Ezan okunurken oruca niyet edilir mi

Question

ezan okunurken niyet edilir mi cübbeli

Orucun niyet vakti ile ilgili mezhepler arasında ihtilaf vardır
Hanefi mezhebine göre farz olsun nafile olsun oruca imsaktan sonra ezan okunduktan sonra ezan okunurken niyet edilebilir hatta öğle namazına 1 saat kalaya kadar oruca niyet edilebilir

Şafii mezhebi ve diğer 2 mezhebe göre farz orucun imsaktan önce ezan okunmadan niyet edilmesi gerekir ezan okunduğu halde imsak vakti girdiği halde hala niyet etmemiş kişinin farz orucu olmaz fakat nafile orucu ise öğleye 1 saat kala kadar niyeti geçerlidir niyet edebilir


Şafi mezhebine göre niyet imsak girmeden önce yapılır,.
Bunun delili peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin şu büyüğüdür; fecir doğmadan evvel oruç tutmak için geceleyin niyet etmeyen kimsenin orucu yoktur..

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2023-06-01T15:36:09+03:00

    İslami öğretilerde genellikle sabah namazı için ezan okunmadan önce oruca başlanması tavsiye edilir. Oruca niyet, orucun başladığı gün olan şafak sökmeden önce yapılmalıdır.

    Sabah namazı vakti ve orucun başlangıcı, yerel olarak şafağın görülmesine veya astronomik verilerin hesaplanmasına göre belirlenir. Bulunduğunuz yere özgü doğru zamanlama bilgileri için yerel İslami makamlara veya güvenilir kaynaklara danışmanız önerilir.

    Sabah namazı ezanı okunduktan sonra oruca başlamak kesinlikle yasak olmamakla birlikte, netlik ve önerilen uygulamaya bağlılığın sağlanması için genellikle bu saatten önce niyet edilmesi ve oruca başlanması tavsiye edilir.

    Unutulmamalıdır ki kasten oruç niyetini ezan sonrasına ertelemek ideal veya önerilen uygulamaya uygun görülmemektedir. İslami öğretiler ve yerel gelenekler tarafından belirlenen oruç zamanlarına uymak en iyisidir.

    Orucun zamanlaması veya ilgili konular hakkında özel endişeleriniz veya başka sorularınız varsa, durumunuza ve İslami geleneğinizin özel öğretilerine göre size rehberlik edebilecek bilgili bir dini otoriteye veya alime danışmanız önerilir.

    En iyi cevap

Cevapla