Faiz Ve Zararları

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Faiz Ve Zararları

Faiz Ve Zararlari

Yüce dinimiz İslam, insanların hayrına olan fiilleri emretmiş, zararına olan hal ve davranışları yasaklamıştır. İlahi gazaba yaklaştırılan Allah’ın rızasından uzaklaştıran bu yasaklardan biride faizdir. Faiz, borç verenin borç olarak verdiği anaparaya ilave olarak ve belirli miktarda bir fazlalığı borçluya yüklemesidir. Faiz hak ve hukuka değer vermeyen kendi menfaatleri uğruna ilahi kanunları çiğneyen kimselerin işidir. Zengini daha zengin fakiri daha fakir yapan malın ve paranın karşılıksız el değiştirmesine sebep olan faiz, Yüce Allah’ın şu emriyle haram kılınmıştır.”Allah alış verişi helal faizi haram kılmıştır”(1) Peygamber efendimiz (SAV) Veda hutbesinde “Cahiliye dönemindeki faiz kaldırılmıştır.”(2) buyurarak faizin yasaklandığını ümmetine tebliğ etmiştir. Böylece faiz almak ta vermekte yasaklanmıştır.

 

Yüce Mevlamızın yasakladığı faizin bir çok zararları vardır. İslamda bir kimsenin çalışarak alın teriyle geçimini temin etmesi istenir. Faiz ise insanları çalışıp kazanmak ve üretime katkı yapmaktan alıkoyar. Kaynakların tam ve verimli kullanılmasını önleyerek işsizliği artırır. Yatırımları üretimden çeker. Çünkü faizde üretim yapmadan paranın artması vardır. Ancak “İnsanların malları arasında faiz yoluyla artsın diye verdikleri Allah katında artmaz”(3)

 

Sermayenin belli ellerde birikmesine sebep olan sermayenin verimliliğini azaltan, sermaye sahiplerinin ihtiyaç sahiplerini sömürmesine sebep olan illet faizdir. Zengin ve fakir arasındaki sosyal dengeyi bozan yoksul ve dar gelirli kimselerin geçim sıkıntısını artıran bela faizdir. Çünkü faiz verenler muhtaçların kazançlarını haksız yere ellerinden alırlar. Rabbimiz ise bunu nehyeder.

 

Kur’an-ı Kerimde “Allah faizi tüketir, sadakaları artırır(4)” buyrulmaktadır. İslam da zekât, infak ve yardımlaşma ile sosyal denge sağlanır. Faizle insanlar arasındaki yardımlaşma ve dayanışma duyguları azalır. Bunun yerine hırs, kin, nefret ve haset artarak toplumun huzuru ve mutluluğu zedelenir.  Toplumun refahı ve mutluluğu için büyük zararları olan faiz illetinden kurtulmak gerekir.Bir kimse faiz belasına bulaşmışsa bir an önce tevbe edip bundan vazgeçmelidir. Çünki yüce mevlamız hatasını anlayıp ondan dönüp tevbe edenleri sever ve onları affeder.

 

1-Bakara Suresi 275. Ayet

2-Müslim Hac 147

3-Rum Suresi 39. Ayet

4-Bakara Suresi 276. Ayet

5-A.İmran Suresi 130. Ayet

Benzer Konular:

Answers ( 5 )

    0
    2022-08-04T20:55:49+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    faiz

    Benim gitmek istediğim bir okula faizli bir banka da sponsorsa sıkıntı olur mu? diğer sponsorlar baykar,aselsan vs.

    0
    2022-08-05T13:53:02+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Faizli bankanın sponsor olmasında sizin için bir sıkıntı yoktur. Sıkıntı bir şekilde faizli paranın size bulaşmasıdır. Eğer böyle bir durum söz konusu değilse bu okula gitmenizde dinen bir engel yoktur.

    0
    2023-03-19T14:32:28+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Faiz

    Hayırlı günler ben size bir soru sormak istiyorum benim annem ve babam ayrı annemle yaşıyorum ve annem çalışamıyor düzenli bir gelirimiz yok insanlar hayır için ramazanda fitre veriyorlar öyle geçiniyoruz ama bir akrabamız bize bir miktar para verdi ve bu parayı bankaya vadeli yatırdı benim okumam için ben özel üniversite kazandım ve vadeye yatan parayı okul ücretine veriyoruz bunun günahı var mı ilerde mesleğimden kazanacağım para helal olur mu ne yapmam gerekir kişisel hayatımı etkiler mi telafisi olur mu ne yapmalıyım?

    0
    2023-04-09T20:25:46+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Faiz ve zekat

    Ben 2015 yılında ev almak için katılım bankası aracılığıyla (faizsiz diye) bir yapı kooperatifine girdim. Ev 2016 da başlayıp 2018de bitmesi taahhütlü idi fakat inşaat seneler sürdü 2022 sonuna geldik daha tam bitmiş değil. Bu süreçte taksit taksit maaşımın büyük bölümünü buraya yatırdım evin borcu bitmeden maliyetler çok arttığı icin bizden ara ödeme istenildi birkac kez ve bir şekilde borç falan bulup verdik fakat son olarak inşaatın bitirilmesi için yüklü miktar para istenildi, benimde verecek gücüm olmadığı için veremedim. Kredi çekip faize de girmek istemedim. Ödenmemesi (2022 Şubat ayına kadar) halinde ise aylık faize bineceği soylenildi borcun. Ben borç bulacağımı söyledim babam ise ben halledeceğim bulacağım dedi ama halletmedi. Bende faize binen hiç bir kısmını kabul etmiyorum evin, kâra da zarara da ortak değilim ev satılırsa ben sadece kendi hissem kadar (1/3 unu yatırdım evin parasinin) pay alırım dedim.
    Bu eve girme maksadimda ev iki yılda biter bende için evi satar kârı ile araba alırım dusuncesiydi. Ama ev 7 yıl oldu bitmedi kârı geçtim nerdeyse zarara girdim.
    Sorularım ise şunlar;
    1) Kalan borc ödenmediğinden bende faize / vebale girmiş oldum mu ? Olduysam ne yapmalıyım ?
    2) Bu ev 7 yıldır bitmedi oturulmuyor daha ama bitmek üzere borcuda var mecbur satacağım ve araç alacağım. Bu evin zakatini vermem gerekir mi ? Gerekirse nasıl hesaplamam gerekir.

    Allah razı olsun. Esselamualeykum.

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    FAİZİN TOPLUMSAL ZARARLARI

     

    Faiz, borç verilen bir parayı veya malı belli bir süre sonunda fazlasıyla geri almaktır. Borçlunun ödemek zorunda kaldığı hak edilmeyen fazlalıktır. Alın teri dökmeden, emek sarf etmeden kazanç elde etmektir. Dara düşmüş, zorda kalmış kişilerin bu hâllerini fırsata çevirmektir. İslam faizin her türünü kesin olarak haram kılmıştır. Faizli işlemleri en büyük günahlardan saymıştır. Faiz, yalnızca malın değil, aynı zamanda ömrün de bereketini azaltır. Faiz yüzünden ortaya çıkan nice iflaslar, intiharlar, dağılan aileler, heba olan hayatlar vardır. Faizin yaygın olduğu toplumlarda dar gelirliler ve yoksullar ezilir. Zenginle fakir arasındaki uçurum gittikçe derinleşir. Allah rızası için borç verme, yardımlaşma, sevgi, merhamet, ihsan ve infak gibi erdemli davranışlar ortadan kalkar. Dinî ve ahlaki değerler örselenir. Helal haram duyarlılığı zayıflar. Nihayetinde meşru olup olmadığına bakmaksızın kazanç elde etmeye çalışmak, toplumda büyük huzursuzluklara sebep olur.

    En iyi cevap

Cevapla