Farzı kifaye namazı hangisidir

Question

Hangi namaz farzı kifayedir, namazlardan hangisi farz-ı kifayedir?

Farzı kifaye olan namazlar cemaatle kılınan namazlardan biri olmakla birlikte yapılması durumunda diğer insanların üzerinden sorumluluk kalkar. Örneğin cenaze namazı farzı kifaye namazına örnektir. Bir kişinin cenaze namazı bir grup tarafından kılındıktan sonra o bölgedeki tüm insanların üzerindeki sorumluluk kalkar.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    1
    2021-07-06T05:28:09+03:00

    Farzı kifaye namaz demek; o bölgede yaşayan insanların yerine getirmeleri halinde kişinin üzerinden sorumluluğun kalkmış olması demektir. Cenaze namazı farzı kifaye namazdır. Bir Müslüman’ın cenaze namazını topluluktan birilerinin kılması halinde diğerlerinin üzerinden bu sorumluluk kalkmış olur.

    En iyi cevap
    0
    2023-05-27T05:13:50+03:00

    “Farz-ı kifaye” terimi, İslam’da toplumsal bir yükümlülük olarak bilinen bir tür duayı ifade eder. Bir toplulukta yeterli sayıda insan tarafından yerine getirildiğinde tüm toplum için farzı yerine getirebilecek belirli ibadetler veya dini görevler ile ilgili olan İslam hukukunda önemli bir kavramdır.

    Farz-ı kifaye, namaz bağlamında, bir toplulukta yeterli sayıda kişi tarafından kılındığı takdirde, cemaatin geri kalanından farzı kaldıran namazları ifade eder. Yani bir cemaatte yeteri kadar insan namazı kılarsa, farz bütün cemaat için yerine getirilmiş olur, her ferde farz olmaz.

    Farz-ı kifaye namazına bir örnek de cenaze namazıdır (cenâze namazı). Ölen bir kişinin cenaze namazına yeteri kadar kişi katılıp kıldırılırsa bu, cemaat için farzı yerine getirmiş olur ve her bireyin cenaze namazına katılması farz olmaz. Ancak cenaze namazını yeterli sayıda kişi kılmazsa, cemaati ihmal etme günahı tüm cemaat için geçerli olur.

    Farz-ı kifaye kavramının belirli ibadetler için geçerli olduğunu ve hangi fiillerin bu kategoriye girdiğinin belirlenmesinin İslam alimleri arasında değişebileceğini belirtmek önemlidir. Bu kavramın arkasındaki amaç, herkese yükümlülük yüklemek yerine topluluk içindeki bireylerin gönüllü olarak katılmalarına izin verirken temel toplumsal dini görevlerin yerine getirilmesini sağlamaktır.

    Müslümanların kendi özel durum ve topluluklarında farz-ı kifaye kategorisine giren belirli ibadetleri anlamak için bilgili alimlere veya yerel dini otoritelere danışmaları tavsiye edilir.

Cevapla