Paylaş
Fetih
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Fetih’in Önemi
Tarihteki bazı olaylar vardır ki insan hafızasından asla silinmez. Hatta bu olaylar gün geçtikçe canlılığını muhafaza ederler. Bunlar sebep ve neticeleriyle dünya tarihinin seyrini değiştirirler. İşte İstanbul’un fethi de bunlardan biridir.
Bu fetih, kalbi imanla dolu olan, Hakk’a gönülden bağlanan, Allah adını yüceltmek ideali uğruna her türlü tehlikeyi göze alan, kanının son damlasına kadar düşmanla çarpışan, ölümsüz kahramanların yazdığı destandır. Bu fetih, canını mübarek dinin ve vatanın emrine amade kılmış, malını İslâm’ın zaferi için feda edenlerin büyük bir hediyesidir. Bu fetih, İslâm’ın cihana açılmasını sağlayan olayın adıdır. İslâm idealini ruhunun derinliklerinde hisseden, gönüllerini bu kutsal inancın parıltılarıyla aydınlatan, hayatlarına gerçek değeri verebilenlerin yoludur.
İnsanlığın felahı ve saadeti için gazâ meydanlarına koşmuş bir milletin ufku, fetihlerle aydınlanır. O fetihler ki, insanlığı huzur ve sükunete kavuşturmaktan öte hiçbir gayesi; fazilet ve iyilikten başka mesajı yoktur. Zulme ve zalime düşman, adalet ve hakkaniyete gönül verenlerin sembolüdür. Zaferlerimiz can veren, hayat bahşeden soluklar gibidir. Kangren olmuş bir yaranın iyileşmesi için neşter ne ise, ülkelere adalet ve huzur getiren fetihlerimiz de odur. Fetih, bazen çağ açıp çağ kapayan bir dönüm noktası olmuştur. İstanbul’un fethi de İslâm’ın ulviyetini inkara kalkanlara verilen unutulmaz bir derstir
Bu fetih; imanın, ilmin, azmin, cesaretin, metanetin ve komutanına güven ile yaradanına inancın kendinde toplandığı olayın adıdır. İstanbul’un fethi imanın dalalete, bilginin cehalete, birliğin ayrılığa üstünlüğüdür. İman kuvveti ve tekniğin gücü birleşince Allah (c.c.) Müslüman Türklere fethi müyesser kılmıştır.
“Kostantiniyye elbette fetholunacaktır. O’nu fetheden kumandan ne iyi bir kumandandır ve askeri de ne güzel askerdir”(1) müjdesine ulaşma şerefi, 21 yaşında tahta çıkan, 24 yaşında şanlı fetih olayını gerçekleştiren genç hükümdar Fatih Sultan Mehmed Han ve O’nun şanlı ordusuna nasip olmuştur.
Bu fetihte her nefer adeta bir ordu kesilmiş, gürleyen topların sesine, fethi müjdeleyen tekbir sedaları karışmış ve Bizans düşürülerek fethi mübin gerçekleşmiştir. Rabbine hamd ederek şükran secdesine kapanan genç hükümdar, haçlı ordularının saldırgan tutumlarına karşılık, çıkarttığı fermanıyla can, mal, ırz, namus emniyeti ve inanç hürriyeti getirmiştir.
Milletlerin mazilerinden aldığı güç ve moral çok mühimdir. Bu nedenle dünyaya iyi bir yön verecek, huzur ve mutluluk getirecek yeni atılımlar yapmak gerekir. Bu da ancak, geleceğimizin ümidi, istikbalimizin bekçileri din ve dünya işlerini güvenle kendilerine emanet edebileceğimiz yavrularımızın iyi yetişmesiyle mümkün olur. Eğer yine tarihteki eski yerimizi almak istiyorsak, gençliğimizi bilgi ve teknikle donatıp, din, iman, güzel ahlâk, vatan ve millet sevgisiyle beslemeli, kendi öz kültürümüzle yetiştirmeliyiz.
Benzer Konular:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Fetih kelime anlamı olarak “fethetmek, ele geçirmek, kazanmak” gibi anlamlara gelir. İslam’da fetih, genellikle İslam devletinin topraklarını genişletmek, yeni bölgeleri İslam toprağı haline getirmek ve İslam’ı yaymak için yapılan askeri seferler anlamında kullanılır.
İslam’ın ilk dönemlerinde, İslam toprakları Arap Yarımadası’nın sınırlarını aşamamıştı. Ancak Hz. Muhammed’in vefatından sonra dönemin halifeleri, özellikle Hz. Ömer döneminde İslam toprakları büyük bir genişleme gösterdi. Özellikle Bizans ve Sasani İmparatorluklarına karşı yapılan seferler sonucunda, Ortadoğu, Kuzey Afrika, İspanya ve İran’ın büyük bir kısmı İslam toprağı haline geldi.
İslam’da fetih, sadece askeri bir zafer anlamına gelmez. Aynı zamanda, İslam’ın barış ve adalet ilkelerini yaymak için yapılan bir çabadır. İslam’da fetih, savaşta masum insanların, kadınların, çocukların ve yaşlıların korunması, barış görüşmeleri yapılması ve söz verildiği gibi muamele edilmesi gibi kurallara uygun olarak yapılmalıdır.
İslam’da fetih anlayışı, sadece askeri bir zafere ulaşmak için yapılan savaşları kapsamaz. Aynı zamanda, barış, adalet, güvenlik ve insan haklarının korunması için yapılan tüm çabaları da kapsar. İslam toplumunda, güçlülerin zayıfları ezmesine izin verilmez ve adaletin sağlanması için her türlü çaba gösterilir.
Sonuç olarak, İslam’da fetih, İslam’ın barış, adalet ve insan hakları ilkelerini yaymak için yapılan bir çabadır. Askeri seferler sırasında, masum insanların, kadınların, çocukların ve yaşlıların korunması önemlidir. İslam’da fetih, sadece askeri bir zafer değil, aynı zamanda barış, adalet ve insan haklarının korunması için yapılan tüm çabalardır.