Fıkıhta su çeşitleri

Question

Fıkıhta Suların Çeşitleri ve Suların Hükmü

Fikihta Sularin Cesitleri ve Sularin Hukmu

Bu sebepten pislikten kurtulmak için kullanılacak suların hükümlerini bilmek gerekir.

Sular, “Mut!ak sular” ve “Mukayyed sular” olmak üzere iki kısma ayrılmıştır.

Mutlak Sular

Su denilince hatıra hemen yaratılışlarındaki vasif üzerine duran sular gelir. Bunlara “Mutlak sular” denir. Bu su en önemli temizleyi cidir.

Mutlak temizlik, mutlak olan su ile câizdir, cünüplük ile âdet ve nifas halleri, her çeşit pislik, temiz mutlak sularla giderilir.

Bu sulardan bulunmayınca, “Hades” hallerinde teyemmün yapılır.

Şu sular, mutlak sulardır:

– Yağmur suları,

Deniz sular,

– Nehir suları,

– Kuyu suları,

– Kar suyu,

– Dolu suyu,

– Kaynak suları.!

Mutlak sular çeşitlidir.

Temiz ve Temizleyici Sular

Uç vasfi; rengi, tadı, kokusu bozulmamış ve kendisinde keraheti gerektiren bir şey bulunmamış olan herhangi bir mutlak su, temiz ve temizleyicidir. Bu su hem içilir, hem yemeklerde kullanılır, hem de onunla her türlü temizlik yapılır. -Radyasyonlu su renksiz, tadsız ve kokusuz olmakla beraber zararlıdır. Klorlu su, kokusuna rağmen temizdir. Burada kastedilen suyun doğal özelliğidir.

Temiz, Temizleyici Fakat Mekruh Sular

Kedi gibi evcil bir hayvanın veya doğan, atmaca gibi yırtıcı bir ku şun ya da fare gibi hayvanların artığı olan sulardır. Bunlar temizdir, temizleyicidir. Ancak başka su varken bunları kullanmak mekruh tur.2

Temiz, Fakat Temizleyici Olmayan Sular

Bunlar, bir hades-i-hükmi gidermek için insanın bedeninde iba det maksadı ile kullanılan sulardır. Temiz oldukları halde temizleyici değildirler. Bu sulara ma-i müstamel -kullanılmış su- denir. Böyle

abdest ve gusül için kullanılmış olan sularla, maddi pislikler gide rilse de bu sular bir daha abdest ve gusülde kullanılmaz. Ama vü- cudda kullanırken etrafa sıçrayan sular, sıçradığı yerleri pisletmez, çünkü suyun kendisi temizdir.

Temiz Olmayan Sular

İçine pislik düştüğü kesin olarak veya fazla bir zan ile bilinen az miktardaki sulardır. Hanefilere göre az, alan olarak yaklaşık 50 m2’den -100 arşından- eksik olan yerdir. Necâsetin eseri görülmese de o su pistir.2 Yüzölçümü yaklaşık 50 m² ve daha fazla olan sulara -bunlar büyük su hükmündedir- pislik düşünce, o suyun üç vasfından biri; tadı, kokusu, rengi değişirse o zaman bu büyük su da pis olur. Fakihlerin çoğunluğuna göre pislenmiş sudan yararlanılmaz, tahârette veya başka bir şeyde kullanılmaz. Hayvan veya ekin sula mada ya da susuzluk gibi bir zarûret hâlinde kullanılır.

Şüpheli Sular

– Bunlar merkep ve katırın artığı sulardır. Bu tür sular temiz ise de abdest ve gusül için kullanılıp, kullanılmayacağı şüphelidir.

– Artık, ıstılahta içildikten sonra kap veya havuzda geriye kalan su mânâsına gelir. Daha sonra yemek artığı için de kullanılmıştır.

Mukayyed Sular

Mukayyed sular, yabancı bir maddenin mutlak suya karışmaları ile asıl vasıflarından çıkan ve özel bir isim alan sulardır. Gül suları, üzüm suları, et suları gibi…

Mukayyed sularla abdest ve gusül alınmaz.

kadın kaleminden kadın ilmihali

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2023-05-17T15:08:59+03:00

    İslam hukukunda (fıkıh), su, saflığına ve çeşitli amaçlara uygunluğuna göre farklı kategorilere ayrılır. Suyun fıkıh tasnifleri şunlardır:

    1. Tahur (arındırıcı su): Bu, saf ve temiz, kirlilik ve kirletici maddelerden arınmış su anlamına gelir. Tahur suyu tipik olarak namazdan önce arınma (abdest) veya cinsel ilişki veya adet görme gibi belirli durumlardan sonra arınma için büyük abdest (gusül) için kullanılır.
    2. Mutlak su: Mutlak su, herhangi bir şart ve şart olmaksızın temiz kabul edilen sudur. Arınma, içme, yemek pişirme ve diğer günlük ihtiyaçlar için kullanılabilir.
    3. Müsta’mel su: Müsta’mel su, kullanılmış veya dokunulmuş, ancak temiz kalan ve hala arınmaya uygun olan sudur. Örneğin, abdest için kullanılan su müstamel kabul edilebilir, yani yine başkaları tarafından abdest için kullanılabilir.
    4. Mekruh su: Necis olduğu veya tatsız olduğu için kullanılması sevilmeyen veya kullanılmayan sulara mekruh su denir. Abdesti bozmamakla birlikte, mümkün mertebe abdestten kaçınılması müstehabdır.
    5. Necis (necis) su: Necis su, necis olmuş veya idrar, dışkı veya alkol gibi İslam hukukunda necis sayılan maddelerle kirlenmiş sudur. Necis su, arınma veya diğer dini amaçlar için uygun değildir.

    Fıkıhta suyun özel kriterleri ve sınıflandırmalarının farklı İslami hukuk ekolleri (mezhepler) ve alimler arasında değişebileceğini not etmek önemlidir. Bu nedenle su ile ilgili yorum ve hükümler farklı fıkıh geleneklerinde biraz farklılık gösterebilir.

    En iyi cevap

Cevapla