Paylaş
Evlilikte Denklik
Question
Evlilikte Denklik
SORU: Kureyşi kadının Kureyşi olmayan bir erkekle veya Kurey-şi bir erkeğin Kureyşi olmayan bir kadınla evlenmesinin hükmü nedir?
CEVAP: Evlilikte kocanın, kadına denk olması istenmektedir. Yani koca makamda, soyda, ahlâkta ve mali durumda kadına denk olacaktır ki, karı-kocalık hayatı istikrarlı olabilsin.
Bir kısım İslâm hukukçuları denkliğe itibar etmezler. Onlara göre bütün müslümanlar kardeştirler. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurul aktadır:
Mü’minler ancak kardeştirler.
Tevbe suresinde de şöyle buyuruluyor:
İnanan erkeklerle inanan kadınlar birbirlerinin velileridirler.
Rasûlullah (s.a) şöyle buyuruyor:
Bir Arabın, Arab olmayana üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takva ve amel-i salihle olur.
Bir müslüman velevki zenci veya acem olsun rızalaşma dahilinde olduğu sürece Kureyşi ve Haşimi olan halifenin kızıyla evlenebilir. İmam İbn Hazm şöyle söylüyor: Hangi müslüman olursa olsun zi-nacı olmadığı sürece, zaniye olmayan kadın kim olursa olsun onunla evlenebilir.
İslâm hukukçuları, Peygamberimiz’in (s.a) Zeyd b. Harise’yi (ki o da köle idi) Kureyş’ten olan Zeyneb binti Cahş’la evlendirmesini bir delil olarak ileri sürdüler. Akıl da bunu kabul eder, nefis mutmain olur ve İslâm’ın ruhundan da böyle anlıyoruz.
Bir kısım fakihler denkliği, soy, mal ve sanat yönünden ele almazlar, onlara göre denklik dindarlık, ahlâk istikamet ve salahat yönünden-dir. Salih bir fakir erkek kendinden çok zengin olan bir kadınla evlenebilir. Kur’an-ı Kerirrî “Sizin en iyiniz takva sahibi olanınızdır” diyor. Hadis-i şerifte de şöyle buyuruluyor:
Dinini ve ahlâkım beğendiğiniz biri sizin kızınızı istemeye gelirse, ona kızınızı verin. Yoksa yeryüzünde büyük fitne ve fesat çıkar.
İmam Ali (r.a) şöyle diyor: İnsanlar iman edip müslüman olduktan sonra, Arablar, Acemler, Kureyşliler, Haşimiler hepsi denk olurlar.
Bir kısım fakihler de denkliği, dindarlıkta, ahlâkta, istikamette görmekle beraber, neseb (soy), hürriyet, İslâm, sanat, mal ve ayıplardan (fiziki) salim olmasını da göz önünde bulundurmuşlardır.
Şunu da hatırlatalım ki, evlilikte denklik en çok kocada aranır. Yani kocanın kadına denk olması lazımdır. Kadının denk olması o kadar aranmaz. Çünkü ince ruhlu olan kadın dengiyle evlenmediği zaman eziyete maruz kalır ve ayıplanır. Ama erkeği o kadar ayıplamazlar. Bundan şunu çıkarıyoruz ki bir Kureyşi erkek acem bir kadınla evlenebilir.
Benzeri konular:
Answer ( 1 )
Evlilikte denklik veya denge, birçok kültürde ve dinde önemli bir kavramdır. Evlilikte denklik, eşler arasında eşitlik, uyum ve karşılıklı anlayışın sağlanması anlamına gelir. Bu denge, birçok farklı faktörü içerebilir, örneğin:
Bu faktörlerin yanı sıra, evlilikte denklik kavramı kişiden kişiye değişebilir ve farklı kültürler ve toplumlar arasında farklılık gösterebilir. Her çiftin kendine özgü bir dinamik ve dengeye ihtiyacı vardır. Evlilikte denkliği sağlamak, çiftin birbirini anlamaya ve karşılıklı olarak ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmasıyla gerçekleşir. İletişim, anlayış ve işbirliği bu dengeyi destekleyebilir.