Fasit alışveriş

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

fasit alışveriş ne demek, ilgili hükümler nelerdir

Fasit alisveris

Selamun aleykum. Ben malesef bugün fasid bir alısveris yaptım. Kuyumcudan bilezik alacaktım ellerinde istedigim gramajda olmadığı icin yarın teslim edelim dediler ama parayi bugünden aldilar. O anlık gafletle parayi verdim. Ama sarf akitlerinde alim esnasinda parayi vermek gerekiyodu. Yarim saat sonra kuyumcuya gittim yaptığımız caiz degil parami verin dedim ama anlasamadik. Altinin degeri dustu deyip bana 200 lira az para vermeyi teklif ettiler. Bende kabul etmedim yarin bilezigi teslim alcam ama bu alışverişten cok pismanim. Bilezigi almasam da adamlar parami vermicekler. Benim ne yapmam lazim aldigim bilezik haram hukmunde mi olacak? Yaptigimin yanlış oldugunu biliyorum ama merak ettigim konu bilezigi teslim alinca tasarruf yetkim dinen olacak mi?

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    “Fasit alışveriş” terimi İslam’da “haram ticaret” veya “haram kazanç” anlamına gelir. İslam dini, Müslümanlara adil, dürüst ve helal (izinli) kazanç elde etmeyi öğütlerken, haram kazanç yollarından kaçınmayı emreder.

    Fasit alışveriş veya haram ticaret, İslam’a göre şu durumları içerebilir:

    Riba (Faiz): İslam dini, faizli kredi, borçlanma veya yatırım gibi faiz temelli finansal işlemleri haram olarak kabul eder. Faiz almak veya vermek, İslam’da büyük bir günah olarak değerlendirilir.

    Hile ve Dolandırıcılık: İslam dini, insanlar arasında hileli veya yanıltıcı işlemler yaparak kazanç elde etmeyi haram kılar. Dolandırıcılık, sahtekârlık, yanıltıcı reklam veya mal satarken bilgi gizleme gibi eylemler İslam’a göre haramdır.

    Haram Malların Ticareti: İslam, haram kabul edilen malların ticaretini de yasaklar. Örneğin, içki, domuz eti, kumar malzemeleri gibi haram kabul edilen ürünlerin alımı, satımı veya ticareti İslam’da haramdır.

    Haksız Fiyatlandırma: İslam, mal ve hizmetlerin adil bir şekilde fiyatlandırılmasını ve karaborsacılığı yasaklar. İnsanları haksız yere yüksek fiyatlarla mağdur etmek veya mal ve hizmetlerin fiyatını manipüle etmek, İslam’a göre haramdır.

    İslam, Müslümanlara dürüst, adil ve helal kazanç yollarını tercih etmelerini öğütler. Helal ticaret ve kazanç, İslam dini açısından önemlidir ve müminlerin ekonomik faaliyetlerini İslami prensiplere uygun bir şekilde yürütmeleri teşvik edilir.

    En iyi cevap

Cevapla