Paylaş
Fıkıh dini kavram olarak ne demek
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Fıkıh ne demek? Fıkıh kavramı nedir? Fıkıh ilminin önemi
“Tafsili delillerinden çıkartılmış şer’i, ameli hükümleri bilmek” diye tarif edilmektedir. Bu delillerin zannî ya da kat’i olması arasında bir fark yoktur. Bu anlamıyla Fıkıh devletin genel yasası, insanın bbiyle, kendisiyle ve diğer bireylerle hatta içinde yaşadığı toplumla ilişkilerini düzenleyen ruhi ve sivil düzenidir. Aynı şekilde fıkıh barış ve savaş halinde devlet işlerini de devletin diğer devletlerle ilişkilerini de düzenler. Fikih, delillerini İslâm şeriatından aldığı gibi kutsallığını da bu şeriata uygunluğu ölçüsünde ondan almaktadır.
İslâm fıkhi temel üç aşamadan geçmiştir:
Birinci Aşama (İslâm’in İlk Dönemleri/Sadr-ı İslâm): Bu dönemde fıkıh bizatihi şer’i hükümler hakkında kullanıldığı gibi, itikat veya amelle ilgili olsun, şer’i hükümleri anlamak bakımından tüm dini ilimler hakkında kullanılmıştır. “Fakih” kelimesi hadislerde, sahâbe ve tâbiinin kullanımında, Yüce Allah’ın dini hakkında derinlemesine basiret sahibi olan kimselere işaret etmektedir. Buna Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’in şu hadisi delildir: “Kendisinden daha fakih olan kimseye fıkıh taşıyan nice kişi vardır.
Hasan el-Basri de şöyle diyor: “Fakih kişi; dünyadan yüz çeviren, âhirete rağbet eden, dini hususunda basiret sahibi olan, Rabbine ibadete devam eden, Müslümanların haysiyet ve şerefine dil uzatmaktan çekinen, onların mallarına karşı iffetli davranan ve Müslüman cemaate nasihatle muamele eden (onların iyilikleri için hareket eden) kimsedir.”
Fikhin bu şekilde anlaşılması Ebu Hanife’nin dönemine kadar devam etmiştir. Çünkü o, “el-Fikhu ‘l-Ekber (En Büyük Fikih)” adıyla akaid ilmine dair birkaç sayfalık bir eser te’lif etmiştir.
İkinci Aşama: Bu aşamada akaid ilmi fıkıhtan ayrıldı. Böylece fıkıh , ister organların fiilleriyle, isterse de -akaid dışında- kalplerin fiilleriyle bağlantılı olsun tafsili delillerden çıkartılan fer’i şeriat hükümleri bilgisi olarak bilin meye başladı.
Üçüncü Aşama: Bu aşamada da ahlak ilmiyle kalplerin amelleri ayrıldı ve artık Fıkıh “tafsili delillerden çıkartılan şer’i, ameli hükümler bilgisi” hakkın da kullanılır oldu. Bu delillerin zanni ya da kat’i olması arasında fark yoktur. Bu tanıma göre İslâm fikhi, ister dış hukuk -devletlerarası hukuk,- ister değişik dallarıyla (anayasa, idare, ceza ve mali/medeni) iç hukuk olsun, isterse de Müslüman toplum bireyleri arasındaki ya da kendileriyle devlet arasındaki ilişkileri düzenleyen özel hukuk olsun, beşeri hukukun bütün kısımlarını kap sar. Bütün bu hukuk dallarında Müslüman fakihleri çağlar boyunca eserler te’lif etmiş ve bunun için İslam şeriatından kaynaklanan kuralları bu beşeri hukuk ve yasaların ortaya çıkmasından yüzlerce yıl önce ortaya koymuşlardır. Burada değinilmesi gereken husus şudur: O dönemde Müslüman fakihler fıkhin bölümlerini beşeri yasaların (hukukun) bölümlerine göre ayırmaya önem vermemişlerdir. Çünkü onların bakış açılarına göre, buna ihtiyaç yoktur. Zira o dönemde yargı alanları birleşikti ve fakih yargı yoluyla kendisine getirilen her türlü anlaşmazlık hakkında hüküm veriyordu.
Fıkıh konuları ister delilleri, ister konuları, isterse de hikmeti itibariyle olsun, birden çok bakış açısına göre kısımlara ayrılır. İslâm fikhı, beşeri hu kuktan her zaman için dünyevi ceza (karşılık) ile uhrevi ceza arasında teklifi hüküm olarak helalliği veya haramlığı yönüyle gerekli irtibatı kurmakla ayrıcalık arz eder. Bunun yanında o, sahihlik ve tasarrufun geçerliliği bakımından vaz’i hükümleri de ele alır.
Son zamanlarda İslâm fikhini geliştirmeye yönelik çağrı ortaya çıkmıştır. (Bk. Tecdid) Bu hususta Dr. Bekir b. Abdullah Ebu Zeyd, Mu’cemu’l Menahi ‘l-Lafziyye adlı eserinde şunları söylemektedir: “İslâm fikhi değiş mezdir, evrimleştirilemez. Çünkü o, bütün zaman ve mekanlarda bütün hayat şartlarıyla bizzat karşı karşıya gelir. Fakat Islâm fıkhi ve evrimleştirme denilebilir. Bu ise, gerçek mahiyeti itibariyle İslâm fikhimna karşı çıkmak demek olan İslâm fikhinin geliştirilmesi çağrısıdır, buna dikkat edilmelidir. ”
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Fıkıh ne demek?
Fıkıh, Arapça kökenli bir kelimedir. “Bir şeyi bilmek, iyi ve tam anlamak, derinlemesine kavramak” anlamındadır. Kur’an-ı Kerim’de de bir bilimden çok “ince anlayış, keskin idrak ve konuşanın amacını anlamak” anlamlarında kullanılmıştır. “Fakih” ise “bir şeyi iyi bilen, iyi anlayan kimse” demektir.
Fıkıh kavramı nedir?
Fıkıh, İslam hukuku anlamına gelir. İslam dininin ibadet, ahlak, muamelat ve ceza hukuku gibi konulardaki hüküm ve kuralları inceleyen ve uygulayan ilimdir. Fıkıh, İslam dininin temel kaynaklarından olan Kur’an-ı Kerim, sünnet, icma ve kıyas gibi delilleri kullanarak, İslami hüküm ve kuralları tespit eder.
Fıkıh ilminin önemi
Fıkıh ilmi, İslam dininin temel ilimlerinden biridir. İslam’ın ibadet, ahlak, muamelat ve ceza hukuku gibi konulardaki hüküm ve kurallarını bilmek için fıkıh ilmini bilmek gerekir. Bu nedenle, fıkıh ilmi, Müslümanların günlük hayatlarında önemli bir yere sahiptir.
Fıkıh ilminin önemini şu şekilde sıralayabiliriz:
Fıkıh ilmi, İslam’ın temel kaynaklarından olan Kur’an-ı Kerim, sünnet, icma ve kıyas gibi delilleri yorumlayarak, İslami hüküm ve kuralları tespit eder.
Fıkıh ilmi, Müslümanların ibadetlerini, ahlaklarını, muamelelerini ve ceza hukuklarını doğru bir şekilde yerine getirmelerine yardımcı olur.
Fıkıh ilmi, Müslümanların toplum içinde huzurlu ve mutlu bir şekilde yaşamalarına katkıda bulunur.
Fikih dini kavram olarak ne demek?
Dini kavram olarak fıkıh, Allah’ın emir ve yasaklarını, İslami hükümleri, insana ve topluma yönelik İslami kuralları ifade eder. Fıkıh, İslam dininin temel kaynaklarından olan Kur’an-ı Kerim, sünnet, icma ve kıyas gibi delilleri kullanarak, bu hükümleri tespit eder.
Fıkıh, İslam dininin ahlaki, sosyal ve siyasi düzenini de belirler. Fıkıh hükümleri, Müslümanların günlük hayatlarında karşılaştıkları her türlü sorunu çözmek için bir rehber niteliğindedir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
“Fıkıh,” Arapça kökenli bir kelime olup, İslam hukuk bilimi anlamına gelir. Bu terim, İslam’ın temel kaynakları olan Kur’an, hadisler (Peygamber Muhammed’in sözleri ve davranışları), icma (toplumun bir konuda birleşimi) ve kıyas (analoji) gibi kaynaklardan elde edilen dini hükümleri anlamak ve çıkarmakla ilgili bir ilimdir.
Fıkıh, İslam hukuk sisteminin ana bileşenidir ve bireylerin günlük hayatlarında karşılaştıkları durumlarla ilgili dini hükümleri belirlemek için kullanılır. Fıkıh, bu hükümleri tafsili delillerden (detaylı delillerden) çıkartarak açıklama ve yorumlama sürecini ifade eder.
Fıkıh ilminin temel amacı, İslam’ın öğretilerini hayata uygulamak ve Müslüman bireylere nasıl yaşamaları gerektiği konusunda rehberlik etmektir. Fıkıh, namaz, oruç, zekât gibi ibadetlerden, ticaret, aile hukuku, ceza hukuku gibi toplumsal meselelere kadar geniş bir yelpazede hükümleri içerir.
Fıkıh ilminin önemi, Müslüman toplumların dini prensiplere uygun bir şekilde yaşamalarını sağlamaktır. Bu ilim, toplumda adil bir düzenin kurulmasına ve bireylerin günlük hayatlarında doğru kararlar almalarına yardımcı olur. Fıkıh, İslam hukukunun temel taşıdır ve müminlere yaşamlarını dini prensiplere göre düzenleme konusunda rehberlik eder.