Faiz ne demek? Faizin haram kılınmasının hikmetleri nelerdir
Uzun zamandır araştırıyorum. Faiz ödemek ya da faize para yatırmak haram ancak bunun temelinde ne yatıyor lütfen açıklarsanız sevinirim tatmin edici bir açıklama bulamadım teşekkürler
Faiz (riba), İstihdamı öldürür, piyasayı bozar
Faiz ve tefeciliğin haram kılınmasındaki hikmetleri şöyle sıralayabiliriz:
İslam servetin atıl bırakılmamasını, üretim ve yatırım dışında tutulmamasını isteyerek faiz ortamının doğuşunu engelleyici tedbirler almıştır.
İslam’da temel üretim faktörü “emek”tir.
Sermaye, risk ve zarara katlanmadan tek başına kazanç aracı olamaz.
Çünkü bu, sermaye ve servetin giderek belli bir zümrenin elinde toplanmasına, neticede insanların sınıflaşmasına, büyük bir kesimin mağduriyetine sebep olacaktır.
İslam’ın yerleştirmeye çalıştığı ahlak-i anlayış, yardımlaşma ve sosyal dayanışma ilkesi, zekat ve infak emri, emek ve sermayenin birlikte üretime ve yatırıma yönelmesi, kâr ve zararı birlikte göğüslemesi prensibi ve benzeri düzenlemeler, bir bütünün birbirini tamamlayan parçalarıdır.
İslam, nimetleri ve külfetleri topluma dengeli bir şekilde yaymayı ilke edinmiştir.
Üstelik zenginin fakire vereceği para veya yapacağı herhangi bir yardım da ibadet kapsamında değerlendirilmiştir.
Kardeşim, para nedir? Bir emeğin karşılığı elde ettiğin şeydir. Burada emek kavramına dikkat et faiz de emek var mı? Faizde emek yoktur para tıpkı bir hayvan gibi kendisi gibi para doğurur yani sen hiç emek etmediğin halde paran kendinin içinden para çıkarır. Bu mantıklı mı? Tabiki değil. Çünkü senin paranın para doğurması BAŞKASININ EMEGİNİN SÖMÜRÜLMESİ demektir. Her şeyin başında emek vardır İslam da emeği teşvik eder. Aristodan tut bir çok düşünür emeği yüceltir faizi de yerer çünkü faiz ASALAKça bir iştir ve ASALAKLAR faizi çok sever. ALLAH ise müslümanın dakik, dinamik ve çalışkan olmasını ister bundan dolayıda faiz bizim en önemli düşmanlarımızdandır
Faiz;
Üretimi durdurur
Verimliliği azaltır
Yatırımı azaltır
İşsizligi arttırır
enflasyonu tetikler
Dolarizasyonu arttırır
Emekçi insanların emeğini sömürür
Sermaye sahibini daha çok zengin oluyormuş gibi gösterir(halbuki fakirleştirir ama faiz yiyen asalak olduğu için bunu göremez)
Tüm bunlar neticesinde toplumlar fakirleşir toplumsal doku ve refah düzeyi azalır
Zengin ile fakir arasında ki makas açılır ve toplumsal huzur bozulur
Faiz nedir faizin haram olmasının hikmetleri ve zararları
الَّذِينَ يَأْكُلُونَ الرِّبَا لاَ يَقُومُونَ إِلاَّ كَمَا يَقُومُ الَّذِي يَتَخَبَّطُهُ الشَّيْطَانُ مِنَ الْمَسِّ ذَلِكَ بِأَنَّهُمْ قَالُواْ إِنَّمَا الْبَيْعُ مِثْلُ الرِّبَا وَأَحَلَّ اللّهُ الْبَيْعَ وَحَرَّمَ الرِّبَا فَمَن جَاءهُ مَوْعِظَةٌ مِّن رَّبِّهِ فَانتَهَىَ فَلَهُ مَا سَلَفَ وَأَمْرُهُ إِلَى اللّهِ وَمَنْ عَادَ فَأُوْلَئِكَ أَصْحَابُ النَّارِ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ
Allah’ u Teâlâ’ nın haram kılmış olduğu ve Peygamber Efendimiz’ in lanetleyip yasakladığı ancak günümüz insanlarının çok rahatça işlediği, en büyük günahlardan biri de faizdir.
Haram kılınan her şeyde insanlar için bir zarar olduğu gibi faiz almak ve vermekte de insanlar için çok büyük zararlar vardır.. Toplumda üretimi yok etmesi, insanların birbirine olan iyilik düşüncelerini kaldırması,kalplerin katılaşması,yardımlaşma ve dayanışmayı azaltması bunlardan en başlıcalarıdır..
“Mevcut borcun üzerine ayrıca bir yük bindirerek insanları borç batağına sürükleyen, toplumda üretimi yok eden, insanların birbirlerine karşı iyilik duygularını tüketen, kalplerin katılaşmasına sebep olan, yardımlaşma ve dayanışmayı ortadan kaldıran haramlardandır. Yüce Allah Kur’ anı Kerimde şöyle buyurmaktadır. Faiz yiyenler kıyamet günü mezarlarından ancak şeytan çarpmış kimselerin kalktığı gibi kalkarlar. Bu hal onların “esasen alışverişte faiz gibidir” demeleri yüzündendir. Halbuki Allah alışverişi helal, faizi haram kılmıştır.bundan böyle kim rabbinden gelen bir öğüt üzerine faizciliğe son verirse geçmişte olanlar kendisine, hakkındaki hükümde Allah’a kalmıştır.kimde yeniden faize dönerse işte onlar cehennemliktir.orada temelli kalacaklardır.Allah faizi mahveder. Sadakaları bereketlendirir. Allah koyu nankör ve günahkar olan hiç kimseyi sevmez”.(1)
Peygamber efendimiz (sav) bir hadisi şeriflerinde “yedi helak edici şeyden kaçının” demiş ve bunlardan birinin de “faiz”(2)olduğunu söylemiştir.
Faiz insanların, dolaysıyla toplumun kanını emen bir nevi vampirdir. Bundan dolayıdır ki dinimiz toplumun iktisadi hayatını mahv eden faiz ve tefeciliği yasaklamıştır. Müslüman hayatının her alanında Peygamberimizin ayakları altına aldığı faizden uzak durmalıdır.
faizi men eden bir ayeti kerime mealiyle bitirmek istiyorum. “ Ey iman edenler! eğer gerçekten müminler iseniz Allah’tan korkun ve artık faizin peşini bırakın,.(3) Böyle yapmazsanız, bunun Allah’a ve Peygamberine karşı açılmış bir savaş olduğunu bilin. Eğer tövbe ederseniz sermayeniz sizindir. Böylece haksızlık etmemiş ve haksızlığa uğramamış olursunuz..”(4)
———————-
1,3,4 Bakara-275/278/279
2-Buhari vasaya 23
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da faiz yasağı (riba), çeşitli ilke ve hikmetlere dayanmaktadır. İslam’da faizin haram sayılmasının bazı önemli nedenleri şunlardır:
Sömürü ve Haksız Kazanç: Faize dayalı işlemler, sömürücü ve haksız olarak görülür. Borç verenlerin borç alanın ihtiyacından kar elde etmelerine izin vererek, genellikle eşit olmayan bir servet dağılımına yol açar ve ekonomik eşitsizliği sürdürür.
Tefeciliğin Yasaklanması: İslam, aşırı veya sömürücü faiz alınması anlamına gelen tefeciliği yasaklar. Tefecilik, adalet ve hakkaniyet ilkelerine aykırı bir baskı ve ekonomik sömürü biçimi olarak görülüyor.
Ekonomik İstikrarın Korunması: Çıkara dayalı sistemler, ekonomik istikrarsızlık, finansal krizler ve servet yoğunlaşması ile ilişkilendirilmiştir. Faiz yasağı, istikrarı teşvik etmeyi, ekonomik dengesizlikleri önlemeyi ve kaynakların daha adil bir şekilde dağıtılmasını sağlamayı amaçlar.
Gerçek Ekonomik Faaliyetlere Odaklanma: İslam, toplumun refahına ve kalkınmasına katkıda bulunan verimli ekonomik faaliyetleri teşvik eder. Faize dayalı işlemler, özellikle gerçek ekonomik faaliyetlerden bağımsız olanlar, spekülatif olarak görülür ve gerçek değer yaratımından kopuktur.
Sosyal Bağların Korunması: Çıkar ilişkileri zorlayabilir ve parçalanmış ailelere, gergin arkadaşlıklara veya çatışmalara yol açabilecek mali yükler yaratabilir. Faizi yasaklamak, sosyal uyumu korumayı ve karşılıklı yarar sağlayan ilişkileri geliştirmeyi amaçlar.
Manevi Büyüme ve Memnuniyet: İslam, müminleri manevi büyümeye, tatmin olmaya ve aşırı maddi uğraşlardan uzaklaşmaya odaklanmaya teşvik eder. Çıkar odaklı ekonomiler, bireysel ve toplumsal refah için zararlı olabilecek açgözlülük, materyalizm ve amansız bir zenginlik arayışı kültürünü besleyebilir.