Paylaş
Fatiha suresi adını nereden almıştır
Question
Fatiha suresinin adı neden fatihadır
FATİHA SÜRESİ İSMİ HAKKINDA BİLGİ
Kurtubî’ye göre bu surenin on iki tane ismi vardır. Bu isimlerinden birisi “es-Salat (namaz)” dır. Bu ismin veriliş sebebi: “Ben namazı kendim ile kulum arasında iki yarıya böldüm” W şeklindeki kudsî hadistir.
Diğer bir ismi “Hamd” dir. Çünkü bu surede hamdden söz edilmektedir. Diğer bir ismi Tatihatül-KitabMır. Çünkü tertip açısından Kur’an’daki ilk sure olup ayrıca namaza da kendisiyle başlanmaktadır. Cumhurun görüşüne göre diğer bir adı da “Ümmül-Kitab”dır ve yine cumhurun görüşüne göre “Ümmü’l-Kuran”da bu sûrenin adıdır. (Bu lafızlar kitabın anası ve Kuranın anası anlamlarına gelir.) Çünkü Peygamber (s.a.) şöyle buyurmuştur: “Elhamdülillah, Üm-mü’l-Kur’an, Ümmü’l-Kitap ve es-seb’u’l- mesânî’dir” [1] Bir başka adı ise “el-Mesânî”dir. Çünkü bu sûre her bir rekatte tekrarlanır. Ona “Kur’an-l Azîm” de denilmiştir. Zira Fatiha suresi Kur’an-ı Kerim’in bütün ilimlerini ve temel maksatlarını ihtiva etmektedir Hz. Peygamber (s.a.)’in şu buyruğu sebebi ile Fatiha Suresinin bir adı “eş-Şifa”dır: “Fatihatü’l-Kitap her bir zehire karşı şifâdır.” [2]
Başka bir adı “er-Rukye”dir. Çünkü Peygamber (s.a.) Fatiha suresini okuyarak bir kabile reisini rukye yapan (okuyarak tedavi eden) kimseye: “Bunun rukye olduğunu nereden bildin?” W diye sormuştur.
İbni Abbas’ın: “…Kitapların esası Kur’an, Kur’an’ın esası Fatiha, Fâtiha’nın esası ise Bismillahirrahmanirrahim’dir.” sözü sebebiyle “el-Esas” da Fa-tiha’nın isimlerinden birisidir.
Fatiha’mn bir ismi de Mel-Vafiye”dir. Çünkü Fatiha suresi ikiye bölünmez. Bir kimsenin Fatiha’yı iki ayrı rekatte yarımşar olarak okuması caiz değildir.
Fatiha sûresi başkasının yerini tuttuğu ve kafi geldiği halde başkası onun yerini tutmadığından dolayı “el-Kafiye” diye adlandırılır.
İşte bunlar Fatiha sûresinin isimleridir. Bu isimlerin en önemlileri ise “Fatiha”, “Ümmül-Kitab” ve «es-Seb’ul Mesânf isimleridir.
Sure; üç ve daha fazla ayetten oluşan ve sabit rivayet yoluyla bilinen bir adı olan, Kur’an-ı Kerim’in bir bölümünün adıdır. [3]
——————————————————————————–
[1] Tirmizî, Ebû Hureyre’den rivayet etmiştir.
[2] Darimi, Abdulmelik b. Umeyr’den “Fatihatü’l-Kitap her türlü hastalıktan şifadır” lafzı ile rivayet etmiştir.
[3] Vehbe Zuhayli, et-Tefsirü’l-Münir, Risale Yayınları: 1/45-46.
Benzeri konular:
Answer ( 1 )
Fatiha Suresi’nin adı, Arapça “Fatiha” kelimesinden gelir ve bu kelime “açılış” veya “başlangıç” anlamına gelir. Sura, Kur’an-ı Kerim’in ilk suresi olduğu için “açılış” anlamını taşır. Ayrıca Fatiha, dua ve ibadetlerde sıkça okunan bir sure olduğu için, Müslümanlar arasında da “açılış duası” olarak bilinir. Bu nedenle, Fatiha ismi, hem sureyi tanımlar hem de onun dinî bir başlangıç olma özelliğine işaret eder.