Ezanda bas parmagimizi gozumuze surerken ne diyoruz?
Öncelikle Bu uygulamanın sünnette yeri olmadığını bazı mutasavvıf kesimler tarafından yapıldığını bilmenizi isteriz.
Ezan okunurken ilk eşhedü enne muhammeden resülullah cümlesinde salle’llahu aleyke ya resûlellah yani “allah sana af ve merhamet eylesin ey allah’ın resûlü”; ikincisinde ise “karret aynî bike ya resûlellah” yani “seninle mesut oldum, yüzüm gözüm aydınlığa erdi ey allah’ın resûlü” denmesi müstehaptır. Bunu söyleyen bir Müslümanın sonrasında her iki baş parmağının tırnaklarını gözleri üzerine koyup “allahumme metti’nî bi’s-sem’i ve’l-besar” yani “allah’ım! İşitmekle ve görmekle nimetlendir, faydalandır. Anlamına gelen cümleyi kurarsa peygamber efendimiz (a.s.m), cennete doğru o kimsenin delili olur. Bu sebeple de her ezan okunduğunda bu şekilde davranmak bir Müslümanın sevap kazanmasını sağlar.
Answer ( 1 )
Ezan okunurken başparmak tırnaklarını göz kapaklarına ovmak, Hanbeli mezhebinde veya ana akım İslami öğretilerde özellikle bahsedilen veya tavsiye edilen bir uygulama değildir.
Ezan, Müslümanları namaz vaktinin geldiği konusunda uyarmak için yapılan bir çağrıdır. Ezanı dikkatle dinlemek ve herhangi bir ek eylem veya ritüele girmeden Mu’ezden (namaza davet eden) sonra cümleleri tekrarlayarak cevap vermek adettendir.
İslam’da tavsiye edilen çeşitli ibadetler ve dualar varken, ezan okunurken başparmak tırnaklarının göz kapaklarına sürülmesi İslami açıdan kabul gören bir uygulama değildir. İbadet ve amellerde dinin yerleşik öğretilerine bağlı kalmak ve saygın âlimlerden hidayet istemek önemlidir.