Paylaş
Fıkıh, içtihat, kıyas, maslahat, beyan kelimelerinin terim anlamları nedir
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Fıkıh, içtihat, kıyas, maslahat, beyan kelimelerinin terimleri ve anlamları
Fıkıh, İslâm ibadet ve hukuk ilmidir.
içtihat, Nassın lafız ve mânasından hareketle, nassın bulunmadığında da çeşitli istinbat metotları kullanılarak şer‘î hüküm hakkında zannî bilgiye ulaşma çabasının genel adıdır.
Kıyas, Bilinenden hareketle bilinmeyene ulaşmayı ifade eden mantık, fıkıh ve dil bilimi terimidir.
Maslahat, Şer‘î hükümlerin içerdiği veya akıl ve tecrübe yoluyla belirlenmekle beraber bunlarla uyum içinde olan faydalar anlamında fıkıh ve usûl-i fıkıh terimi.
Beyan, Belâgat ilminin bir anlamı değişik yollarla ifade etmenin usul ve kaidelerinden bahseden dalıdır.
BENZER KONULAR:
- Kurban edilen hayvanın hasta olduğu tespit edilirse kurban dinen geçerli midir?
- Bir Müslümanın kurban bayramında dini görevleri nelerdir?
- Kendi dini nikahımı kıyabilir miyim
- Dini nikahda kadına talak hakkı vermek nasıl oluyor?
- Evlilik ile ilgili ayet hadis ve dini sözler
- Tümünü görüntüle.
Answers ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Fıkıh kelimesinin dini ıstılahtaki anlamı; İslâm ibadet ve hukuk ilmidir.
İçtihat kelimesinin terim anlamı; Nassın lafız ve mânasından hareketle, nassın bulunmadığında da çeşitli istinbat metotları kullanılarak şer‘î hüküm hakkında zannî bilgiye ulaşma çabasının genel adıdır.
Kıyas kelimesinin terim anlamı; Bilinenden hareketle bilinmeyene ulaşmayı ifade eden mantık, fıkıh ve dil bilimi terimidir.
Maslahat kelimesinin dini ıstılahtaki anlamı; Şer‘î hükümlerin içerdiği veya akıl ve tecrübe yoluyla belirlenmekle beraber bunlarla uyum içinde olan faydalar anlamında fıkıh ve usûl-i fıkıh terimi.
Beyan kelimesinin terim anlamı; Belâgat ilminin bir anlamı değişik yollarla ifade etmenin usul ve kaidelerinden bahseden dalıdır.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Fıkıh: İslam hukukunu ve dini hükümleri inceleyen bir İslam hukuku disiplinidir. Fıkıh, İslam’ın temel kaynakları olan Kuran, Hadisler, İcma ve Kıyas gibi kaynaklardan yola çıkarak İslam dini hükümlerini çıkarmayı ve yorumlamayı amaçlar.
İçtihat: İslam hukukunda, mevcut hukuki sorunlara çözüm bulmak için yetkin bir hukukçunun, temel kaynaklardan yola çıkarak kendi görüş ve yorumunu ortaya koymasıdır. İçtihat, hukuki bir meseleyi çözme yeteneği ve hukuki düşünce sürecini ifade eder.
Kıyas: Fıkıhta kullanılan bir yöntemdir. Kıyas, mevcut bir hukuki meseleyi çözmek için benzerliklere dayalı bir mukayese yapmayı ifade eder. Kıyas, İslam hukukunda temel kaynaklarda doğrudan bir hüküm olmadığı durumlarda kullanılır ve mevcut hükümlerin benzerlikleri dikkate alınarak yeni bir hüküm çıkarılmasını sağlar.
Maslahat: İslam hukukunda maslahat, genel olarak kamu yararını ifade eder. Bir hukuki meselede, toplumun çıkarlarına uygun olan çözümü belirlemek için maslahat prensibi kullanılır. Maslahat, İslam hukukunun amacının toplumun refahını sağlamak olduğunu vurgular.
Beyan: Fıkıhta kullanılan bir terim olup, bir hukuki hükmün açık, net ve kesin bir şekilde ifade edilmesini ifade eder. Beyan, hukuki bir hükmün anlaşılabilir, açık ve yorumlamaya ihtiyaç duymayan bir şekilde ortaya konulmasını amaçlar.
Bu terimler, İslam hukuku ve fıkıh disiplininde sıkça kullanılan terimlerdir ve İslam hukukunun kaynaklarından, hukuki düşünce sürecinden ve hüküm çıkarmada kullanılan yöntemlerden bahsederler.