Fırka nedir? Dini kavram olarak “Fırka”

Question

Fırka Ne Demek?

Firka nedir Dini kavram olarak Firka

Fırka Hakkında Kısa bilgi

Sözlükte “bölüm, insan grubu, ayırma, topluluk, parti ve tümen” gibi anlamlara gelen fırka, terim olarak, İslâm fikir tarihinde siyasî düşünce veya itikadî telakkilere sahip bulunan mezhep anlamındaki düşünce akımı ve grupları demektir. Kur’ân-ı Kerim’de tefrik ve teferruk olarak geçen bu kavram, dinde ve sosyal hayatta bölünmeyi, parçalanmayı dağılıp çözülmeyi ifâde etmektedir.

Siyasî, itikadî ve sosyal nedenlerle âyet ve hadisler farklı yorumlanarak İslâm tarihinde çeşitli fırkalar ortaya çıkmıştır. İslâm dini, birliği esas alır. Bölünmeye ve fırkalaşmaya karşıdır. Nitekim Peygamberimiz, “Allah benim ümmetimi dalâlet (sapıklık)te bir araya getirmeyecektir. Allah’ın yardım eli cemaatin üzerindedir.” (Tirmizî, Ebvabü’l Fiten,8) buyurmuştur. Ancak toplum hayatının bir gerçeği olarak Müslümanlar, çeşitli fırkalara ayrılmışlardır. Şu rivâyet de, bu olguya işaret etmektedir: “Mecusîler yetmiş, Yahudiler yetmiş bir, Hristiyanlar yetmiş iki fırkaya ayrılmışken Müslümanlar da yetmiş üç fırka olacaktır. Bunlardan bir tanesi kurtuluşa erecektir. (Fırka-i Naciye)”
Diyanet dini kavramlar sözlüğü

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

  1. Fırka, Siyasî ve itikadi grup ve mezhepler için kullanılan bir terimdir.

    İnsanlar arasından ayrılmış belli bir grup yahut topluluğu ifade eden fırka kavramı, çoğunlukla İslam siyaset ve düşünce tarihinde kendilerine has siyasi düşünce ve itikadî (inanç esaslı) anlayışlara sahip bulunan grupları ifade eder. Nitekim Abdülkähir el- Bağdâdi’nin el-Fark beyne’l-firak adlı eserinde olduğu gibi, bazı İslam âlimlerinin siyasî ve itikadî akım, grup ve mezhepler hakkında yazdıkları eserlerinin isimlerinde fırka (çoğulu firak) tabirini kullanmaları da bu hususu göstermektedir.

    En iyi cevap

Cevapla