Paylaş
Feinne meal usri yüsra inne meal üsri yüsra ne demek
Question
“FE İNNE MEAL USRİ YUSRA” NE DEMEK?
Fe inne meal usri yusrâ Yazılışı: إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا
Feinne meal usri yüsra inne meal üsri yüsra inşirah suresi ayetinde anlatılmak istenen nedir?
Meali: “Elbette zorluğun yanında bir kolaylık vardır”
Hocam insanın başına gelen hastalıklar ve psikolojik sıkıntılar gelecekte mutlu bir hayat yaşayacağının sinyali midir
Daha 19 yaşındayım en az 3 4 tane hastalığım var ve ek olarak psikolojik sıkıntıdayım hocam bunlar Allahın bir imtihanı ise ilerleyen yaşlarda sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmeme vesile olur mu?
BENZER KONULAR:
- İnşirah suresinde ne anlatılmak isteniyor
- İnşirah suresi hakkında bilgi
- Allah’ın isimlerinden el Basıt ne demek
- Kafirlerin dar geçimi
- Vitir namazında bu süreleri okuyan diş ağrısı çekmez
Answer ( 1 )
Fe inne meal usri yusrâ inşirah suresi 5. ve 6. ayetlerin aıklması
5. Kuşkusuz darlıktan sonra rahatlık, sıkıntıdan sonra ondan bir çıkış yolu bulunur. Tefsirciler der ki: Hz. Peygamber (a.s) ve ashabı, müşriklerin eziyetleri sebebiyle Mekke’de sıkıntı ve darlık içinde idiler. Yüce Allah onu teselli etmek ve rahatlatmak için, sûrenin başındaki nimetleri ona saydığı gibi, burada kolaylık da vadetti ki, gönlü hoş olsun ve ümidi artsın. Sanki Yüce Allah şöyle diyor: Bu yüce nimetleri sana veren, hiç şüphesiz müşriklere karşı sana yardım edecek, dinini üstün kılacak, bu güçlüğü senin için yakında bir kolaylığa çevirecektir. Dolayısıyle bu vaadi vurgulamak için tekrarladı:
6. Kuşkusuz darlıktan sonra bir ferahlık güçlükten sonra kolaylık gelecek. Öyleyse üzülme ve dadanma. Hadiste şöyle buyrulmuştur: “Bir güçlük iki kolaylığa asla galip gelemez.”
Sıkıntıya Karşı Dayanma Gücü
Zor günleri ve üzücü, ezici sıkıntıları; tedirgin eden şiddetleri geride bırakabilmek, imân selâmetini koruyup gelecek günlere ümitle bakmak ve hepsinin üstünde Cenöb-ı Hakk’ın mutlak anlamda hükümran bulunduğuna inanıp O’nun adaletle tecelli edeceği zamanı beklemek şüphesiz ki kurtuluş ve selâmete ermenin, başarılı olmanın en sağlam kıstası ve en emin yoludur. Bunun için İbn Abbas (R.A.): «Şüphesiz bir zorluk ve sıkıntı iki kolaylık ve ferahlığı alt edemez» , demiştir. Çünkü iki ferahlık arasında bir zorluk ve sıkıntı söz konusudur ki her iki tarafı kolaylık ve ferahlıkla birleşmektedir.
Nitekim 5 ve 6. âyette bu husus hem te’kiden belirtilmekte hem de «maâ» edatıyla ifade edilmektedir ki bu edat, çok yakınlık ve beraberliğe delâlet eder.
Şüphesiz böyle bir anlatım tarzı, sabredip dayanma gücünü ortaya koyarak ilâhî inayet ve nusratın tecellisini ümitle bekleyen Resûfüllah (A.S.) Efendimiz ile ashabının pek yakında genişliğe ve başarıya kavuşacağına açık bir işaret bulunuyordu.
Aynı zamanda bu iki kolaylıktan biri dünya, diğeri âhiretle ilgili olabilir. Nitekim Tevbe Sûresi 52. âyette şöyle açıklanmaktadır: «De ki: Bizim hakkımızda bekleyedurduğunuz, gözetleyip beklediğiniz iki iyilikten başkası mıdır? (Ya gazi, ya da şehit olmak)»
İbn Mes’ûd (R.A.)den yapılan rivayete göre, Resûlüllah (A.S.) Efendimiz konumuzu oluşturan âyetin tefsirinde şöyle buyurmuştur: «Eğer zorluk ve sıkıntı keler deliğinde bile olsa, onu oradan çıkartmak için kolaylık onu elbette izler. Doğrusu bîr zorluk ve sıkıntı iki kolaylığı yenemez.»
Böylece Allah’ın yüksek ve kalıcı nimeti olan İslâm’a sımsıkı sarılan mü’minler hemen her çağda İslâm düşmanlarının saldırılarına mâruz kalabilirler. Çünkü bâtılın en çok korkup endişe duyduğu hasmı, hakkın kendisidir. Hem bir dava, amaç ve gaye ne kadar yüce ve kutsal olursa, onun külfeti de o nisbette büyük ve ağır olur. O bakımdan mü’minler, sözü edilen hikmeti bilip içlerine sindirdikleri oranda rahat edebilir ve başarı basamaklarını bir bir aşma şansına erişebilirler. Zira «Bir şey sıkıştığı zaman genişlemeğe yüz tutar», «Nîmet külfete göredir.»