Paylaş
Fıkıh Nedir? Kısaca
Question
Fıkıh Ne Demektir?
Fıkıh Hakkına Kısa bilgi
Sözlükte “bir şeyi bilmek, derinlemesine kavramak, tam olarak anlamak” gibi manalara gelen fıkıh, ıstılahta, İslâm’ın kişisel ve sosyal hayata dair amelî hükümlerini bilmeyi ve bu konuyu inceleyen bir ilim dalını ifade eder.
Fıkıh kelimesi Kur’ân-ı Kerim’de, çeşitli fiil kalıplarıyla yirmi yerde geçmekte olup, bir şeyi iyi ve tam olarak anlamak, bir şeyin hakikatini bilmek ve akıl etmek gibi anlamlarda kullanılmıştır.
İslâm’ın ilk devirlerinde fıkıh tabiriyle, bütün dinî bilgileri bilme kastedilmekteydi. Hicrî ikinci asrın ortalarından itibaren fıkıh, sadece amelî hayatı kapsayan bir ilim dalı haline geldi. Bu arada, îmân ve itikat konusuyla ilgili bilgiler, “ilm-i tevhîd, ilm-i usuli’d-din, akaid, kelâm” gibi isimlerle anılan ayrı bir ilim dalının; Müslüman’ın iyi ve kötü huyları, özel hayatı, sosyal ilişkileri ve davranışlarıyla ilgili hususlar ise, ahlâk ve tasavvuf ilim dalının konusu haline gelmiştir.
Fıkıh amelî hayata ait bilgileri ve hükümleri ihtiva eden ilim dalının adı olduktan sonra da kapsamı geniş kalmış, çağımıza kadar ilmihal, hukuk ve hukuk metodolojisi, ekonomi, siyaset, idare bilimleri ve bu bilimlerle ilgili kurumlar, küllî kaide, hilafiyat ilmi, fıkıh tarihi, mukayeseli hukuk, fıkıh dalı içinde kabul edilmiştir. Furû-ı fıkıh da, ibadet, muâmelât ve ukubât şeklinde üç ana bölüme ayrılır.
(Diyanet Fıkıh Kavramı)
BENZER KONULAR:
- Fıkıh nedir? Fıkıh ilminin önemi
- Fıkıh nedir nasıl öğrenilir?
- Usûl-i Fıkıh ne Demek? Kısaca
- Fıkıh nedir? Kısaca
- İtikat, fıkıh, tasavvuf ve mezhep kavramlarının ne anlama geldiğini araştırınız
- Tümünü görüntüle.
Answers ( 3 )
Fıkıh ne demektir kısaca bilgi
Dinde fıkıh kavramı
FIKIH
Sözlük anlamı: bir şeyi bilmek ve anlamaktır. Bu sözcük Kur’an’da da geçer ve onunla ince anlayış keskin idrak ve konuşanın amacını anlama” kast edilir. Sözcüğün geçtiği ayetlerin bazıları şunlardır: -Dediler ki: Ey Şuayb! Söylediklerini çoğunu anlamıyoruz
. Bu adamlara ne oluyor ki bir türlu laf onlamıyorlar
Alimlere göre Amele ile ilgili tafsili delillerinden elde edilen şer’i hükümleri bilmektir. Buradaki hükümlerden maksat, mükellefin fiiline ilişkin olarak vaciplik mendupluk, haramlık, mekruhluk, Mubahlık, sahihlik, bozukluk (fesad) ve geçersizlik (butlan) durumunun sabit olmasıdır.
Fıkıh hakkında kısaca bilgiler
Gerçekten fıkıhın ne olduğu hakkında açıklayıcı bilgiler olmuş. Teşekkürler Mumsema.com.tr Ailesi
İmam Şafii’nin fıkh tanımı:
İmam Şafii fıkhı şöyle tarif etmiştir: “Şer’i ve ameli hükümlerin, tafsili delillerden elde edilerek bilinmesidir.”
Fıkhın delilleri, Kur’an, Sünnet, İcma ve Kıyastır. İçtihat imamları olan fakihleri taklit eden mukallit ilimler ise bu genel delillerin dışında kalmakla beraber, fıkhın anlaşılmasında ve fıkhi bilgilerin çözülmesinde büyük yarar sağlar.
Fıkıh, İslam hukukunu ifade eden bir terimdir ve Müslümanların günlük yaşamlarını düzenleyen dini ve ahlaki kuralları kapsar. Fıkıh, Müslümanların ibadetlerini, sosyal ilişkilerini, ticaretlerini ve diğer yaşam alanlarını düzenleyen kurallar bütünü olarak bilinir.
İmam Şafii’nin fıkıh tanımı şu şekildedir: “Şer’i ve ameli hükümlerin, tafsili delillerden elde edilerek bilinmesidir.” Bu tanım, fıkhın temel olarak İslam dininin esaslarından hareketle oluşturulan ayrıntılı dini ve ameli kurallar olduğunu vurgular.
Fıkıhın ana delilleri şunlardır:
Kur’an: İslam’ın kutsal kitabı ve birincil hukuk kaynağı.
Sünnet: Peygamber Muhammed’in (s.a.v) sözleri, fiilleri ve takrirleri.
İcma: İslam bilginlerinin bir mesele üzerinde oy birliği ile verdikleri kararlar.
Kıyas: Yeni ortaya çıkan meselelerin, Kur’an ve Sünnet’teki hükümlere kıyas edilerek çözülmesi.
Bu dört ana delilin yanında, içtihat imamları olan fakihlerin (İslam hukukçuları) yorum ve içtihatları, fıkıh bilgisinin anlaşılmasında ve uygulanmasında büyük önem taşır. Mukallitler (taklit edenler) ise bu fakihlerin görüşlerini takip eden kişilerdir ve onların ilmi, fıkhi meselelerin çözümünde faydalı olur.
Fıkıh, bireylerin ve toplumların İslam’a uygun bir şekilde yaşamalarını sağlamayı amaçlar ve bu doğrultuda ayrıntılı kurallar ve hükümler içerir.