Ezan Nedir? Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Ezan Ne Demektir?

Ezan Nedirezan hakkinda bilgi diyanet
Ezan Hakkında Kısa bilgi

Ezan Sözlükte “bildirmek, duyurmak, çağrıda bulunmak, ilan etmek” anlamlarına gelen ezan, dinî bir terim olarak, farz namazlarının vaktinin girdiğini belli sözlerle ve özel bir şekilde ilan etmek, bildirmek demektir.

Namaz Mekke döneminde farz kılınmakla birlikte, ezan hicretten sonra uygulamaya konulmuştur. Medine’ye hicretten sonra, Mescid-i Nebevî’nin inşası tamamlanıp düzenli bir şekilde cemaatle namaz kılınmaya başlanınca, Hz. Peygamber vakitlerin girdiğini duyurmak için ne yapabileceğini arkadaşlarıyla görüşmeye başlamıştır. Bu esnada Hz. Peygamber’e vahiyle, ayrıca sayıları yirmiye kadar ulaşan sahabiye rüyalarında bugünkü ezanın şekli öğretilmiştir. Hz. Bilal tarafından sabah namazında, yüksekçe bir evin damında okunarak uygulamaya konulmuştur.

Ezan sünnet-i müekked olmakla birlikte, Müslümanlığın şiarı haline gelmiştir. Ezan aracılığıyla halka hem namaz vaktinin girdiği ilan edilmekte, hem de Allâh’ın büyüklüğü, Peygamberimizin O’nun kulu ve elçisi olduğu ve namazın kurtuluş yolu olduğu ilan edilmektedir.

Ezanın sözleri ve anlamı şöyledir:

Allahu ekber – Allah uludur” (4 kere);

Eşhedü en lâ ilâhe illallah – Şüphesiz bilirim ve bildiririm ki Allâh’tan başka ilah yoktur” (2 kere);

Eşhedü enne Muhammeden Rasulullah – Şüphesiz bilirim ve bildiririm ki Muhammed Allâh’ın elçisidir.” (2 kere);

Hayye ale’s-salâh – Haydin namaza” (2 kere);

“Hayye ale’l-felâh – Haydin kurtuluşa” (2 kere);

Allahu ekber– Allah uludur” (2 kere);

Lâ ilâhe illallah -Allâh’tan başka ilah yoktur” (1 kere).

Diyanet dini kavramlar sözlüğü

Ezan ve Kamet sözleri anlamı ve hükümleri Diyanet

BENZER KONULAR:


Ezan ne demektir kısaca

Ezan, her gün kılınması farz olan namazların ve cuma namazının vaktinin geldiğini Müslümanlara duyurmak amacıyla okunan ve sözleri Hz. Peygamber’in (s.a.v.) sünneti ile belirlenen namaz çağrısıdır. Ezan okuyan kişiye müezzin denir. Ezan, Sevgili Peygamberimiz’in (s.a.v.) Medine’ye hicretinden sonra okunmaya başlanmıştır ve İslam’ın sembollerinden biridir. Bir yerde minarelerden ezan seslerinin yükselmesi, oranın İslam yurdu olduğunun en belirgin kanıtlarından biridir. Ezan, anlamı ve içeriği itibarıyla hem namaza hem de İslam’a çağrı niteliği taşır. Ezan vasıtasıyla insanlar hem namaza çağrılmakta hem de Allah’ın (c.c.) birliği, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) peygamberliği ilan edilmektedir.

Ezan duası nedir nasıl okunur


Ezan

Ezanın cehren okunacağı uygulamalarla bildirilmiş olup hadis âlimlerimiz bu konuda ittifak etmişlerdir. Nasıl olmasın ki, ezan zaten ilan, duyurmadır. Bu ise ancak cehr ile mümkündür. Bundan dolayı âlimlerimiz müezzinin sesi­nin gür olmasının müstehap olduğunu açıklamışlardır. Â-limlerimiz, Abdullah b. Zeyd’in rüyada ezanı duyması ha­disesini delil kabul ederek bu hükme varmışlardır. ” 0 rüyasını Peygamber (s.a.v)’e anlatınca, Peygamber (s.a.v); onu Bilal’e aktar. 0 senden daha gür seslidir yani daha yüksektir, buyurdu. Abdullah’da kalktı Bilal’e aktardı. Bi-lal’de ezan okudu ve Peygamberimizin hayatı boyunca (ve­fat edinceye kadar) müezzinliğe devam etti.

Ebu Dâvud, Tirmizî, İbn Huzeyme Sahih’inde, Ahmed b. Hanbel Müsned’inde bu hadisi rivayet etmişler ve şu zi­yadeyi yapmışlardır. “Birgün Bilal sabah ezanını okudu ve Peygamberimizi (s.a.v) sabah namazına çağırdı. Peygam­berimiz uyuyor denildi. Bunun üzerine Bilal en yüksek se­siyle “Namaz uykudan daha hayırlıdır.” dedi. Böylece bu kelime sabah ezanına eklenmiş oldu.

Aynî, Hidaye şerhinde: “Müezzinin sesini yükseltmesi müstehaptır. Ebu Mahzura’dan rivayet edilen hadiste “Sesini yük­selt, sesini uzat [186] olarak, Abdullah b. Zeyd’den rivayet edilen hadiste ise “Onu Bilal’e aktar, çünkü o senden daha gür seslidir.” olarak belirtilmesi ezanın duyuru olması sebebiyledir.”

Bunun için müezzinin çevre etrafın en iyi şekilde du­yacağı minare gibi yüksek yerlerde ezan okuması daha faziletlidir.

Ebu Berze el-Eslemî “Ezanı minarede {yüksek yerde) okumak, kameti ise mescidde getirmek sünnettendir.” buyurmuştur. Bu hadisi Ebuş-Şeyh, Hafız Ebu’l-Kâsım Temmam b. Muhammed er-Râzi rivayet etmişlerdir. Ancak müezzinin kendini yormasına, tüketmesine gerek yoktur. Aksi halde fıtık olmasından ve sesinin zayıflamasından korkulur.” demektedir.

Camiu’l Müzmerat adlı kitapta ise; “Müezzinin, gü­cünden fazla sesini yükseltmesi mekruhtur.” denilmektedir.

Sesi yükseltmek için yapılması müstehap olan hu­suslar şunlardır:

Birincisi; sesin yükselmesi için iki parmağı kulağa sokmak müstehaptır.

Hidaye’de müezzinin iki parmağını kulaklarına sok­ması iyidir. Böyle yapmasa da güzel olur. Çünkü bu asl’i sünnetlerden değildir.” denilmektedir.

Hidaye sarihleri “Böyle yapmasa da güzel olur” cüm­lesinin şerhinde ihtilaf etmişlerdir.

Diraye’de: Yani “Ezan güzeldir, anlamına gelmekte­dir.” Yoksa işin terki güzeldir anlamında kullanılmamıştır. Çünkü onu Rasulullah (s.a.v) Bilal’e emretti. Bu emrin ter­kinin güzel olarak vasıflandırılması uygun düşmez. Fakat aslî sünnetten olmadığı için yerine getirilmemesi ezanın güzelliğini ve tamlığım gidermez, denilmektedir.

Ezan duası

Answer ( 1 )

    1
    2021-09-07T14:37:27+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ezan, lügatta bulunan anlamına göre; bildirmek, duyurmak, çağrıda bulunmak, ilan etmektir. Dini ıstılahtaki anlamı ise; farz namazlarının vaktinin girdiğini belli sözlerle ve özel bir şekilde ilan etmek, bildirmek demektir.

    Medine’ye hicretten sonra Rasulullah (sav)’e vahiyle, ayrıca sahabeden bazılarına da rüyalarında bugünkü ezanın şekli öğretilmiştir. Hz. Bilal tarafından sabah namazında, yüksekçe bir evin damında okunarak uygulamaya konulmuştur.

    En iyi cevap

Cevapla