Fetva vermek

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

FETVA NEDİR KİMLER FETVA VERMELİDİR

Selamunaleyküm hocam. Ben birine bir konuyla ilgili fetva verdim. Ama sonda o fetvanın doğruluğundan emin olamayıp “ben alim değilim benim fetvama güvenme. Onunla amel etme. Kendin bu konuyu başka yerlerden araştır. Ben vebal altında kalmayayım” dedim. Şimdi bu kişi onunla amel ederse ben günaha girer miyim?

Dini siteler listesi

CEVAP:

“Fetva” dini bir konuda, özellikle Kur’an ve Sünnet’e dayalı olarak, müminlerin sorularına verilen cevaptır. Fetva, İslam hukukuna uygun olup olmadığını belirlemek amacıyla verilen dini bir hükümdür. Fetva verebilmek için, kişi İslami ilimlerde derin bir bilgiye ve sağlam bir dini altyapıya sahip olmalıdır. Genelde bu tür bir yetki, uzun süreli bir dini eğitim almış, İslami usul ve fıkıh konusunda uzman olan alimlere ve müftülere verilir.

Senin durumuna gelince, bir konuda bilgi sahibi olmadığını belirtmişsin ve bu konuda kendisine “ben alim değilim, bu konuda fetvama güvenme” diyerek uyarıda bulunmuşsun. Bu, sorumluluk bilincine sahip olduğunu ve başkasını yanlış yönlendirme riskine karşı dikkatli davrandığını gösterir.

Eğer karşı tarafa yeterli bilgiye sahip olmadığını ve söylediklerinin bir fetva olarak değerlendirilmemesi gerektiğini açıkça ifade ettiysen ve karşı taraf bu konuda başka bir araştırma yapmadan söylediklerinle amel etmeyi seçerse, bu durumda doğrudan bir vebalin altında kalman söz konusu değildir. Çünkü sen kendi yeterli olmadığını belirtmiş ve karşı tarafı daha fazla araştırmaya yönlendirmişsin. Bu tür konularda en iyisi, yeterli bilgiye sahip değilsek, konuyu ehil kişilere bırakmaktır. Vesveseye kapılmadan bu gibi durumlarda dikkatli olmaya devam etmek en doğrusudur.

BENZER KONULAR:

Fetva ne demek? Kısaca

Answers ( 2 )

    1
    2021-03-01T14:20:22+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Fetva verme işi, biraz değil, fazlası ile sorumluluk isteyen bir davranıştır. O konu hakkında konuşacağınız zaman o konu hakkında en inde ayrıntısına kadar ilminize güvenmeniz gerekmektedir. Eğer tam manası ile bilgi sahibi değilseniz fetva verme işine girişmemesi lazım kişinin. Çünkü sizin söylediğiniz söz ile hareket etmiş ise karşınızdaki kişi, bu bilginin de yanlış olduğunu da düşünün birde? O yüzden ciddi bir vebal altına girmiş olur kişi. Eğer vermiş olduğunuz bilgi yanlış ise bunun size de günahı vardır.

    En iyi cevap
  1. B avatarı
    0
    2021-03-01T18:49:54+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hocam peki dediğim gibi benim dediğime güvenme başla yerlerden araştır dersem mesuliyet kalkar mı?

  2. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Evet, bu durumda mesuliyet büyük ölçüde ortadan kalkar. Eğer birine bir konuda bilginin eksik olduğunu belirtiyor ve ona “bu konuda güvenme, daha ehil kişilere danış ya da başka kaynaklardan araştır” diyorsan, senin sorumluluğun azalır. Çünkü bu durumda sen, karşı tarafı doğru bilgilendirmek adına gerekli uyarıyı yapmış oluyorsun.

    İslam’da bilgi sahibi olmadan bir konuda fetva vermek büyük bir sorumluluktur, bu yüzden bilmediğimiz konularda açıkça bunu ifade etmek ve karşı tarafı ehil kişilere yönlendirmek, kişiyi vebalden kurtarır. Sen de zaten bu konuda dikkatli davranmışsın ve karşı tarafı uyararak gerekli önlemi almışsın. Dolayısıyla, eğer bu kişi senin uyarını dikkate almayıp sadece senin sözlerinle hareket etmeye karar verirse, bu durumun sorumluluğu onun üzerindedir, çünkü sen yeterli bilgin olmadığını ve başka yerlerden araştırması gerektiğini açıkça belirtmişsin.

Cevapla