Ezvac-i Tahirat ne demek kimlerdir?

Question

İSLAM’IN ÖRNEK KADINLARI
(EZVAC-I TAHİRAT)

ezvaci tahirat ne demek

İslamda örnek kadın şahsiyetler, İslâm dünyasında iz bırakan âlim sahabe kadınlar

Peygamber Efendimiz bütün insanlara en güzel örnek olarak gönderilmiştir. Temiz eşler anlamına gelen Ezvac-ı Tahirat, yani Peygamberimizin eşleri de bütün kadınlara örnektir.

Kur’an da, Hadisi Şeriflerde ve rivayetlerde Ezvacı Tahiratın imanları, Peygamber (s.a.v.)’e nasıl yardımcı oldukları, yaptıkları tebliğ ve güzel ahlakları hakkında birçok bilgi verilmektedir. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de Peygamber efendimizin muhterem eşlerinin “Müslümanların anneleri”(1) olduğu vurgulanmıştır. Bazı ayetlerde ise Ezvac-ı Tahirat’ın diğer kadınlar gibi olmadıkları belirtilerek, onların dini, ailevi ve sosyal yaşantılarında nasıl davranmaları gerektiği haber verilmiştir.” (2)

Resulü Ekrem Efendimiz yirmi beş yaşında iken kırk yaşında olan Hz. Hatice (R.A.) ile evlenmiş vefatına kadar da başka bir hanımla evlenmemiştir. Elli yaşına kadar sadece ilk eşi Hz. Hatice’yle evli kalmıştır. Hz. Hatice İslamiyet’ten öncede, sonra da Hz. Peygambere olan hoş muamelesi ve samimi hizmetiyle örnek bir zevce olmuştur. Risalet görevinden sonra da Peygamberimiz (S.A.V)’e ilk iman eden ve bütün varlığı ile onu her konuda destekleyen yine O olmuştur. Müşriklerin uyguladıkları boykot döneminde ve diğer zamanlarda servetini İslam’ın hizmetine feda etmiştir. Hz. Peygamber (S.A.V) cennette inciden bir köşkle müjdelenen Hz. Hatice’nin fedakârlığını ve dostluğunu her fırsatta anmıştır.
Hicretten sonra genç yaşta evlenen Hz. Aişe’de, O ilmin şehrinde kendisini yetiştirmiş, zekâsı, anlayış kabiliyeti, öğrenme arzusu, kuvvetli hafızası ve imanı sayesinde herkese nasip olmayacak bir ilmi seviye ona nasip olmuştur. Hz. Peygamberin vefatından sonra ashap ve tabiinden birçok kişi onu ziyaret ederek özellikle fıkıh ve hadis alanlarında kendisi ile istişarede bulunmuşlardır. Çok sayıda fetva vermiş, en çok hadis rivayet eden yedi sahabe arasına girmiştir.

Hz. Hafsa okuma yazma bilen sayılı kadınlardandı. Hz. Ümmü seleme zeki, dirayetli, otoriter, sözü dinlenen ve alçak gönüllü bir hanımdı. Hz. Cüveyriye ise çokça namaz kılan, oruç tutan ve Allah’ı zikreden bir hanım sahabeydi. Hz. Aişe; Hz. Meymune için “Bizim en muttakimiz, akrabalığı en çok gözetenimizdi.”(3) diye övmüştür. Hz. Zeynep B. Huzeyme, manevi tesiri herkes tarafından kabul edilen ve “Ümmü mesakin” (fakirler anası) lakabıyla şöhret bulmuştur. Zeynep b. Cahş da takva sahibi, cömert ve kanaatkâr bir sahabeydi.

Gerçekten bu saygıdeğer hanımlar bütün insanlığa ışık tutarak ulvi bir görev ifa etmişlerdir. Özellikle kadınlarla alakalı birçok hükmün tebliği onlar aracılığı ile mümkün olmuştur. Yine müminler, Rasulullah’ın aile hayatı ve örnek ahlakıyla ilgili birçok konuda onlar vasıtasıyla bilgi sahibi olmuşlardır.

Bize düşen görev, müminlerin anneleri olan Ezvac-ı Tahirat’ın hayatını okumak, özellikle evde kadınlarımızın okuyup anlamalarını sağlamaktır. İşte o zaman asr-ı saadette yaşandığı gibi huzurlu ve mutlu bir evlilik hayatı sürdürebiliriz.

Kaynaklar:
——————
1- Ahzap s.53
2- Ahzab s:32-33
3-DİA c.xxıx, Ahkara 2004,s.ss506-507

Benzer Konular:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    1
    2021-04-03T20:44:13+03:00

    Ezvac-ı tahirat; temiz eşler manasındadır. Kur’an-ı Kerim’de ve Rasulullah (sav)’in eşleri yani ezvac-ı tahirat ın fedakarlıklarından bahsetmektedir. Nitekim Rasulullah (sav)’e ilk iman eden, O’na (sav) teselli veren eşi Hz. Hatice’dir. Bu saygıdeğer hanımlar bütün insanlığa ışık tutarak ulvi bir görev ifa etmişlerdir. Özellikle kadınlarla alakalı birçok hükmün tebliği onlar aracılığı ile mümkün olmuştur. Yine müminler, Rasulullah’ın aile hayatı ve örnek ahlakıyla ilgili birçok konuda onlar vasıtasıyla bilgi sahibi olmuşlardır.

    En iyi cevap

Cevapla