Paylaş
Ezan okunurken ezan süresince yeme ve içmeye devam edilebilir mi?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Sabah Ezanı okunurken bir şey yenilip içilir mi?
Sabah ezanı, fecrin doğuşunu haber verir. Artık sabah namazı için vakit girmiştir. Takvimlerdeki imsak saati oruca başlama vaktini gösterir. Dolayısıyla ezan ile birlikte oruç başlamıştır. Öyleyse ezan ile birlikte yeme ve içmeye de son verilmelidir. Kur’an-ı Kerim’deki “Sabahın (fecrin) beyaz ipliği siyah iplikten ayırt edilinceye kadar yiyin, için; sonra akşama kadar orucu tamamlayın” (Bakara 187) ifadesi, tan yerinin beyazlığı gecenin siyahlığından ayrılıncaya kadar yani fecir söküp tan yeri ağarmaya başlayıncaya dek anlamına gelmektedir. Gecenin sonu ve yeni günün başlangıcı tan yerinin ağarması yani fecrin doğması ile başlar. Artık gece bitmiş, yeni gün başlamıştır.
Günümüzde tan yerinin ağarmaya başladığı vakit, astronomide kullanılan araçlarla ve detaylı olarak kolaylıkla tesbit edilmektedir. Öyleyse takvimlerdeki saate göre fecirde okunan ezan ile birlikte oruç başlar ve
artık orucu bozan fiiller yasak hale gelir. Sabah ezan okunurken ağızdaki lokma hariç, yeme ve içmeye devam eden kişi orucunu bozmuş olur. Bu kişi günün geri kalan kısmını oruçlu geçirmeli ve ramazandan sonra da bir gün kaza etmelidir.
Buna göre ezan süresince yeme ve içmeye devam edilemez. İmsak, ezanın bitmesiyle değil, başlamasıyla birlikte girmiş olur.
BENZER KONULAR:
- Sabah Namazı İmsaktan Önce Kılınır Mı?
- İmsak ne demektir
- Oruç imsakla mı başlar ezanla mı diyanet
- Oruca niyet etmenin zamanı, hükmü ve yeri nedir?
- Yatsı namazını gecenin üçte biri ne kadar geciktirmenin hükmü nedir?
- Tümünü görüntüle.
- Ramazanda imsak neden erken
- İmsak nedir oruç ne zaman başlar
- İmsak ne demektir
- İmsak Nedir? Kısaca
- İmsak nedir? Oruç ne zaman başlar ne zaman biter?
- Tümünü görüntüle.
Cevapla