Paylaş
Feseyekfikehumullah Ne Demek
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Feseyekfikehumullah ve huves semîul alîm Fazileti
Feseyekfikehumullah fazileti
Feseyekfikehumullah; Bakara Suresi 137. ayetin baş kısmını oluşturmaktadır. Yani ayetin başı Feseyekfikehumullah şeklinde başlamaktadır. Feseyekfikehumullah ne demektir sorusuna; onlara karşı Allah sana kâfidir anlamına gelmektedir.
Ayetin tamamı şu şekildedir;
فَاِنْ اٰمَنُوا بِمِثْلِ مَٓا اٰمَنْتُمْ بِهٖ فَقَدِ اهْتَدَوْاۚ وَاِنْ تَوَلَّوْا فَاِنَّمَا هُمْ فٖي شِقَاقٍۚ فَسَيَكْفٖيكَهُمُ اللّٰهُۚ وَهُوَ السَّمٖيعُ الْعَلٖيمُؕ
Bu ayetin meali ise;
Eğer onlar da sizin inandığınız gibi inanırlarsa kesinlikle doğru yolu bulmuş olurlar; fakat eğer yüz çevirirlerse bilesin ki bir ayrılıkçılığın içindedirler. O takdirde artık onlara karşı Allah sana yeter; O, işitendir, bilendir. (Bakara Suresi/137)
Kur’an-ı Kerim’de bulunan her ayet gibi bu ayeti Kerime’de faziletli bir ayettir.
Fakat bir işin olması veya olmaması için bu ayeti kerimeyi şu kadar okumak sevaptır şeklinde ne Kur’an-ı Kerim’de ne de Rasulullah (sav)’in hadislerinde bu konu ile alakalı bir bilgi bulunmamaktadır.
“Feseyekfikehumullah,” Bakara Suresi’nin 137. ayetinin baş kısmını oluşturan bir ifadedir ve “Onlara karşı Allah sana kâfidir” anlamına gelir. Bu ifadenin geçtiği ayet şu şekildedir:
فَاِنْ اٰمَنُوا بِمِثْلِ مَا اٰمَنْتُمْ بِهٖ فَقَدِ اهْتَدَوْاۚ وَاِنْ تَوَلَّوْا فَاِنَّمَا هُمْ فٖي شِقَاقٍۚ فَسَيَكْفٖيكَهُمُ اللّٰهُۚ وَهُوَ السَّمٖيعُ الْعَلٖيمُؕ
Ayetteki anlam, “Eğer onlar da sizin inandığınız gibi inanırlarsa kesinlikle doğru yolu bulmuş olurlar; fakat eğer yüz çevirirlerse bilesin ki bir ayrılıkçılığın içindedirler. O takdirde artık onlara karşı Allah sana yeter; O, işitendir, bilendir.” şeklindedir. Ayetin temel mesajı, Allah’ın müminleri koruyacağına dair bir temin vermesidir.
Bu ayet de diğer tüm ayetler gibi faziletli kabul edilse de, bir işin olması ya da olmaması için belli bir sayıda okunmasının sevap olduğu veya özel bir fayda sağlayacağına dair ne Kur’an’da ne de Peygamber Efendimizin (s.a.v.) hadislerinde bir bilgi bulunmaktadır. Ayetlerin faziletine inanmak ve onları okuyarak manevi huzur bulmak değerli olsa da, bu tür uygulamalara dair bir rivayet olmadığı bilinmelidir.
Answers ( 10 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Feseyekfikehumullah
” Onlara karşı sana Allah yeter ..(Bakara 137)
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
“Feseyekfikehumullah” ifadesi Kur’an’ın Bakara Suresi’nin 137. ayetinde geçer. Bu ayet, Arapça’da “فَسَيَكْفِيكَهُمُ اللَّهُ” şeklinde yazılır ve Türkçe anlamı “Onlara karşı sana Allah yeter” olarak tercüme edilir.
Bu ayet, peygamberimize inanan, ona karşı düşmanlık beslemeyen ve onun getirdiği gerçeği kabul eden insanlara yönelik bir mesaj içermektedir. Allah, peygamberine yapılan saldırılar veya inkâr edenlerle mücadele gibi durumlarda, peygamberine yardım edeceğini ve ona yeterli olacağını belirtmektedir. İman edenler, Allah’ın yardımı ve desteği ile güvende olacaklardır.
Bu ayet, peygamberlik dönemindeki toplum içindeki sıkıntılar ve mücadeleler sırasında peygamberin Allah’tan aldığı destek ve yardımı ifade etmektedir. Aynı zamanda iman edenlere, Allah’ın inananlara yardım edeceği ve onlara yeterli olacağı mesajını da verir. Bu ayet, imanın gücü ve inananların Allah’ın yardımıyla güvende olduğu gerçeğini vurgular.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
“Feseyekfikehumullah” ifadesi, Bakara Suresi’nin 137. ayetinde geçmekte olup “onlara karşı Allah sana kâfidir” anlamına gelmektedir. Bu ayet, müminlere karşı direnenlerin ve ayrılıkçıların tutumları karşısında Allah’ın yeterli olduğunu, müminlerin endişe etmemesi gerektiğini ifade eder. Ayetin devamı ise “O, işitendir, bilendir” şeklinde olup Allah’ın her durumu en iyi şekilde bildiğine işaret eder.
Bu ayet, Allah’a güvenin bir sembolü olarak görülebilir ve gönülde huzur bulmaya vesile olabilir. Ancak belirli bir işin gerçekleşmesi ya da bir durumdan kurtulmak amacıyla “şu kadar kez okumak” gibi özel bir uygulama önerilmemektedir. Kur’an-ı Kerim ve hadislerde böyle bir bilgi bulunmamaktadır. Ayetin fazileti, Allah’a sığınıp güvenmek ve onun her şeyi işiten, bilen olduğunu hatırlamak açısından değerlidir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Allah cc ayetlerinden yüz çevirenlerin akıbeti nicedir. Allahım yolumuzu Kuran ile her daim aydınlat.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Bakara süresi ayet. 137 Tefsiri kısaca
Bakara Suresi 137. ayetinin tefsirine daha geniş bir bakış açısıyla yaklaşmak gerekirse, bu ayet, Yahudiler ve Hristiyanların İslam peygamberine ve onun getirdiği mesaja karşı tutumlarını ele alır ve onları doğru yola davet eder. Müslümanlara bir önceki ayette (Bakara 136), Allah’a, peygamberlere ve tüm kutsal kitaplara ayırım yapmaksızın iman etmeleri emredilmiştir. Bu iman, Müslümanların tüm peygamberlere ve onların öğretilerine eşit bir şekilde inanmalarını ve herhangi bir ayrım yapmamalarını ifade eder. İslam’ın mesajı, tüm ilahi mesajların bir devamı ve tamamlayıcısı olarak ortaya koyulmaktadır.
ayette ise Yahudi ve Hristiyanlara da benzer bir yaklaşım sergilemeleri gerektiği ifade edilmektedir. Onlardan, Allah’a, O’nun tüm peygamberlerine ve özellikle Hz. Muhammed’e (s.a.v) de iman etmeleri istenmektedir. Eğer bu şekilde iman ederlerse, doğru yolda oldukları kabul edilecektir. Ancak eğer bu imanı reddederlerse, bu durumda “şikak” içinde olacakları, yani düşmanlık, ayrılıkçılık ve inatçılık içerisinde kalacakları vurgulanmaktadır.
Tefsirlerde “şikak” kelimesine, düşmanlık duygularıyla ayrılıkçılık yapma, doğru yoldan sapma, ihtilaf ve çekişmeye girme gibi anlamlar verilmiştir. Bu, Yahudiler ve Hristiyanların, kendilerine gelen açık delillere rağmen inatla İslam’ı ve Hz. Muhammed’i (s.a.v) reddetmeleri durumunda, kendilerini hakikatten uzaklaştıracakları anlamına gelir. Bu tür bir tutum, kişiyi Allah’ın rahmetinden ve doğru yoldan uzaklaştırır.
Ayrıca ayette Hz. Peygamber (s.a.v) teselli edilmekte ve ona Allah’ın yardımının ve desteğinin yeterli olduğu bildirilmektedir. Bu, Hz. Peygamber’in, Yahudi ve Hristiyanların İslam’a karşı olumsuz ve inatçı tutumlarından dolayı üzüntü duymasına gerek olmadığı anlamına gelir. Allah’ın kendisiyle ve ümmetiyle olduğu hatırlatılarak Hz. Peygamber’in gönlü ferahlatılmaktadır. Bu ifadeler, aynı zamanda Müslümanlara da bir mesaj içerir; insanlar İslam’ı kabul etmeseler bile bu durum Müslümanların motivasyonunu etkilememeli, çünkü Allah’ın yardımı ve desteği onlarla birliktedir.
Bu ayet, tüm insanlığa hitap eden bir davet niteliği taşır ve iman konusunda birliği ve kardeşliği teşvik eder. İslam’ın mesajı evrensel olduğu için, tüm peygamberlere iman edilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Müslümanlar olarak, kendimize indirilen vahyi kabul ettiğimiz gibi, geçmişte gönderilen tüm peygamberlere ve onlara verilen kitaplara da iman etmek zorundayız. Aynı şekilde, diğer dinlerin mensuplarının da İslam’a ve Hz. Muhammed’e (s.a.v) iman etmeleri, kendilerini hakka daha yakın kılacak ve doğru yolda olmalarını sağlayacaktır. Ayet, bu birliğin ve ortak imanın önemini vurgulamaktadır.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Bilgilendirme için Allah razı olsun
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Sadece bu ayetin manasını hakkıyla kavrayabilseydik şu an dünyada müslümanlara yapılan zülümler olmazdı . Rabbim hakkıyla amel edenlerden eylesin bizleri .
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Rabbim böyle tasavvuf ehli bilgileri eksik etmesin 🤲 açıklayıcı ve anlatımı çok güzel olmuş Allah razı olsun Amin 🤲
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
ALLAH VAR GAM YOK ☝️
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Bakara Suresi 137. ayette geçen “Feseyekfikehumullah ve huves-semîul alîm” ifadesi, Allah’ın, peygamberini ve onun takipçilerini düşmanlardan koruyacağını belirtir. Bu ayet, Allah’ın her şeyi işiten ve bilen olduğuna vurgu yaparak, O’nun yardımının ve korumasının ne kadar kesin olduğunu ifade eder.
Bu bağlamda, müminlere Allah’a güvenmeleri, karşılaştıkları zorluklara sabretmeleri ve O’nun rahmetine sığınmaları gerektiği mesajı verilmektedir. Ayrıca, düşmanların planlarına karşı Allah’ın kudretinin üstün olduğu, O’nun her durumu ve niyeti bildiği belirtilir. Dolayısıyla, bu ayet, müminler için bir teselli ve güç kaynağıdır.