifade eder. Âişe’nin (r.a.) şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Allah, ilk muhacir kadınlara rahmet eylesin. Yüce Allah, “baş örtülerini göğüsleri üzerine sarkıtsınlar” mealin­deki âyeti indirince, mırtlarını yırtarak başlarını örttüler.”

Tefsirciler şöyle der: Câhiliyye döneminde kadın, bugün modern Câhiliyye döneminde olduğu gibi, erkeklerin yanından göğsü, gerdanı ve kollan açık olarak geçerdi. Çok zaman da erkekleri baştan çıkarmak için, bedenin güzel yerle­rini ve saç örgülerini gösterirdi. Baş örtülerini arkalarına salıverirler, göğüsleri açık ve çıplak kalırdı. Dolayısıyle mü’min kadınlara, baş örtüleri­ni önlerinden sarkıtmaları emredildi ki göğüslerini de kapasınlar ve kötü­lerin kötülüğünü kendilerinden uzaklaştırsmlar. Allah’ın, açılmasını haram kıldığı gizli zinetlerini kocalarından başka kimseye göstermesinler. Babalarına veya kocalarının baba­larına gösterebilirler. Bunlar mahremlerdendir. Çünkü baba, kızının namu­sunu korur. Kocanın babası da, oğlunu üzecek şeylerden onu korur. Yüce Al­lah, bundan sonra diğer mahrem olanları sayarak şöyle buyurdu: Oğulları, kocalannın oğulları, erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğullan ve kız kardeşlerinin oğulları yanında zinetlerini açabilirler. Yüce Allah burada oğullan, kocalarının oğullarını, erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğullarını ve kız kardeşle­rinin oğullarını saydı. Bunların hepsi, kendileriyle evlenilmesi haram olan kimselerdir. Zira Allah insan fıtratına, yakınlarla cinsî ilişki ve onlarla ev­lenmekten nefret etme duygusunu yerleştirmiştir. Veya zînetlerini müslüman kadınlara gösterebilirler. Bu kayıtla, kâfir kadınlar bu hükmün dışında kalmıştır. Mücâhid şöyle der: “Bundan maksat, müslüman kadın­lardır. Çünkü müşrik kadınlar, onların kadınları değildir. Müslüman ka­dının, kâfir kadın yanında açılması helâl değildir. İbn Abbâs şöyle der: Bunlar, müslüman kadınlardır. Müslüman kadın, bir yahudi veya hiristiyanım yanında o yahudi veya hıristiyan kadın da olsa zînetini asla açamaz.

Müşrik cariyelerine de gösterebilirler, ibn Cerir şöyle der: “Müşriklerin esir olarak alman kadınlarından olan cariyelere, ne kadar müşrik olsalar da, göstermeleri caizdir. Çünkü onların cariyeleridir.” Ahmak, aptal ve cinsiyet meselelerinde bir şey anlamayanlar gibi, kadınlara meyil, şehvet ve ihtiyacı olmayan erkek hiz­metçilere de zinetlerini gösterebilirler. Mücâhid şöyleder: “Maksat, yemek isteyip kadın istemeyen, karnı doyurmaktan başka bir şeyi düşünmeyen ah­mak kimsedir. Şehvet çağına ermemiş ve küçüklüğü sebebiyle cinsî meseleleri anlamayan küçük çocukların yanında da, kadının zînetini göstermesinde bir sakınca yoktur. Erkekler, halhalin sesini işitip de, kalbinde hastalık bulu­nanların bir şey ummamaları için ayaklarını yere vurmasınlar. İbn Abbas şöyle der: “Kadın, insanların içine gider ve halhalinin sesinin duyulması için ayaklarını yere vurarak yürürdü. Yüce Allah bunu yasakladı. Çünkü bu, şeytanın anıelindendir. Ey mü’minler! İtaate sarılmak ve şehevî arzulardan sakınmak suretiyle Rabbinize dönün ki, rızasını kazanasmız, dünya ve âhiret mutluluğunu elde ede­siniz

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    selamünaleyküm kadınların ziynetini dışarıya göstermemeleri gerekir bu konuda bazı alimlerimiz yüzünde Ziynet olduğunu belirtmişlerdir bundan dolayı da dışarıda takmayın caiz olmadığını söylemişlerdir fakat diğer bir görüşle de normal bir yüzük taktıktan sonra yani gösterişi olmayacak normal yüzük takılabilir fakat aynı anda birkaç tane yüzük gösterişli taşlı yüzükler uygun olmaz. Ben şahsen kendime örnek vermem gerekirse ben yüzük takmıyorum dışarıda evli olduğumu belli etmeye bir ihtiyaç görmüyorum bu şekilde yapıyorsan bu demek değildir ki her bayanın böyle yapması gerekiyor dümdüz altından yuvarlak yüzükler vardır onlardan veya dikkat çekmeyecek şekilde gösterişi olmayan yüzükler kullanabilirsiniz buradaki ince nokta bakıldığında gösterişli durmayacak bir yüzük olması gerekiyor

    En iyi cevap

Cevapla