Ezan duası nedir? Fazileti ve anlamı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Ezan Duası Hakkında Bilgiler

Ezan duasi nedir Fazileti ve anlami

Hocalarim ezan duasinda velfadileh yazan yerde dad var. Ancak bazı okunuşlarda fazileh diye okunuyor. Türkçesi fazilet değil mi? Fadilet in anlamı ayni mi?


Ezan duası

Ezan duasının arapça metni, türkçe anlamı ve okunmasının sevabı

Fazileti:
Ezanın bitiminden sonra Peygamberimiz’in öğrettiği ve şefaatine vesile olacağını haber verdiği şu dua okunur:

Okunuşu:
“Allāhümme rabbe hâzihi’d-da‘veti’t-tâmme ve’s-salâti’l-kāime âti Muhammeden el-vesîlete ve’l-fadîlete ve’b‘ashü makāmen mahmûdeni’llezî vaadteh”

Arpaça yazılışı

(اللهم رب هذه الدعوة التامة والصلاة القائمة آت محمدا الوسيلة والفضيلة وابعثه مقاما محمودا الذي وعدته 

Anlamı:

Ey bu mükemmel davetin ve daimi çağrının [veya kılınacak namazın] rabbi olan Allahım! Muhammed’e sana yaklaştırıcı her türlü vesileyi ihsan et, onu faziletlerle donat. Onu -Kur’ân-ı Kerîm’inde- vaad ettiğin övgü makamına yücelt [Buhârî, “Eẕân”, 8]).
——————————

Dat harfidir, fazilet olarak okunmaz, Fazileh yanlış

Ezan Duasında “velfadileh” Okunuşu

Ezan duasında geçen “velfadileh” kelimesi, bazı okuyuşlarda “fazileh” şeklinde telaffuz edilebilir. Her iki okuyuş da doğrudur ve aynı anlama gelir. Kelimenin kökü “fazl”dır ve fazilet, üstünlük, iyilik, erdem gibi anlamlara gelir.

Ezan Duası

Arapça Metni:
اللهم رب هذه الدعوة التامة والصلاة القائمة آت محمدا الوسيلة والفضيلة وابعثه مقاما محمودا الذي وعدته

Türkçe Anlamı:
“Ey bu mükemmel davetin ve kılınacak namazın Rabbi olan Allah’ım! Muhammed’e sana yaklaştıran her türlü vesileyi ve fazileti ihsan et. Onu, kendisine vaad etmiş olduğun Makâm-ı Mahmûd’a kavuştur.”

Okunmasının Sevabı:
Peygamber Efendimiz (s.a.v), ezanı işittikten sonra bu duayı okuyan kişinin, kıyamet günü kendisinin şefaatine nail olacağını müjdelemiştir. Bu dua, Allah’a yönelerek Peygamber Efendimiz’e salat ve selam getirmenin yanı sıra, onun şefaatine nail olma arzusunu da içerir.

Özet:

Ezan duası, ezanın ardından okunan ve Peygamber Efendimiz’in şefaatine vesile olan önemli bir duadır. “velfadileh” kelimesinin farklı telaffuzları olsa da anlamı değişmez ve “fazilet” anlamına gelir. Bu dua, müminlerin Allah’a yönelerek Peygamber Efendimiz’e olan sevgilerini ve ona duydukları saygıyı ifade etmelerine yardımcı olur.

Not: Ezan duasının Arapça yazılışı yukarıda verilmiştir. Bu duayı ezberleyerek Arapça okumanız daha faziletli olacaktır. Ancak anlamını anlayarak Türkçe okumanız da kabul edilebilir.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2024-09-16T11:45:00+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ezan Duası:

    Ezan duası, ezanın bitiminden sonra Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) öğrettiği bir dua olup, şefaatine vesile olacağı belirtilmiştir. Bu duayı okumanın fazileti büyüktür ve Peygamberimizin şefaatine nail olma umudunu taşır.

    Ezan Duasının Arapça Metni:

    اللهم رب هذه الدعوة التامة والصلاة القائمة آت محمدا الوسيلة والفضيلة وابعثه مقاما محمودا الذي وعدته

    Türkçe Okunuşu:

    “Allāhümme rabbe hâzihi’d-da‘veti’t-tâmme ve’s-salâti’l-kāime âti Muhammeden el-vesîlete ve’l-fadîlete ve’b‘ashü makāmen mahmûdeni’llezî vaadteh”

    Türkçe Anlamı:

    Ey bu mükemmel davetin ve daimi çağrının (ya da kılınacak namazın) rabbi olan Allahım! Muhammed’e sana yaklaştırıcı her türlü vesileyi ihsan et, onu faziletlerle donat. Onu Kur’an-ı Kerim’de vaad ettiğin övgü makamına yücelt.

    Fazileti:

    Bu dua, ezandan sonra okunarak Allah’tan Peygamber Efendimize vesile ve faziletin verilmesi istenir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), bu duayı okuyan kimselerin şefaatine nail olacağını müjdelemiştir. Ayrıca, bu duayı okumak bir sünnettir ve Allah’ın rızasını kazanmaya vesile olur.

    Vesile ve Fazilet Üzerine:

    Duada geçen “el-vesîlete” kelimesi, Peygamberimize Cennette verilecek en yüksek makamı ifade eder. “Fadîlete” veya “fazilet” ise, Peygamber Efendimize üstünlükler bahşedilmesini dilemek anlamındadır. Arapçada “fadîlet” kelimesi ile Türkçedeki “fazilet” aynı anlamda kullanılır, bu yüzden bazı okunuşlarda küçük bir farklılık olması anlamı değiştirmez; her iki kullanım da doğrudur.

    En iyi cevap

Cevapla