Fal Baktırmak günah mı? Diyanet Fetvası

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Sanal fal baktırmak günah mı? diyanet

Sanal fal baktirmak gunah mi diyanet

FAL BAKTIRMAK GÜNAHMIDIR?

SELAMUN ALEYKÜM HOCAM. HOCAM BİR GÜN OKULDAN GELİYORDUM ANNEM VE ARKADAŞLARI VARDI KAHVE FALAN İÇİYORLARDI Bİ ABLADA EĞLENCESİNE BİRŞEY DEDİ KAFASINDAN SALLADI HOCAM Bİ ABLADA KIZ BENDE OLDU ÖYLE ŞEYLER DEDİ BAZEN TUTUYOR BAZEN TUTMUYOR BEN 9 SINIFA GİDEN Bİ GENCİM PEYGRAMBERİMİZİN HAYATI DERSİNDE ŞİRKİ ÖGRENDİK BURDA BİRAZ AKLIMA TAKILDI KADINA BİRŞEY SORDUM SEN BUNA İNANIYORMUSUN DOĞRU ÇIKTI ÇIKMIŞ OLABİLİR SALLADIN TUTU AMA SEN GAY BI BİLİYORMUSUN DEDİM ODA OLM BEN İNANMIYORUMKİ DOĞRU ÇIKTI DEDİĞİME BAKMA BİZDE BİLİYORUZ EĞLENCESİNE DEDİ HOCAM BENDE HÜZNÜ ZAN ETTİM YANİ KAFAM KARILAN BUNLARIN YAPTIĞI ŞEY ONLARI ŞİRKE GÖTÜRÜR MÜ?

Fal bakmak, baktırmak, gaibden haber vermek veya gaib’le ilgili bilgileri verdiklerini iddia eden kimselere müracaat ederek onlardan bilgi istemek konusunda Peygamberimizin sözleri çok şiddetlidir. Bir hadisi şerifte şöyle buyurulmuştur:
“Her kim arrâfe (çalınan bir şeyin veya yitiğin bulunduğu yeri haber verdiğine inanılan kimseye) gelip ondan bir şey sorar da, ondan aldığı bilgiyi doğrularsa, o kimsenin kırk gün namazı kabul olmaz.”
Konumuzla ilgili başka hadisi şeriflerin mealleri şöyledir:
“Kuşun ötmesinden, uçmasından kötü manalar çıkarmak, ufak taşlar (nohut ve baklalarla) fal açmak, kum üzerine hatlar çizmek, bunlardan geleceğe ait hükümler çıkarmak sihir ve kehanet nevindendir.”
Bir gün: Ya Rasûl’ellâh! Ben câhiliye devrini yaşadım. Yüce Allah bizi İslâm Dini’ne hidayet buyurdu. Bizden bazıları var ki, Kâhinlere müracaat ederek gayba ait haberler alıyorlar. Ne bu-yurulur? dedim. Rasûl’ü Ekrem:
– “Onlara gitmeyin (verdikleri haberlere inanmayın.”
– Ya Rasûlallâh! bazılarımız da, bir kuşun ötmesinden, sol yana uçmasından kötü manalar çıkarıyoruz. Buna ne dersiniz? dedim. Rasûl’ü Ekrem:
– “Bu, kalblere insanlık hali arız olan bir takım zanlardandır. Bu tür yorumlar onları işlerinden alıkoymasın.” buyurdu.
Ebu mes’ûd El-Bedrî’den nakledilen bir hadis-i şerifte de Sevgili Peygamberimizin “Köpek satıp ücret almaktan, fuhuş yolu ile kazançtan ve falcılık ücretinden müslümanları nehyettiği” haber verilmiştir.
Falcılık ve Modern Falcılar
Falcılık, günümüzde insanların ilgisini çekmeye devam ediyor. Yeni yıla girerken meşhur falcılar gelecek yılla ilgili kehanetlerde bulunmakta, insanların ilgisini çeken haberler vermekte, bu tür haberler çeşitli basın-yayın organlarında geniş yer tutmakta, bir takım insanlar bu tür hayal mahsulü bilgilere inanmaktadır. Hemen bütün dünya gazete ve dergilerinde, yıldız falları yayınlanmakta, okuyucular bunları merakla okumakta, kendi gelecekleri ile ilgili sonuçlar çıkarmaktadırlar.
“Yeni yılda şu olacak, bu olacak, şu meşhur adam ölecek, şu günde dünyanın düzeni bozulacak v.s.” gibi sözlerle her yeni yıl biterken falcıların sesleri yükselir. Fakat bu kehânetler hiç bir zaman gerçekleşmez. İnsanlar bu tür yalan kehânetlerle avutulur.
Falcılık dinen yasak, haram ve reddedilmiş olduğu gibi kanunen de yasaklanmış olmasına rağmen özellikle boyalı basında geniş bir şekilde yer almaktadır. Bu tür falların ne derece gerçek dışı, vehim ve hayal mahsûlü olduğunu göstermek için bazı örnekler sunmak gerekiyor.
2.6.1995 günü çeşitli gazetelerin yıldız falı köşelerinde yer alan fallardan örnekler şöyledir:
Koç Burcu (21 Mart-20 Nisan tarihlerinde doğanların falı)
– Bugün sosyal ve kültürel açıdan hareketli geçecek. Katılacağınız toplantılarda hoş vakit geçirecek, yeni dostlar edineceksiniz. (Ekran)
– Ev ve ailenize olan bağlılığınız nedeniyle kimi zaman işlerinizi aksatıyorsunuz. Ailenizin yükünü tek başınıza omuzlamanız çok hatalı. (Melodi)
– Maddi yöndeki gelişmeler umduğunuz boyutta olacak. Siz bile bu duruma şaşacaksınız. (Hürriyet)
Kova Burcu (22 Ocak-19 Şubat tarihleri arasında doğanların falı)
– Babanız veya erkek kardeşinizle aranızdaki sorunları çözümlemenin tam zamanı. Dikkatiniz ve zekanız keskinleşiyor. (Ekran)
– Mâli açıdan rahatlayacağınız bir döneme giriyorsunuz. Sevgilinizle olan tartışmalarınıza da son vereceksiniz. Keyfiniz çok yerinde. (Melodi)
– Aşkta yapmacık tavırlardan kaçının. İlişkilerinizde doğal olamıyorsunuz. Bu da her şeyi aleyhinize çeviriyor. (Hürriyet)
Aynı günde, üç ayrı basın organında yer alan ve aynı kişilere ait olduğu iddia edilen bu fallar incelendiğinde görüleceği gibi; bunların birbirinden tamamen farklı, hatta birbirine tamamen ters yorumlar olduğu görülecektir. En yaygın fal örneği olan yıldız fallarında bu derece açık yalanların olması, kahve falı, ruh çağırma, bakla falı, nohut falı, yılbaşı falı… gibi fal örnekleri ile geleceğe ait haberler vermenin ne tür yalancılıklara âlet edilebileceğini ortaya koyması bakımından son derecede ilginçtir, ibret vericidir.
Basında yer alan yıldız falları dışında kurşun dökmek, nazar boncukları, iğde çekirdekleri ve benzeri şeyleri elbise sırtına dikmek, muhabbet için fala baktırmak, kısmeti çıkmayan kızı arkasına takarak mezar mezar dolaştırmak, bakla attırmak, kum döktürmek, yatır türbeleri çevresine çabut bağlamak, ruh çağırtmak, kahve falına baktırmak, medyumlardan gelecekle ilgili haber almak ve benzerleri bu gün ülkemizde yaygın olan falcılık ve kehanet örneklerindendir. Bunların tümü hurafe ve batıl inanışlardır, dinimizce yasaklanmıştır.
Falcılar bir şey biliyorlarsa önce kendilerini kötülüklerden korumalı, kendi geleceklerine âit bilgileri edinmeli, başkalarını yalanları ile aldatmamalıdırlar.
Bir sürü ihtimalin içinden birinin tesadüfen mevcut hale uygun düşmesi, falcıların geleceğe âit bilgileri veya gaybı bilmeleri anlamına gelmez. Falcılara inanıp İslâm’ın temiz inanç esaslarına ters düşen davranışlara girişmek, bir müslüman için uygun düşmez. Fala bakmak, falcılık yapmak, falcılık yaparak kazanç temin etmek, fala inanmak, fal baktırmak, geleceği ile ilgili bilgiler edinmek için falcıya başvurmak, bir mü’mini Allah’ından ve imanından uzaklaştırır. Falcıya ve fala inanmak haramdır. Yüce Allah ve Sevgili Peygamberimiz her türlü falı ve falcılığı yasaklamış, falcıların cennet yüzü göremeyeceklerini bildirmiştir.
Daha önce de ifade edildiği gibi kanunlarımız da falcılığı yasaklamıştır.
İyiye ve Kötüye Yorma
Dinimizin yasaklağı fal, falcılık ve fala baktırma konularından söz ederken “Fa’li Hayr”dan, olayları iyiye yormadan, “Te-şe’üm” olayları kötüye yormadan da söz etmemiz gerekiyor. Olayları iyiye yormayı İslâmiyet hoş görür. İyiye yorma, yani: Fa’li Hayr; duyulan bir güzel sözü, haberi, olayı güzel saymak, onu hayra delil saymaktır. Bu tür bir yorum, bizzat Peygamberimiz tarafından yapılmıştır. Hudeybiye seferi esnasında, Hudeybiye anlaşmasına Kureyş temsilcisi olarak Süheyl b.Amr’ın geldiğini gören Sevgili Peygamberimiz, “Süheyl” kelimesinin Arapça da “yumuşaklık ve kolaylık” manasını taşımasını bu anlaşma için hayra yorarak şöyle buyurmuşlardır.
“Artık işiniz kolaylaştı demektir.”
Bu olay bizzat Hz. Peygamberin bir kelimeyi hayra yormasıdır.
İyeye yorum için bir başka örnek şudur:
Tabiinin büyüklerinden Abdullah b.Avn’e;
– “Güzel kelime ile hayra yorma nasıl olur?” diye sorulunca:
– “Bir hastanın kendisine “Salim” diye hitabedilmesinden sağlığa kavuşacağı anlamını çıkarması, o sözün manasından hareketle o hitabı öyle yorumlamasıdır.” diye cevap vermiştir.
İslâm Dini ve O’nu insanlığa tebliğ eden Sevgili Peygamberimiz olayları kötüye yormayı, onlardan geleceğe ait kötü haberler ve yorumlar çıkarmayı da yasaklamaktadır. Hz. Peygamber hiç bir şeyi uğursuz saymazdı. Bir Hadis-i Şerifin Meali şudur;
“Hastalığın bizatihî sirayeti yoktur. (Gerçek tesir Allah’ın takdiri iledir.) İslâm’da Teşe’üm (Olayları kötüye yorma)de yoktur. Tefe’ül (olayları iyiye yorma) hoşuma gider.”
-Ya Rasulallâh! Tefe’ül nedir? diye sordular.
“Güzel sözdür…” diye cevap verdi.
Rasul’ullâh (S.A.S.)’ın yanında Teşe’ümden söz edilmişti. Bunun üzerine Peygamberimiz;
“Bunun en iyisi tefe’üldür. Teşe’üm, bir müslanın azmettiği bir şeyden vazgeçirmesin. Sizden biriniz, hoşuna gitmeyen bir şey gördüğünde: ’İlâhi! İyilikleri yalnız sen verirsin, kötülükleri de ancak sen def edersin. Fenalıktan korunmak, itaat ve iyiliklere kudret, yalnız senin başarı vermen ve hida-yetinledir.’ diye dua etsin.” buyurdu.
Sonuç
Falcılar, bir takım şekil ve sembollere bakarak geleceği gördüklerini ve gaybı bildiklerini iddia ederler. Bu iddialar doğru değildir. Söylediklerinden binde biri denk gelse dahi bu, onların gaybı bildiklerine delil olamaz. Çünkü gaybı Allah’tan başka kimse bilemez. Fal bakmak veya baktırmak, dinimizin hükümlerine göre haramdır. Eğlence için dahi olsa falcılara müracaat edilemez. İnsan ancak Allah’ın yarattıkları ve bildirdikleri üzerinde akıl yürütür, ilim öğrenmeye çalışır. En akıllı ve en gelişmiş bilgilere sahip olmasına rağmen insanın bilgisi ve enerjisi dahi sınırlıdır. İnsanın geleceğe dair ilmi verilere dayanmayan kehanetlerde bulunması, bu yolla bilgiler vermesi, görünmezi (gaybı) bilmesi gücü dışındadır. Geleceğe dair ileri sürülen ve ilmî verilere dayanmayan kehanetlerin, verilen bilgilerin tamamı ihtimalî bilgilerdir. Doğru veya yanlış olabilir. İnsan, İlâhi, tabiî ve beşerî kanunlar arasında bir takım sebep-sonuç münasebeti kurabilir, bir takım olayları ve gerçekleri keşfedebilir, yeni yeni icatlar yapabilir. Ama bu keşif, icat, bilme ve tanıma gücü, insanda da sınırlıdır. O sınırın ötesi meçhuldür. “Gayb Alemi”dir. Gaybın bilgisi ise yüce yaratıcının ilim, irade ve kudretine tabidir. Bu nedenle Allah’ın bildirmediği bir şeyi “Ben bilirim” demek, Allah’ın koyduğu nizama aykırıdır. Allah’a isyandır. Gaybdan haber verdiklerini söyleyenlere inanmamak bir vazife, inanmak ise günah ve yasaktır.

Benzer Konular:

Answers ( 8 )

    1
    2021-10-13T16:17:17+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Fal bakmak, baktırmak, gaibden haber vermek veya gaib’le ilgili bilgileri verdiklerini iddia eden kimselere müracaat ederek onlardan bilgi istemek konusunda Peygamberimizin sözleri çok şiddetlidir. Bir hadisi şerifte şöyle buyurulmuştur:

    “Her kim arrâfe (çalınan bir şeyin veya yitiğin bulunduğu yeri haber verdiğine inanılan kimseye) gelip ondan bir şey sorar da, ondan aldığı bilgiyi doğrularsa, o kimsenin kırk gün namazı kabul olmaz.”

    En iyi cevap
  1. fal avatarı
    0
    2021-10-14T08:00:29+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hocam merhabalar. Biliyorum doğru bişey değil ama kız arkadaşım bugün falcıya gitmiş ve falcı ona benimle ilgili benim babama önümüzdeki kasım ayında birşey olacağını söylemiş. Sizce doğru mudur? Sen

  2. Rüya avatarı
    0
    2022-02-22T23:59:02+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hocam selamin aleykum,

    Dun gece ilerde kayinvaldim olacak kadin kardesinin hanimina gitti oturmaya
    Ve o hanim da iki de bir fal bakar terot kartlari ile ve genelde soyledigi cikiomus ve cikio da.
    Hocam o gece kadin benimle ilgili bi bilgi toplamis ve demiski suanki yaptigi isi sevmio ama ilerde cok guzel bi is yapip buyuk kazanc elde edicegine soylemis..

    Hocam bu kadin beni ne tanio ne bilio boyle bir bilgiyi nerden toplayabilir?

    Daha da bitmedi

    Ayni gece bi ruya gordum bi kadin bana buyu yapmaya calisiyodu arkamdan bende o kadini itiyodum ondan uzak durmaya calisiyodum ondan kacip..
    Daha sonra birkac seyler gordum tabiatin rengarenk olduguna ve etrafdada uc harfliler gezindigini cesitli cesitli yaratiklar gordum.. sonra euzu besmele edip uyanmaya calismisim ve uyandim..

    Hocam nedir bu?

    Neyin habercisi? Dusundugum gibimi bir isaretmidir?
    Yada kadin baktigi icin ruyamda sadece oyle seyler mi gordum malum haber alioya cinlerden?

  3. Soru avatarı
    0
    2022-05-18T05:42:10+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    selamın aleyküm hocam. fal ile alakalı bazı sorularım olacak size. hocam fal baktırmak ve çıkan fala inanmak insanı dinden çıkarttığını söyleyenler oluyor. falcıların bazı şeyleri tutturmasına peygamberimiz cinlerden öğrendiklerini ama söyleyen cinlerin söylediklerine yalan karıştırdığını söylemişler. bu söylenenlerin yani fala inananların dinden çıkacağı doğru mudur?  ve peygamberimizin dediği falcıların cinlerden bilgi alma durumu nasıl oluyor? cevaplarsanız beni çok mutlu edersiniz Allah şimdiden razı olsun.

      1
      2022-05-18T20:18:58+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Ve aleyküm selam ve rahmetullah.

      Sevgili kardeşim;

      Fal bakmak, baktırmak, gaibden haber vermek veya gaib’le ilgili bilgileri verdiklerini iddia eden kimselere müracaat ederek onlardan bilgi istemek konusunda Peygamberimizin sözleri çok şiddetlidir. Bir hadisi şerifte şöyle buyurulmuştur:

      “Her kim arrâfe (çalınan bir şeyin veya yitiğin bulunduğu yeri haber verdiğine inanılan kimseye) gelip ondan bir şey sorar da, ondan aldığı bilgiyi doğrularsa, o kimsenin kırk gün namazı kabul olmaz.”

    0
    2022-07-14T19:20:04+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Fal bakmak baktırmak

    Hocam ben fal bakmanın şirk olduğunu biliyordum. Ama sakız kağıtlarında ki fallarin fal olduğunu yeni öğrendim. Hep sakız aldıktan sonra fallara bakardım. Ama bilmiyordum onların fal olup olmadığını. Okur eğlenirdim. Şimdi ben şirk e mi girmiş oluyorum

    0
    2023-01-13T08:31:20+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hocam el çizgisinden meslek bakmak günahmı

  4. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    El çizgisinden fal baktırmak caiz değildir

    0
    2023-03-06T22:57:19+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hocam selamün Aleyküm Allah rızası için cevaplayın

    Detaylı anlatacağım hakkınızı helal edin,

    Hocam benim 1  tane tanıdığım var samimi olduğum, İntertten fal baktırmış ve çıkan falı Instagram hesabında paylaşmış ve yazan falın üstüne “kurtuluyormuşum ben” yazıp 2 tane emoji koymuş,bu kişiye cevap yazdığım da aramda  şu şekilde -tam hatırlamıyorum o yüzden ona yakın birşeyler yazmayı deniyeceğim inşallah- konuşma geçti;

    +Fal baktırma sıkıntılı o işler

    -Eğlencesine

    +İnanma,inanmadığını biliyorum uyarmak için yazdım.

    Hocam 2 sorum var şimdi

    1.Şimdi <inanmadığını biliyorum> şeklinde ona  yazmam beni dinden çıkarır mı?Ben,o an da “-eğlencesine” diyince,inanmadığını düşündüm, ondan öyle yazdım -haşa- amacım gayb ile ilgili bişey demek değildi.

    2.Şimdi hocam bu kişinin müslüman olan yönleri de var Namaz kıldığımı söylediğim de Allah kabul etsin,Dua vs. Olunca “amin” deme gibi Dini tarafları olan biri fakat,Fala inanıyor mudur inanmıyor mudur Allah bilir,ben şimdi bu kişiyle arama mesafe mi koymam lazım yoksa fala inanmıyor ise bile oraya “kurtuluyormuşum ben” diye yazdığındaki niyeti falan mı öğrenmem lazım bu kişi müslüman mıdır çünkü ona göre konuşmaya devam edeceğim fala inanıp inanmadığını sorabilirim fakat o yazı daki niyetini sorabilecegimi sanmıyorum,o yazı daki niyetlerin dinden çıkarmayan bir tarafı varsa onu mu kabul etmeliyiz,dinden çıkarmayan bir niyet olabilir mi o yazı da?umarım anlamışsınızdır genel olarak söyleyebilirsiniz hocam ne yapmam lazım tek konuştuğum kişi diyebilirim.

Cevapla