Faiz neden haram kılındı? Maddeler halinde

Question

FAİZ NEDEN HARAM KILINDI? DİYANET

Faiz neden haram kilindi

Faizin haram kılınmasının bir takım nedenleri vardır. Bunlardan bazılarını maddeler halinde şöyle özetleyebiliriz:

1. Faizde başkasına ait bir malı karşılıksız almak vardır.

2. Faiz ticaretle uğraşmayı ve yatırımı engeller, hiç emek çekmeden başkasının kazancıyla geçinme alışkanlığına yöneltir. Böylece her geçen gün gelir sağlamanın bu en kolay ve karlı yolunu işlek hale getirip hızlandırır.

3. İnsanlar arasında dayanışma ve merhamet duygularını ve bunun taşıdığı yüce ve kutsal anlamı öldürür.

Faizsiz ödünç vermenin bütün kapılarını kapar. Fertler arasında ilgi ve ya kınlığın tek değer ölçüsünün madde ve menfaat olduğu inancını kökleştirir.

4. Gönüllerden merhameti, vicdanlardan şefkati ve acıma duygusunu siler. Tefeci ve faizciyle sömürülenler arasında düşmanlığa açar.

5. Faiz, kaynakların tam olarak kullanılmasını önleyerek işsizliğe sebep olur.

6. Yalnızca paralarımın faizi ile ya şayan kapital sahipleri sadece kendi çıkarlarını düşündükleri için diğer üretim faktörlerinin ve bu arada yoksul ve dar gelirli tüketicinin zararlarına aldırmazlar.

Diyanet takvimi Nisan 2000

Faizin Haram Kılınmasının Nedenleri:

  1. Karşılıksız Kazanç Sağlama: Faizde, başkasına ait malı hiçbir emek sarf etmeden karşılıksız almak söz konusudur. Bu durum, haksız kazanca yol açar ve adaletsizliğe sebep olur.
  2. Yatırım ve Ticaretin Engellenmesi: Faiz, ticareti ve yatırımı teşvik etmek yerine, insanları hiç emek harcamadan kazanç elde etmeye yöneltir. Bu, uzun vadede ekonomik faaliyetlerin duraksamasına ve işsizliğe neden olabilir.
  3. Dayanışma ve Merhamet Duygularının Zayıflaması: Faiz, insanlar arasındaki dayanışma, merhamet ve yardımlaşma duygularını zayıflatır. Faizsiz borç vermenin önüne geçer ve maddiyatın tek değer haline gelmesine yol açar.
  4. Vicdan ve Şefkatin Yok Olması: Faizle uğraşanlar, karşısındakini bir kazanç kapısı olarak gördüğünden, merhamet ve şefkat gibi insani duyguların zayıflamasına neden olur. Bu durum, tefecilerle mağdurlar arasında düşmanlık yaratır.
  5. İşsizliğe Yol Açması: Faiz, kaynakların etkin kullanılmasını engeller ve işsizliğe sebep olabilir. Sermayenin verimsiz alanlarda toplanması üretimi ve istihdamı olumsuz etkiler.
  6. Toplumsal Adaletsizlik: Faizle geçinen sermaye sahipleri, yalnızca kendi çıkarlarını gözetir. Bu durum, yoksul ve dar gelirli kesimlerin zarar görmesine neden olur ve toplumsal adaletsizliği derinleştirir.

Diyanet’in bu konudaki açıklamalarına göre, faiz hem ekonomik hem de toplumsal zararları sebebiyle haram kılınmıştır.

Benzer konularımız:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 3 )

    1
    2021-09-14T21:52:30+03:00

    Faiz Rabbimiz (cc)’un emri ile haram kılınmıştır. Fakat faizin haram kılınmasında bir takım hikmetler ve faydalar vardır. Onlardan bazıları ise şunlardır;

    Faizli mal bizim kendi malımız değildir. Başkasının malını haksız yere gasp vardır.

    Faize alışan bir insan çalışmayı ve elinin emeği ile para kazanmaktan vazgeçer.

    Faiz insanlar arasında olan yardımlaşma ve dayanışmayı engeller.

    En iyi cevap
    2
    2022-01-26T23:43:02+03:00

    Okuduğum bölümde birkaç tane sigortaya dair (faiz hesaplaması içeren) dersler görüyorum. Haram mı?

    1
    2024-09-28T13:56:11+03:00

    Derslerin kendisinde haramlık neden olsun ki. Haram olan kısmı; faiz fiilini gerçekleştirmektir. Yani faizi alan, sayan, kayıt altına alan günahkâr olur. Ama faiz ile ilgili ders okuyan kişiye günah yoktur.

Cevapla