Fitne Sebepleri Nedir ?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Laf Taşımak Fitne Sebebidir

Laf Tasimak Fitne Sebebidir

Bilmiş olunuz ki¸ Müslümanlığın en büyük gayesi; insanlar arasında güvensizliği, geçimsizliği kaldırmak ve onları bir kardeş yapmaktır. Kardeşliğe yakışmayan dirlik ve düzenlik bağlarını koparacak mahiyette olan her şey Müslümanlıkta yasaktır¸ haramdır. Bundan ötürüdür ki Müslümanlık; koğuculuğu yani insanlar arasında laf getirip götürmeyi de yasak etmiş¸ bunun insanlığa yakışmayan pek çirkin bir meziyet olduğunu bildirmiştir. Peygamber Efendimiz (SAV) de koğucuların cehenneme gireceklerini haber vermiştir.

Koğuculuk ve gammazlık¸  bir şeyleri alıp diğerine götürmek; gizli şeyleri ortaya döküp insanların arasını bozmak demektir. Bir adam hakkında konuşulan ve söylenmemesi icap eden bir sözü hemen ona ulaştırmak¸ senin hakkında “şöyle dediler¸ böyle söylediler” demek ne kadar fena¸ ne kadar çirkin bir davranıştır. Müslüman’ın vazifesi ifşad değil¸ kaynaştırmak ve kardeşlik rabıtasını kuvvetlendirmektir.

Birinden laf alıp diğerine götürmek¸ ondan alıp berikine getirmek ne Müslümanlığa yakışır ne de insanlığa. Böyle şeyler ara bozmaktan başka bir şeye yaramaz. İyi bir Müslüman böyle kötü şeylere tenezzül etmez. Bunlar insanları birbirine düşüren kardeşi kardeşten¸ babayı evlattan ayıran¸ cemaatleri dağıtan¸ kocayı karısından soğutan¸ ahbapları birbirine düşman eden¸ büyük fitnelere ve ölümlere sebep olan en fena çirkinliktir.

Peygamber Efendimiz (SAV) buyuruyor ki: “Allah’ın en kötü kulları¸ koğuculukla gezen ve dostların arasını açan kimselerdir. Kıyamet gününde Allah’ın en sevmedikleri, onun yanında en kötü olanlar; birine bir türlü¸ diğerine başka türlü görünen, her birine başka başka söyleyen ikiyüzlülerdir. Koğuculukla gezenler cennete giremezler. Kabir azâbının en çoğu¸ koğuculuktan ve bir de küçük abdest çırpıntılarından sakınmamaktandır.” (1)

Dargınları barıştırmak¸ insanları birbirlerine ısındırmak için var kuvvetimizle çalışalım. Bir insandan laf alarak diğerine götürmeyelim. İki adamı birbirine koğulamayalım. Birine bir türlü¸ diğerine başka türlü söyleyerek iki adamın arasını açmayalım. Göründüğümüz gibi olup¸ olduğumuz gibi görünelim.  Müslümanlık da insanlık da budur!

BENZER KONULAR:

Answers ( 3 )

    1
    2022-12-09T16:36:25+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Cemaatlerden Nefret Ediyorum.

    Cemaatlerde Bir Çok İnsanın Kandırıldığını Düşünüyorum Zorla Din Dersi Veriliyor Ben Bunu İstemiyorum.

    1
    2024-01-02T11:46:06+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Cemaatlerden nefret etme fikri ve düşüncesi yanlıştır. Yapmamız gereken doğrularını alıp, yanlışlarını bırakmaktır. Cemaat rahmettir. Bu duygu olması gerekmektedir bizlerde.

    1
    2024-01-02T11:47:23+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da “fitne”, genellikle karışıklık, kargaşa, anlaşmazlık, düzensizlik ve sıkıntı anlamına gelir. Fitne, toplumda huzursuzluk ve belirsizlik yaratan bir durumu ifade eder. Fitne çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir ve bunlar arasında şunlar sayılabilir:

    Yalan ve iftira: Yalan ve iftira atmak, insanların birbirlerine karşı güvensizlik duymalarına veya ilişkilerin bozulmasına sebep olabilir. Bu, toplumda fitneye yol açabilir.

    Laf taşımak veya dedikodu yapmak: İnsanların arkasından konuşmak, dedikodu yapmak veya maksatlı olarak yanlış bilgileri yaymak, insanlar arasında anlaşmazlıklara ve güvensizliğe sebep olabilir.

    Gruplar arası anlaşmazlık veya ayrılık: Farklı gruplar arasındaki anlaşmazlıklar veya gruplar arası çatışmalar, toplumda fitneye yol açabilir.

    Maddi veya siyasi çıkarlar uğruna manipülasyon: Kişisel veya toplumsal çıkarlar uğruna yapılan manipülasyonlar, haksızlıklar veya yanıltıcı davranışlar, fitnenin artmasına neden olabilir.

    İşaret ettiğiniz gibi laf taşımak veya dedikodu yapmak: Başkaları hakkında maksatlı olarak olumsuz konuşmak veya yanlış bilgi yaymak, ilişkileri zedeleyebilir ve toplumda huzursuzluk yaratabilir.

    İslam öğretilerinde, fitne çıkaran veya yaymaya çalışan eylemler şiddetle kınanır. Müslümanlar, dedikodu yapmaktan, iftira atmaktan, insanları kışkırtmaktan ve toplumsal anlaşmazlıklara sebep olmaktan kaçınmalıdır. Bunun yerine, dürüstlük, adalet, empati ve barışçıl ilişkiler kurmak teşvik edilir.

    Kişiler, topluma zarar veren fitne sebeplerinden kaçınarak, toplumsal barış, dayanışma ve adaletin sağlanmasına katkıda bulunmalıdır. Bu, İslam’ın öğretilerinde de vurgulanan önemli bir prensiptir.

    En iyi cevap

Cevapla