Fetret-i vahiy nedir Vahyin kesilmesi ne demek?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Vahyin Geçici Bir Süre Kesilmesi (Fetret)

Fetret i vahiy nedir Vahyin kesilmesi ne demek 1

Fetretü’l vahiy kaç yıl sürmüştür? Fetretü’l vahiy den sonra inen ayetler hangileridir?
Vahiy neden kesintiye uğradı?

Vahyin başlangıç dönemini takiben Hz. peygamber, vahyin geçici olarak kesildiği bir ara dönemi (fetret) yaşamıştır.

Bunun iki-üç yıl kadar sürdüğü sanılmaktadır. Bu sureyi daha aza, aylara ve günlere indiren farklı görüşler de vardır. Bu süre içinde Hz. Peygamber üç aşamadan geçmiştir. Birinci aşama ilk vahyin meydana getirdiği dehşet Ve titreme halidir. Çünkü Peygamberlik, kolaylıkla üstlenilebilecek, sıradan bir gö­rev değildir. İkinci aşama sükunet ve hoş­nutluk halidir. Bu safhada Hz. Muhammed, yükleneceği risalet (peygamberlik) görevi­nin idraki içinde kalbini arındırmaya ve ruhunu geleceğin zorluklarını göğüslemeye hazır hale getirmeye çalışmıştır. Böylece gelecekte karşılaşacağı sıkıntılara karşı ilâhî bir metodla eğitilmiş olan Hz. Pey­gamber, üçüncü aşamada vahyin tekrar gelmesi konusunda dayanılmaz bir istek duymaya başlamış, bu süre uzayınca üzün­tüye kapılmış; dağlara, tepelere ve Özellikle ilk vahyin geldiği Hira dağına tırmanmış, ümitle meleği beklemiştir. Bu bekleyiş sırasında üzüntüsü artan Peygamberimiz, Cebrail’in “Sen Allah’ın Rasûlüsün!” nidala­rını hatırlamış ve bununla teselli bulmuştu.

İkinci vahiy ayetleri Müddessir suresi ilk 5 ayettir

Nihayet fetret sona erdi, melek tekrar vahiy getirmeye başladı. Fetret döneminin peşinden ilk gelen âyetlerde Rasûlullah’a, Rabbinin kendisini bırakmış olmadığı, aksi­ne büyük nimetlere eriştirdiği haber verili­yor (ed-Duhâ 93/1-21), iman etmeyenleri uyarması emrediliyordu.
İlk vahiyde “oku!” diye hitap edilirken bu yeni dönemin ilk âyetlerinde “kalk!” emri­nin verildiği dikkat çekiyordu.

PEYGAMBERİMİZİN HAYATINI OKU

Hz Muhammedin hayatı hakkında uzun araştırma

Vahiy nedir? Vahiy çeşitleri

Vahiy Ne Demek? Kısaca

BENZER KONULAR:

Answers ( 4 )

    2
    2021-02-17T21:39:41+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Rasulullah (sav) ilk vahiyden sonra vahiyde kesinti, bir fetret dönemi yaşamıştır. Bu dönemin iki veya üç yıl sürdüğü gelen bilgiler arasında. Bu süreyi aylara hatta haftalara kadar indirenler de bulunmaktadır. Rasulullah (sav) bu dönem zarfında bunalmış bir şekilde olmuştur. Bu bekleyiş sırasında üzüntüsü artan Rasulullah (sav), Cebrail’in “Sen Allah’ın Rasûlüsün!” nidala­rını hatırlamış ve bununla teselli bulmuştu. Nihayet bu bekleyiş bitmiş ve Müddessir Suresi’nin ilk ayetleri inmiştir. Fetret döneminin peşinden ilk gelen ayetlerde Rasûlullah’a, Rabbinin kendisini bırakmış olmadığı, aksi­ne büyük nimetlere eriştirdiği haber verili­yor (ed-Duhâ 93/1-21), iman etmeyenleri uyarması emrediliyordu.

    En iyi cevap
  1. Yaralı avatarı
    2
    2022-01-06T20:20:41+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Vahiy gönderilmesi kesildikten sonra iki Peygamber arasında geçen zaman dilimine Fetretu’l-Vahiy denir.

    2
    2023-06-20T21:44:36+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    “Fetret-i Vahiy” terimi, Arapça kökenli bir ifadedir ve “vahiy boşluğu” veya “vahyin kesilmesi” anlamına gelir. İslam tarihinde, Peygamberimiz Hz Muhammed’in (s.a.v.) vefatından sonra, yeni bir peygamber gelmeden önceki döneme “Fetret-i Vahiy” denir.

    Peygamberimiz Hz Muhammed’in (s.a.v.) vefatından sonra, İslam toplumu bir süre boyunca peygamberlik makamının boş olduğu bir dönem yaşamıştır. Bu dönemde, yeni bir peygamberin gönderilmesi beklenmiştir. Bu süre zarfında, İslam toplumu İslam hukuku ve başka konularda sahabilerin danışmanlığına başvurmuş ve yönetim işleri müşavirlik sistemine dayanmıştır.

    “Fetret-i Vahiy” dönemi, yaklaşık üç yıl kadar sürmüştür. Bu süre sonunda, Hz. Ebubekir’in halife olarak seçilmesiyle sahabe toplumu tekrar bir liderlik altında birleşmiştir.

    Vahiyin kesilmesi, yeni bir peygamberin gönderilmediği dönemi ifade eder. İslam inancına göre, Peygamberimiz Hz Muhammed (s.a.v.) son peygamberdir ve vahiyler onun döneminde sona ermiştir. Bu nedenle, vahiylerin kesilmesiyle birlikte İslam’ın temel kaynağı olan Kur’an tamamlanmış ve İslam toplumu bu kitaba dayanarak dini hükümleri ve prensipleri takip etmektedir.

  2. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Fetret-i vahiy terimi, Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.) peygamberlik görevine başladığı dönemde vahyin bir süre kesilmesini ifade eder. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) peygamberlik yaşamı boyunca, vahiy belirli bir süre için bazen kesilmiş, bu dönemlere “Fetret-i vahiy” denir.

    Fetret-i vahiy dönemleri, genellikle peygamberimizin daha yoğun bir iç muhasebe süreci yaşadığı, toplumsal sorunlarla mücadele ettiği veya bazı özel durumlarla karşılaştığı zamanlarda meydana gelmiştir. Bu dönemlerde, vahiy almak kesilmiş ve peygamber Allah’tan yeni bir mesaj alamamıştır.

    Fetret-i vahiy dönemleri, İslam tarihinde önemli olaylarla ilişkilendirilmiştir ve peygamberimizin görevi boyunca yaşadığı zorluklar ve başa çıkma süreci ile ilgilidir. Bu dönemler, peygamberin kişisel ve toplumsal olarak büyümesine, Allah’ın mesajını daha derin anlamasına ve daha güçlü bir lider haline gelmesine katkıda bulunmuştur.

Cevapla