Faizin, kişisel, toplumsal ve ekonomik zararları

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Faizin zararları maddeler halinde

Faizin kisisel toplumsal ve ekonomik zararlari

Faiz belasının fert ve toplum hayatına verdiği zararları toplu bir şekilde şöyle göstermemiz mümkündür. 1. Faizin ferdi zararları. 2. Faizin sosyal zararları. 3. Faizin ekonomik zararları.

 

1. Faizin ferdi (kişisel) zararları: Faizle muamele ferdin ahlâkını, vicdanı ni ve Müslüman kardeşine karşı duygularını ifsad eder. Genel olarak da fertler arasına çekişme, egoistlik ve kendini beğenmişlik emârelerini soktuğu, fertleri birbirine karşı düşman durumuna düşürdüğü için, toplum içersinde yardımlaşma esasını yıkıyor ve berbat ediyor. Faiz cinin bütün düşüncesi halkın kanını emmek ve mal biriktirmektir. Bunun için, her yol mubahtır. Nitekim ahlâki ifsåd edici ve insanoğlunun mânevî hayatını yıkmak isteyen her hareketin gerisinde faizle iştigal eden kimseler vardır. Faiz onlara göre kazançtır. Kazanç getirecek her şey mubahtır. Bu tipler günümüzde en açık bir şekilde görülmektedir.

2. Faizin sosyal zararları: Şüphesiz faiz, fertler arasında bencilliği, çekişmeyi, düşmanlığı doğurduğu gibi, toplumların da dağılmasına ve birbirlerine düşman olmasına da vesile olur. Hâlbuki İslâm, fertlerin birbirine karşı şefkatli ve yardım sever olmalarını ister. Faiz ise insan ların kalbine haset ve düşmanlık tohumlarını eker, sevgi ve kardeşlik bağlarını yıkar. Faizcide sevgi, merhamet, yardımlaşma ve kardeşlik bağları olmadığı gibi, toplumda da o esasların yok edilmesi için en çok çalışan kişidir. Fert ve cemiyetin baş düşmanı olan faizciler, halkı sö mürmekten başka bir şey düşünmezler.

3. Faizin ekonomik zararları: Faiz, toplumda sınıflaşma vâkıasını ortaya çıkarır. Bir tarafta müreffeh yaşayan, ezilenlerin, sömürülenle rin kanıyla, parasıyla geçiren insanlar. Diğer yandan ezilen, sömürülen, muhtaç ve mağdur edilmiş, dünya nimetlerinin birçoklarından mahrum fert ve toplumlar.

İşte bu iki sınıf arasında maddeten olduğu kadar månen de bir çarpışma vardır. Faize dayalı ekonomik yapı, ülke içersinde huzursuzluğa, mal, can, nesil ve din emniyetinin ortadan kalkmasına sebep olan en büyük âmillerdendir. Faizin girdiği toplumlarda, sınıf kavgaları, anarşik olaylar, aile ve toplumsal sıkıntılar giderek artar. Bugün faizcilik, insanlığı yok etmeğe götüren en büyük belalardan biri haline gelmiştir. Önceki asırlarda borsalar veya ferdi zenginler halinde ortaya çıkmış olan faizciler, günümüzde modern banka ağaları, kapitalistler ve tröstler olarak kendini göstermektedir. Bugün yeryüzünde hemen hemen bütün paralar çok az olan faizci zenginlerin veya bankaların elinde toplanmaktadır. Borç ve ren faizci her halü karda kazanç sahibidir. Bu kazançlarını arttıran ve büyük paraları tekelinde toplayan faizciler, ekonomik hayatı istedikleri gibi ayarlamakta, sevk ve idare etmekte, toplumun kültür ve siyâsî ha yatına yön verebilmektedir. Öyle ki bunlar ihtilâllere dahi vesile olmaktadırlar. Mü’minlere düşen vazife, Allah’ın (cc.) yasağından kaçınmak ve hayrı ikâme etmektir.

Faiz neden haram kılındı? Maddeler halinde

FAİZ HAKKINDA KONULARIMIZ:

Answers ( 2 )

    1
    2021-09-30T06:49:13+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Faiz; Rabbimiz (cc) tarafından haram kılınmıştır. Bizler Rabbimiz (cc) haram kıldığı için faize bulaşmayız. Fakat faizin aynı zamanda kişisel, toplumsal ve ekonomik zararları vardır. Faizin kişisel zararları; faizle muamele ferdin ahlâkını, vicdanı ni ve Müslüman kardeşine karşı duygularını ifsad eder. Faizin toplumsal zararları ise; toplumların da dağılmasına ve birbirlerine düşman olmasına da vesile olur. Faizi veren kişi de merhamet duygusu olmaz. Son olarak faizin ekonomik zararlarına değinecek olursak; toplumda sınıflaşma vâkıasını ortaya çıkarır. Bir tarafta müreffeh yaşayan, ezilenlerin, sömürülenle rin kanıyla, parasıyla geçiren insanlar. Diğer yandan ezilen, sömürülen, muhtaç ve mağdur edilmiş, dünya nimetlerinin birçoklarından mahrum fert ve toplumlar.

    En iyi cevap
  1. Soru avatarı
    1
    2022-03-28T14:51:55+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ben faiz ile para kazanıyorsam eğer bunuda ailemin haberi olmadan aileme parayı yediriyorsun bana faizi o günah yazılıyor mu aileme bir günahı var mı

    0
    2023-12-09T12:23:59+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ailenize neden günahı olsun ki. Aileyi geçindirmek zorunda olan sizsiniz. Ve Allah faizi haram kılmıştır. Faizden uzak durmanız gerekmektedir. Siz ve aileniz helalinden yemek zorundasınız.

Cevapla