Paylaş
Farz Olan Oruçlar
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Farz oruçlar kaç tanedir?
a) Ramazan ayında oruç tutmak. Allah-ü Teâlâ buyuruyor ki: “Kim bu (Ramazan) ay(in)a ulaşırsa, onu oruçlu geçirsin.”
b) Mazeretli veya mazeretsiz olarak tutulamayan Ramazan orucunu, başka günlerde kazâ etmek. Allah-ü Teâlâ buyuruyor ki: “Kim hasta veya yolcu olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar.”
c) Tutulamayan Ramazan orucu, kazâ olarak tutulurken bozulursa, bu orucun da yeniden tutulması. Ümmü Hâni (r.anhâ)’dan rivâyetle: “Oruçlu iken Rasûlüllah (s.a.v.)’in huzuruna girdim. Bana içtiğinden arta kalanı uzattı. Ben de onu içtim, sonra: “Ey Allah’ın Rasûlü! Ben oruçlu idim; fakat Senin artığını da geri çevirmek hoşuma gitmedi” dedim. O da şöyle buyurdu: “Eğer tuttuğun oruç Ramazan gününün bir kazâsı ise onun yerine bir gün daha oruç tut.”
d) Başlanan Ramazan orucunu bozduktan sonra tutulan keffâret oruçları. Rasûlüllah (s.a.v.) buyuruyor ki: “Ramazan’da bilerek orucunu bozan kişi, zihar yapanın tutması gerektiği (gibi iki ay peş peşe) keffâret orucu tutması gerekir.”
e) Zihar orucu. Allah-ü Teâlâ buyuruyor ki: “Kadınlarından zıhar yaparak ayrılıp, sonra da söylediklerinden dönecek olanlar, eşleriyle birbirlerine dokunmadan önce, bir köle azat etmelidirler. İşte bu hüküm ile size öğüt veriliyor. Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır. (Buna imkân) bulamayan kimse, hanımıyla temas etmeden önce art arda iki ay oruç tutar. Buna da gücü yetmeyen, altmış fakiri doyurur. Bu (hafifletme,) Allah’a ve Rasûlüne inanmanızdan dolayıdır. Bunlar Allah’ın hükümleridir. Kâfirler için acı bir azap vardır.”
f) Yanlışlıkla ve kazâ ile adam öldürme. Allah-ü Teâlâ buyuruyor ki: “Yanlışlıkla olması dışında, bir mü’minin bir mü’mini öldürmeye hakkı olamaz. Yanlışlıkla bir mü’mini öldüren kimsenin, mü’min bir köle azat etmesi ve ölenin âilesine teslim edilecek bir diyet vermesi gereklidir. Meğerki ölünün âilesi o diyeti bağışlamış ola. (Bu takdirde diyet vermez.) Eğer öldürülen mü’min olduğu halde, size düşman olan bir toplumdan ise mü’min bir köle azat etmek lâzımdır. Eğer kendileriyle aranızda antlaşma bulunan bir toplumdan ise, âilesine teslim edilecek bir diyet ve bir mü’min köle azat etmek gerekir. Bunları bulamayan kimsenin, Allah tarafından tevbesinin kabulü için iki ay peş peşe oruç tutması lâzımdır. Allah her şeyi bilendir, hikmet sahibidir.”
g) Yemin keffâret oruçları. Allah-ü Teâlâ buyuruyor ki: “Bilerek yaptığınız yeminlerden dolayı Allah sizi sorumlu tutar. Bunun da keffâreti, âilenize yedirdiğiniz yemeğin orta hallisinden on fakire yedirmek, yahut onları giydirmek, yahut da bir köle azat etmektir. Bunları bulamayan üç gün oruç tutmalıdır. Yemin ettiğiniz takdirde yeminlerinizin keffâreti işte budur. Yeminlerinizi koruyun, (onlara riâyet edin.) Allah size âyetlerini açıklıyor; umulur ki şükredersiniz!”
Keffâret oruçları peş peşe ara vermeden tutulmalıdır. Kadınlar hayız ve nifas hallerinde tutamazlar, bu durumlarının sona ermesi sonucu ara vermeden oruca devam etmelidirler. Kadın veya erkek normal bir hastalık nedeni ile ara verecek olursa, yeni baştan tekrar tutması gerekir.
Ramazan orucu sadece belirli bir vakitte; yani Ramazan ayında tutulabilirken, Ramazan orucunun kazâsı da dâhil diğer farz, vâcip ve nâfile oruçlar, oruç tutmanın mübah olduğu herhangi bir günde tutulabilir.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslami gelenekte, Zorunlu Oruç, İslami takvimin dokuzuncu ayı olan Ramazan ayında yeme, içme ve diğer fiziksel ihtiyaçlardan uzak durma eylemini ifade eder. Ramazan ayında oruç tutmak, Müslüman yaşamının temeli olan İslam’ın Beş Şartından biri olarak kabul edilir.
Fiziksel ve zihinsel olarak yeterli durumda olan tüm yetişkin Müslümanların Ramazan ayı boyunca oruç tutmaları gerekmektedir. Kur’an-ı Kerim’de “Ey iman edenler, oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi, sakınasınız diye size de farz kılındı” (2:183) buyurulmaktadır. Oruç şafakla başlar (Fajr olarak bilinir) ve gün batımıyla (Akşam olarak bilinir) biter.
Buluğ çağına gelmemiş çocuklar, oruç tutamayan yaşlılar, yolculukta olanlar, adet gören, hamile veya emziren kadınlar gibi oruç tutmanın bazı istisnaları vardır. Ancak oruç tutmaktan muaf olanlar, yine de Ramazan ayında diğer ibadet ve sadakaları yerine getirmeye teşvik edilmektedir.
Ramazan ayında oruç tutmak sadece bir ibadet değil, aynı zamanda ruhen ve bedenen arınma ve daha az şanslı olanlar için empati geliştirmenin bir yoludur. Aynı zamanda namaz kılarak, Kuran okuyarak ve sadaka vererek Allah’a olan bağlılığı artırma zamanıdır.