Faiz almakta vermekte haram mı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Faiz almak ve vermek dinen haram mıdır

Faiz almakta vermekte haram mi

Faiz alıp vermek ve faiz işlerinde yardımcı olmak günahtır.
Faiz, banka veya bir kişiye belli bir süreliğine ödünç verilen ve süre dolduktan sonra da verilenden daha fazla alınmasıdır. Dinimize göre bir Müslümanın faiz alması haramdır. Sadece almak değil faiz alan da veren de faize sebep olan da haramdan pay alır. Faiz, Büyük günahlardan biridir. Bu büyük günahtan uzak durmak gerekir.

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    1
    2022-12-20T14:51:29+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Faiz almak

    5 yıl önce kayinpederim bize ev almak için kredi çekti faiz aldik 5 senedir evde biz oturuyoruz borcu da biz ödedik o hic para vermedi sadece ev onun üzerine aldığımız faizi bizim mi ödememiz gerek kayinpederimin mi? Geri ödersek günahtan kurtulmuş olur muyuz?

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    FAİZ VE TEFECİLİK HARAMDIR

    Yüce Rabbimiz insanların saadet ve huzuru için önemli emir ve yasaklar koymuştur. Bu yasaklardan birisi de toplumu kemiren, ocaklar söndürüp servetleri yiyip bitiren faiz ve tefeciliktir.

    Faiz, insanda bencillik, cimrilik, katı kalplilik, merhametsizlik, ihtiras, maddeye tapma gibi iğrenç duygu ve düşünceleri geliştiren sevgi, şefkat ve yardımlaşmayı engelleyen büyük bir sömürü aracıdır. Faiz, fertler arasındaki ilişkileri menfaate dayandıran, ahlaki çözülmelere neden olan, toplumun sabit gelirlilerini ezen korkunç bir çarktır.

    Allah-u Teâlâ Kur’an-ı Kerim’de faizi haram kılarak şöyle buyurmuştur: “Faiz yiyen kimseler (kabirlerinden) tıpkı şeytan çarpmış kimseler gibi, çarpılmış olarak kalkarlar…”[1]

    Faiz ve tefeciliğin haram kılınmasındaki hikmetleri şöyle sıralayabiliriz:

    -İslam servetin atıl bırakılmamasını, üretim ve yatırım dışında tutulmamasını ister.

    -İslam’da temel üretim faktörü emektir. Sermaye, risk ve zarara katlanmadan tek başına kazanç aracı olamaz. Çünkü bu sermaye ve servetin giderek belli bir zümrenin elinde toplanmasına, neticede insanların sınıflaşmasına ve büyük bir kesimin mağduriyetine sebep olacaktır.

    İslam’ın yerleştirmeye çalıştığı ahlaki anlayış, yardımlaşma ve sosyal dayanışma ilkesi, zekât ve infak emri, emek ve sermayenin birlikte üretime ve yatırıma yönelmesi, kar ve zararın birlikte göğüslenmesi prensibi ve benzeri düzenlemelerdir.

    İslam nimetleri ve külfetleri topluma dengeli bir şekilde sunmayı ilke edinmiştir. Bununla beraber zenginin fakire vereceği para veya yapacağı her hangi bir yardımı da ibadet kapsamında değerlendirmiştir. O halde müminler, faiz gibi haramlardan ve harama götüren şüpheli davranışlardan son derece uzak durmalıdır.

    Sevgili Peygamberimiz (s.a.v)’in şu sözleriyle bitirmek istiyorum: “Ashabım! Faizin her çeşidi kaldırılmıştır Fakat aldığınız borcun aslını ödemek gerekir. Ne zulmediniz ne de zulme uğrayınız.”[2] Allah’ın emriyle bundan böyle faizcilik yasaktır. Cahiliyetten kalma bu çirkin âdetin her türlüsü ayağımın altındadır.

    Allah bizi ve bütün müminleri faizin her türlüsünden, afet ve tuzaklarından uzak kılsın. ÂMİN

    [1] Bakara: 275.

    [2] Veda Hutbesi.

    En iyi cevap

Cevapla